Zöld spárga aszalt paradicsommal és petrezselyemmel


A spárga nagy kedvenc. Mivel csak szezonban kapható, ezért ilyenkor érdemes rendszeresen venni és enni. A spárga enyhén keserű-édes, frissítő hatású zöldség. Magas víztartalma által táplálja a Testnedveket. Nagyon jól tisztít, elsősorban a vízkiválasztó rendszert élénkíti. Lefelé és kifelé vezeti a test energiáit, így remekül illik a tavaszi étrendbe.

A spárga elkészítésekor sokan elbizonytalanodnak, ezért néhány alapelvet megosztok:

  1. Csak friss spárgát vegyél: ehhez vásárláskor csomagold ki, és nézd meg a szárát. Ha száraz és fás, ne vedd meg. Ha friss és üde, akkor vizsgáld meg a hegyét is. Ha a hegye is szép friss és ép, akkor a kosaradba teheted.
  2. Vásárlás után minél hamarabb készítsd el. Ha mégis tárolni szeretnéd pár napig, akkor egy hideg vízzel átitatott, majd kicsavart konyharuhába tekerd.
  3. A zöld spárgát nem feltételnül kell tisztítani, elég ha a fás végét letöröd.
  4. A fehér spárga fás részét vágd le vagy törd le, és egy zöldséghámozóval vékonyan tisztítsd meg.
  5. Egy vastag faló serpenyőben (tisztított) vajon megpárolhatod fedő alatt.
  6. Sütőben is készítheted: miután megtisztítottad és megmostad, tedd egymás mellé egy tepsire, locsolj rá 2 evőkanál olívaolajat vagy tisztított vajat, sószd meg és told 200 fokon a sütőbe 7 percre, grillfokozaton.

ZSENGE ZÖLDSPÁRGA ASZALT PARADICSOMMAL ÉS PETREZSELYEMMEL

(4 főre főételként)

  • 1 kg spárga, megtisztítva (Föld) (ha zsenge zöldspárgát veszünk, akkor csak a fás részét kell levágni)
  • 10-12 db aszalt paradicsom, vékony csíkokra szeletelve (Föld, Fa)
  • 4-5 ek jó minőségű olivaolaj (Föld)
  • 1 nagy csokor petrezselyemzöld (Fa)
  • 1 tk só (Víz)
  • fél citrom kifacsart leve (Fa) és reszelt héja (Tűz)
  • 10 szem frissen őrölt koriandermag (Fém)
  • 5 szem frissen őrölt (rózsa)bors (Fém)
  • 10 dkg dió, szárazon megpirítva (Föld, Tűz)

A tisztítókúrán kívül mehet bele:

  • 15 dkg fetasajt / lágy kecskesajt (Tűz, Fém, Víz)
  1. Egy vastag falú lábasban kevés vízben vagy alaplében pároljuk meg a spárgát 10 perc alatt.
  2. Az utolsó két percben dobjuk hozzá az aszalt paradicsomot, sózzuk. Öntsük rá a citromlevet, reszeljük rá frissen a citromhéjat. Fűszerezzük még egy kevés frissen őrölt koriandermaggal és rózsaborssal.

Tálalás:

Szórjuk rá a petrezselyemzöldet, és tálaljuk durvára vágott pirított dióval vagy néhány kanál főtt beluga lencsével. Remekül illik hozzá a párolt jázminrizs vagy quinoa. 
Ha használunk sajtot, morzsoljuk a tetejére.

HA ÉRDEKESNEK ÉS HASZNOSNAK TALÁLTAD A CIKKET, OSZD MEG A BARÁTAIDDAL, CSALÁDODDAL, HOGY ŐK IS MEGISMERJÉK AZ ALAPANYAGOK HATÁSAIT.

TUDJ MEG MÉG TÖBBET!

Tanuld meg, hogy melyik évszakban, hogyan jó étkezni. Készen kapsz hozzá minden tudást és receptet. Ilyen és ehhez hasonló, egyszerűen alkalmazható tudást találsz az 5 Elem magazinban.

Tagged: Zöldspárga aszalt paradicsommal és petrezselyemmel

Pin It on Pinterest

Share This