ZÖLDTURMIX – melegen ajánlom


MITŐL 5 ELEMES EGY ÉTEL?

Mitől lesz 5 Elemes egy étel? Hogyan tudsz te magad dolgozni ezzel a módszerrel? Hogyan tudsz régi recepteket úgy átalakítani, hogy 5 Elemes legyen? Misztikusnak tűnik mindez, pedig nem az. Két fontos szempont van, amit egy 5 Elemes ételnél érdemes szem előtt tartani: a szezonalitás és az ízek harmóniája.

ÍZEK ÉS AZ 5 ELEM, avagy a harmónia megteremtése a tányérodon

Szerepeljen mind az 5 Elem az ételedben. Legjobb, ha első körben az ízekből indulsz ki, amikor az ételeidet összeállítod. Törekedj rá, hogy mind az 5 íz szerepeljen benne. Ha úgy érzed, hogy elég otthonosan mozogsz az ízek egyértelmű beazonosításában, akkor érdemes elővenned az 5 Elem táblázatot, és főzés közben rápillantani, hogy az adott alapanyag melyik elemhez is tartozik. Ha kiteszed a konyhádba a táblázatot, és kitartóan nézegeted, akkor pár hónap alatt megjegyzed majd, hogy melyik alapanyag melyik kategóriába esik. Az elemek szerinti besorolástól még fontosabb, hogy azt figyeld, hogy melyik alapanyag milyen hőhatású.

Itt csupán öt dolgot kell megjegyezned:

  • savanyú: Fa Elem
  • keserű: Tűz Elem
  • édes, ízetlen: Föld Elem
  • csípős: Fém Elem
  • sós: Víz Elem

A természetes édes íz adja minden évszakban az ételeink gerincét, és ezt egészítjük ki a másik négy ízzel. Az édes íz alatt nem a cukrot és a mézet értjük. Ezek az alapanyagok is ebbe a csoportba tartoznak természetesen, de inkább a természetes édes ízű ételeket együk: gyümölcsök, aszalt gyümölcsök, édes ízű zöldségek (sárgarépa, sütőtök, édesburgonya, petrezselyemgyökér stb.), húsok, hüvelyesek.

Minden évszakban más íz dominál azonban. Az édes mellett tavasszal a keserű kap nagy hangsúlyt, és ezt egészítjük ki savanyú és enyhén csípős ízekkel. Nyáron a savanyú és keserű jut fűszerephez, ősszel több enyhén csípőset eszünk és kevés savanyút, télen pedig a savanyú, sós és csípős ízeket toljuk előtérbe.

 

MIRE JÓ A SPENÓT?

A spenót, a többi zöld leveles zöldséghez hasonlóan legfőképpen a Vért táplálja. Nem csak vérszegénység esetén javasolt sok zöld leveles zöldséget, köztük sok spenótot enni, hanem minden Vér Hiányra utaló tünet esetén is: homályos látás, éjszakai vakság, fényérzékeny szemek, nyugtalanság, szédülés, száraz bőr, szem és haj, töredezett körmök, száraz széklettel járó szorulás esetén is. A tavaszi időszakban mindenkinek nagyon jót tesz a spenót és a zöld leveles zöldségek fogyasztása, nem feltétlenül kell, hogy Vér Hiányunk legyen. Ilyenkor ugyanis a raktárainkat töltjük fel, és ezáltal harmonizáljuk a Máj működését. Ha van elég Vér, akkor az áramlás is megfelelő, a test pedig harmonikusan működik. A spenótnak magas vitamin és ásványi só tartalma: sok benne a K-vitamin, A-vitamin-, mangán-, folsav, magnézium, vas, C-vitamin, B2-vitamin, kalcium-, kálium-, és B6-vitamin, élelmi rostok, réz, növényi fehérjék, foszfor, cink és E-vitamin.

SPENÓT A HAGYOMÁNYOS KÍNAI ORVOSLÁS SZERINT

ÍZE: édes, semleges, keserű ízű
HATÁSA: frissítő hatású

  • táplálja a Vért: vérszegénység, homályos látás, fényérzékenység, töredező körmök és haj, fejfájás, nyugtalanság, szédülés tünetek esetén
  • táplálja a testnedveket: száraz bőr és nyálkahártya, nyugtalanság, diabetes esetén

MIKOR NEM JÓ A SPENÓT?

Ne egyél spenótot, ha véralvadást gátló gyógyszert szedsz, mert a K1-vitamin tartalma csökkenti a hatását. Mértékkel fogyaszd hasmenés esetén, és vesegyulladásnál pedig hagyd ki az étrendedből.

 

MI MINDENT KÉSZÍTHETSZ SPENÓTBÓL?

A magyar konyhában általában főzelékként készül a spenót, és sokakat elijeszt már gyermekkorban. Nem kell, hogy így maradjon ez, hiszen rengetegféle dolog készülhet spenótból, sőt a zsenge leveleket akár nyersen is használhatod salátában.

