ZÖLDFŰSZERSZÓSZ – 5 perc alatt, jól variálható


Ilyenkor nyáron elkezdődik a zöldségdömping, és a legjobb, amit tehetünk, hogy elsősorban friss, idényzöldségekkel tápláljuk magunkat. De mi készüljön a zöldségekből? Sokszor felmerül ez a kérdés. Oké, hogy megpárolom, és aztán? A zöldségek mellett rengeteg zöldfűszer is terem, amik sokkal jobbak ilyenkor nyáron mint a szárított fűszerek: kevésbé melegítenek, aromásak, serkentik az emésztést, rengeteg szín- és ízanyaguk remekül táplál minket. Ezekből szoktam a zöldségeinkhez mindenféle variációban szószokat készíteni, és így akár a legegyszerűbb párolt zöldségből, halból, grillezett akármiből is színes, izgalmas és igazán tetszetős lakoma kerekedhet.

ZÖLDFŰSZEREK – aroma és szín

A zöldfűszerek ilyenkor nyáron különösen hasznosak a konyhánkban, mert rengeteg íz- és aromaanyagot tartalmaznak, és ezáltal nem csak fantasztikusan jól fűszerezik az ételeinket, hanem az emésztést is serkentik. A szárított fűszerekkel összehasonlítva a zöldfűszerek kevésbé melegítő hatásúak, és ezáltal a nyári hőségben is bátran használhatóak akár nagyobb mennyiségben is. A közösségen belül olvastam egy kommentben a múltkor, hogy klárásan használta a petrezselyemzöldet, ami annyit tesz, hogy legalább háromszor-ötször annyit használok egy-egy ételhez, mint mondjuk anyukám vagy átlag magyar háziasszony. Sokkal inkább úgy szórom meg az ételeket – tehát nyersen, miután elkészült –, ahogyan a közel-keleti vagy a vietnámi konyhában szokás, ugyanis így lemondhatok nyáron a forrósító borsról, paprikáról és társaikról, mégis ízletes lesz az ételünk. A zöldfűszerek nagyon aromásak, hiszen magas az illóolaj  tartalmuk, melyeket frissen és zölden fogyasztva élvezhetünk leginkább. A zöldfűszerek színanyagai is nagyon táplálóak, ugyanis sok flavonoidot tartalmaznak, emellett magas az A-, C-, K-vitamin tartalmuk, és vasban is gazdagok – különösen a petrezselyemzöld.

ZÖLDFŰSZEREK BALKONLÁDÁBAN

Nem utolsó szempont az sem, hogy a zöldfűszerek nagy részét balkonládában az ablakban vagy az erkélyen is nevelheted. Anyukám erkélyén most snidling, bazsalikom, petrezselyemzöld, rozmaring és zsálya nő, de a majoránna, a kakukkfű, a koriander, a menta és a citromfű is megélne.

ZÖLDFŰSZERSZÓSZ – a mozaikkonyha egyik eleme

Ez a zöldfűszerszósz egy igazán univerzálisan használható alapszósz. Többféle verzióját használom – különböző fűszerezéssel –, attól függően, hogy mire szánom, illetve mi van itthon. A recept végén találsz variációs javaslatokat, amit kedvedre próbálgathatsz, sőt aszerint alakítgathatsz, hogy éppen mit találsz otthon vagy a kertben. Gyors és izgalmas megoldás, amit rengetegféleképpen tálalhatsz

 

  • párolt zöldségeken
  • salátaszószként
  • zöldséglevesbe keverve
  • krémlevesre csorgatva
  • főtt gabonára és főtt hüvelyeshez keverve
  • főtt krumplihoz keverve krumplisalátához
  • főtt kukoricára
  • grillpartikhoz mindenféle grillezett zöldségre és halra nagyon jó
  • grillezett sajton, natúr kecskesajton, tofun
  • sült vagy papírban párolt halon, főtt hússal keverve

IMMUNERŐSÍTÉS A KONYHÁBAN

ALAPELVEK, ALAPANYAGOK, RECEPTEK, ÉLETMÓD

Jelentkezz október 1-ig

ZÖLDFŰSZERSZÓSZ

Hozzávalók 4 személyre

  • 5 dkg apróra vágott petrezselyemzöld (Fa) vagy többféle zöldfűszer vegyesen: tárkony, snidling, koriander, kapor, majoránna, szurokfű egyaránt jó bele
  • 1 kis citrom frissen reszelt héja (Tűz)
  • ¼ teáskanál só (Víz)
  • 2 dl olívaolaj (Föld)
  • 1 cikk fokhagyma (Fém)
  • 2 evőkanál borecet vagy almaecet vagy 4evőkanál citromlé (Fa)

 

Elkészítés

Keverd össze, és azonnal tálald.

Tipp

Ha előre készíted el, akkor az ecetet ne keverd hozzá. Az ecetet mindig közvetlenül tálalás előtt add a zöldekhez, mert különben kifakul a színük tőle. A citromlé sokkal enyhébb hatású a zöldekre.

 

Tálalás

  • Jól illik halhoz: pl. sütőben 25 perc alatt 200 fokon megsütött harcsához, lazachoz, pisztránghoz vagy bármilyen grillezett halhoz.
  • Keverheted főtt gabonához: rizs, quinoa, köles egyaránt finom vele.
  • Nagyon finom édesburgonyával, céklával: ehhez az édesburgonyát vagy a céklát egyben és cikkekre szeletekre egyaránt megsütheted vagy megpárolhatod.
  • Remekül mutat tojáson – tükörtojás vagy buggyantott tojás nagyon finom vele, de a lágytojást sem rontja el.
  •  

Változatok

    1. Halakhoz tehetsz bele kapribogyót és apróra vágott kimagozott olívabogyót.
    2. Petrezselyemzöld helyett vagy mellett nagyon jó bele friss bazsalikom, menta, majoránna, korianderzöld:
      1. a mentás változat hallal a legjobb
      2. korianderes kukoricával és hüvelyesekkel
    3. Közel-keleti hangulathoz keverhetsz bele 1 teáskanál lereszelt gyömbért, ½ teáskanál őrölt római köményt, ¼ apróra vágott sóban eltett citromot.

IMMUNERŐSÍTÉS A KONYHÁBAN

ALAPELVEK, ALAPANYAGOK, RECEPTEK, ÉLETMÓD

Jelentkezz október 1-ig

Tagged: szósz

Pin It on Pinterest

Share This