Zöldségalaplé


Az alaplé szinte minden tradicionális konyhában használatos. A francia szakácsművészet legalább annyira fontosnak tartja, mint minden ázsiai konyha. Egy magára valamit is adó vietnámi vagy kínai kifőzdében egy hatalmas kondérban állandóan rotyog a csontleves. Otthon sokszor megfőzik előre a sok liter alaplevet, amit aztán kis adagokban lefagyasztanak. Ezt használják aztán egész héten. Alább egy olyan tartósítási technikát mutatok, ami segít felkészülni a hétre, és nem kell lefagyasztanod a levesedet. A kínaiak sokszor gyógynövényeket - ginzeng, ganoderma, lícium - is főznek az alaplébe, így készül a Nyolc Kincs főzet is.

Az egyik legalapvetőbb hozzávaló az alaplé. Szinte minden ételnél használható, hiszen szószok, levesek, raguk készítésekor víz helyett alkalmazzuk. Munkánkat megkönnyíti, az ízélményt megsokszorozza, amellett pedig sokkal kevesebb sót kell tenni az ételekbe alaplé használatakor. Az alaplé tulajdonképpen természetes ízfokozó, ezért aztán nem érdemes megspórolni a munkát. Ha egyszerre több adagot készítünk, akkor ráadásul egészen banális történet.

A zöldségalaplevet sokféle zöldség felhasználásával is készíthetjük, három dolog azonban mindenképpen kell hozzá: sárgarépa, zeller és póréhagyma. Amit pedig semmiképpen ne tegyünk bele: só! Nem véletlenül maradt ki a hozzávalók listájáról. Ha más zöldségeket is teszünk bele, akkor természetesen gazdagabb ízt kapunk, de az alap is egészen jól használható. Egy véletlen felfedezés folytán a kelkáposztáról derült ki, hogy szinte húsleves ízű lesz tőle az alaplé…

 

Recept nyomtatása

ZÖLDSÉGALAPLÉ
Hozzávalók (5 liter alapléhez)

  • 5 liter víz
  • 5-6 közepes répa
  • 1 közepes zellergumó
  • 1 póréhagyma 
  • 1/2 fej kelkáposzta
  • zöldfűszerek vegyesen: zellerlevél és szár, petrezselyemlevél és szár, zsálya, lestyán, kakukkfű
  • opcionális: 2-3 szelet friss gyömbér, 1/4 egész szerecsendió, 1 evőkanál lícium, 2-3 db shitakegomba, 10 cm-es darab kombu alga
  1. Minden hozzávalót megtisztítunk, és nagyobb darabokra vágunk. Mivel az alaplevet minél tovább érdemes főzni, ezért  inkább nagyobb darabokat készítsünk elő a zöldségekből.
  2. Tegyük oda hideg(!) vízben főni a zöldségeket. Forraljuk fel.
  3. Miután rotyogva elkezd főni, vegyük le a lángot és legalább 3 óráig, de inkább tovább, főzzük lassú tűzön.

Tárolás és tartósítás: 
1. Forrázzunk ki 6 db 7 dl-es befőttes üveget.
2. A még lobogóan forró levest töltsük a kiforrázott üvegekbe, és azonnal zárjuk le az ugyancsak kiforrázott fém fedelekkel. Csarajuk rá a fedőt alaposan.
3. Az üvegeket állítsd így a tetejére, és hagy kihűlni. VAGY a forró üvegeket állítsd hideg vízfürdőbe, és hagyd így kihűlni. (nem pattan el, csak ha hibás az üveg…)

Tagged: alaplé, leves

Pin It on Pinterest

Share This