  • készíthetsz belőle szószt, például pesztót – ehhez botmixerrel nyersen pürésítsd, turmixolj hozzá valamilyen pirított olajos magot, olajat, sót és kevés citromlevet, esetleg parmezánt; én legjobban ezt a kombinációt törökmogyoróval szeretem.
  • remek krémleves készülhet belőle, akár az alábbi recept alapján, de akár a csalánleves receptjét követve (csalánnal keverve vagy anélkül)
  • pástétom is remek belőle, amit én általában friss és lágy kecskesajttal szoktam készíteni így, melyhez itt találsz egy receptet: pástétom kecskesajttal, de darált dióval is nagyon finom. Itt találsz egy grúz receptet dióval, amit én magam is gyakran készítek.
  • röviden párolva pár perc alatt könnyű köret készülhet belőle, ami hús, hal vagy gabonák mellett könnyű tavaszi ebéd lehet

Ehhez 1-2 vékony szelet gyömbért és/vagy 1-2 cikk fokhagymát felaprítok, és szezámolajban 2-3 percig pirítom, hozzáteszem a megmosott és felaprított spenótot, majd fedő alatt párolom pár percig. Sóval, késhegynyi kurkumával, néhány csepp citromlével ízesítem.

REGGELIRE MELEGET!

Ha nem szeretsz reggelizni, és nem is éhezel meg csak úgy 10-11 felé, akkor is érdemes valami meleget magadhoz venni reggel. Ebben az esetben valami olyasmiben érdemes gondolkodni, ami könnyen emészthető, mégis tápláló. Ne kényszerítsd magad a reggelire! Fontos, hogy élvezd, amikor eszel. Mégis próbáld meg, hogy nem éhgyomorral kezded a napot, hanem egy könnyű vitaminitallal. Lehet ez például egy zöldturmix is, amit ne kizárólag nyers alapanyagokból készíts, hanem alaplevet és blansírozott (forrázott) zöldségeket turmixolj össze fűszerekkel és más tápláló alapanyagokkal. Így egy könnyű, mégis tápláló reggeli lesz a jutalmad, amitől sokkal kiegyensúlyozottabb leszel. Délelőtt aztán ehetsz valami apróságot, hogy ebédig kitartson.

Bónusz

Ez a zöldturmix akkor is jól jöhet, ha előző este kicsit több alkoholt ittál. Ha így esett, akkor miszót mindenképpen tegyél bele. Ha nagyon nem vagy jól, vagy rossz a gyomrod, akkor csak miszót old fel meleg vízben, és azt idd meg.

 

Recept nyomtatása

ZÖLDTURMIX – melegen ajánlom

1 személyre

  • 3 dkg spenót/mángold / csalán/brokkoli/zöld leveles kel (Föld)
  • 3-4 szál petrezselyemzöld (Fa)
  • 2,5 dl zöldségalaplé (Föld)
  • 1 evőkanál frissen facsart citromlé (Fa)
  • 1 csipetnyi szerecsendió (Fém)
  • 2 csipetnyi shiitakegomba-por (elhagyható) (Föld)
  • 1 csipetnyi kurkuma (Tűz)
  • ½ evőkanál szójaszósz / borsószemnyi miszó (Víz)
  • 1 evőkanál jó minőségű olaj (lehet olíva-, tökmag-, lenmag- vagy szezámolaj) (Föld)
  1. A leveles zöldségeket és a petrezselyemzöldet blansírozd: forrázd le, majd hideg vízzel öblítsd le.
    Ezt akár előre is megteheted: készíts el így 3 napra elegendő zöldséget, így reggel még kevesebb tennivalód lesz, és konkrétan 3 perc alatt kész a zöldturmixod.
  2. Az alaplevet melegítsd meg, keverd bele a gombaport, főzd 1-2 percig.
  3. A zöldségeket aprítsd fel, keverd az alapléhez, majd botmixerrel turmixold le.
  4. Keverd hozzá a szerecsendiót, a szójaszószt vagy miszót, a kurkumát és az olajat.
  5. Botmixerrel keverd össze alaposan, és frissen, még melegen fogyaszd.

Tipp
Shiitakegomba-port készen lehet venni, de szárított gombából kávédarálóval magad is elkészítheted.

HA ÉRDEKESNEK ÉS HASZNOSNAK TALÁLTAD A CIKKET, OSZD MEG A BARÁTAIDDAL, CSALÁDODDAL, HOGY ŐK IS MEGISMERJÉK AZ ALAPANYAGOK HATÁSAIT.

TUDJ MEG MÉG TÖBBET!

Tanuld meg, hogy melyik évszakban, hogyan jó étkezni. Készen kapsz hozzá minden tudást és receptet. Ilyen és ehhez hasonló, egyszerűen alkalmazható tudást találsz az 5 Elem magazinban.

Tagged: 5 elemes zöldturmix spenóttal

Pin It on Pinterest

Share This