ELŐKÉSZÍTÉSI IDŐ: 10 perc
FŐZÉSI IDŐ: 10-15 perc
VEGÁN
GLUTÉNMENTES

A spárga nagy kedvenc. Mivel csak szezonban kapható, ezért ilyenkor érdemes rendszeresen venni és enni. A spárga enyhén keserű-édes, frissítő hatású zöldség. Magas víztartalma által táplálja a Testnedveket. Nagyon jól tisztít, elsősorban a vízkiválasztó rendszert élénkíti. Lefelé és kifelé vezeti a test energiáit, így remekül illik a tavaszi étrendbe.
A spárga elkészítésekor sokan elbizonytalanodnak, ezért néhány alapelvet megosztok:
- Csak friss spárgát vegyél: ehhez vásárláskor csomagold ki, és nézd meg a szárát. Ha száraz és fás, ne vedd meg. Ha friss és üde, akkor vizsgáld meg a hegyét is. Ha a hegye is szép friss és ép, akkor a kosaradba teheted.
- Vásárlás után minél hamarabb készítsd el. Ha mégis tárolni szeretnéd pár napig, akkor egy hideg vízzel átitatott, majd kicsavart konyharuhába tekerd.
- A zöld spárgát nem feltételnül kell tisztítani, elég ha a fás végét letöröd.
- A fehér spárga fás részét vágd le vagy törd le, és egy zöldséghámozóval vékonyan tisztítsd meg.
- Egy vastag faló serpenyőben (tisztított) vajon megpárolhatod fedő alatt.
- Sütőben is készítheted: miután megtisztítottad és megmostad, tedd egymás mellé egy tepsire, locsolj rá 2 evőkanál olívaolajat vagy tisztított vajat, sószd meg és told 200 fokon a sütőbe 7 percre, grillfokozaton.
ZSENGE ZÖLDSPÁRGA ASZALT PARADICSOMMAL ÉS PETREZSELYEMMEL
(4 főre főételként)
- 1 kg spárga, megtisztítva (Föld) (ha zsenge zöldspárgát veszünk, akkor csak a fás részét kell levágni)
- 10-12 db aszalt paradicsom, vékony csíkokra szeletelve (Föld, Fa)
- 4-5 ek jó minőségű olivaolaj (Föld)
- 1 nagy csokor petrezselyemzöld (Fa)
- 1 tk só (Víz)
- fél citrom kifacsart leve (Fa) és reszelt héja (Tűz)
- 10 szem frissen őrölt koriandermag (Fém)
- 5 szem frissen őrölt (rózsa)bors (Fém)
- 10 dkg dió, szárazon megpirítva (Föld, Tűz)
A tisztítókúrán kívül mehet bele:
- 15 dkg fetasajt / lágy kecskesajt (Tűz, Fém, Víz)
- Egy vastag falú lábasban kevés vízben vagy alaplében pároljuk meg a spárgát 10 perc alatt.
- Az utolsó két percben dobjuk hozzá az aszalt paradicsomot, sózzuk. Öntsük rá a citromlevet, reszeljük rá frissen a citromhéjat. Fűszerezzük még egy kevés frissen őrölt koriandermaggal és rózsaborssal.
Tálalás:
Szórjuk rá a petrezselyemzöldet, és tálaljuk durvára vágott pirított dióval vagy néhány kanál főtt beluga lencsével. Remekül illik hozzá a párolt jázminrizs vagy quinoa.
Ha használunk sajtot, morzsoljuk a tetejére.