ZÖLDBABLEVES – egyszerű, friss egytálétel 30 perc alatt 8 alapanyagból


Ha valaki megkérdezné, hogy mi a kedvenc zöldségem, teljesen biztosan nem a zöldbab jutna eszembe. Pedig amikor végre kapok a termelőtől szép zöldbabot vagy éppen sikerül a kertben az ültetésünk, és bőségesen terem, akkor a legnagyobb örömmel főzök belőle. Valahogy a zöldhüvelyű nálunk sokkal jobban teljesít a kertben, így azt jobban megszerettem, de anyukám például mindig sárgahüvelyű zöldbabot vesz, és abból készíti a levest vagy a főzeléket.

Mi legtöbbször egyszerűen készítjük el: gőzben megpároljuk egy gőzölőbetétes lábasban, és utána vajjal vagy olívaolajjal, sóval, citromlével tálaljuk. Gábor nagyon szereti gőzölés után fokhagymával és gyömbérrel átpirítani egy wokban, majd szójaszósszal, pici ecettel ízesítve rizs mellé teszi. Gyakran kerül az utóbbi változatba szárított gomba – vargánya vagy shiitake, és ekkor egy laktató főétel lesz belőle, amihez nagyon nem is szoktunk egy friss salátán kívül mást enni.

ZÖLDBAB

A zöldbab egyetlen fontos elkészítési irányelve, hogy mindig meg kell főzni. Nyersen ugyanis hasfájást okoz. Ha nem leves készül belőle, akkor általában gőzölőbetétes lábasban szoktam gőzölni, és köretként vajjal vagy olívaolajjal tálaljuk. A friss zöldbab gőzölve és főzve egyaránt gyorsan elkészül: pár percre van csupán szüksége, és puha lesz.

A zöldbab hatása a kínai gyógyászat szerint elsősorban erősítő, tonizáló: táplálja a csít (Qit), ezért kimerültség esetén, diabetesnél, gyenge keringésnél egyaránt érdemes számolni vele az étrendünkben.

ZÖLDBABLEVES

Nyáron is nagyon szeretjük a leveseket, és sokszor készítek nagyobb adagokat belőle, amit aztán 1-2 napig eszünk. Ez a leves a nagyszüleink zöldbablevesének újragondolt változata. Zöldfűszerként tehetsz bele tárkonyt, rozmaringot, borsikafüvet, majorannát – amit találsz és szeretsz –, és a végén egy kevés frissen reszelt szerecsendió is nagyon feldobja. Mi sokszor készítjük kókusztejjel – egyszerűen azért, mert az jobban eláll, és abból szinte mindig van egy dobozzal a kamrában, míg a tejföl esetleges vendég nálunk. A kókusztej ízét egyáltalán nem érezni, viszont krémesebbé teszi a leves alapját. Ha használsz tejterméket, akkor a kókusztej helyett használhatsz nyugodtan tejszín és joghurt vagy tejföl keverékét.

IMMUNERŐSÍTÉS A KONYHÁBAN

ALAPELVEK, ALAPANYAGOK, RECEPTEK, ÉLETMÓD

Jelentkezz október 1-ig

Recept nyomtatása

RECEPT

 

ZÖLDBABLEVES – egyszerű, friss egytálétel

  • 50 dkg zöldbab, megmosva, leszálkázva és megtisztítva
  • 30 dkg krumpli, megtisztítva és kockára vágva
  • 2 dl kókusztej
  • 4 ág friss borsikafű / majoránna / rozmaring / tárkony
  • 1 liter zöldségalaplé vagy víz
  • ¼ szerecsendió, frissen reszelve
  • ½ citrom frissen facsart leve / 1-2 evőkanál szűretlen almaecet
  1. A zöldbabot mosd meg, tisztítsd meg és vágd falatnyi darabokra. Egy nagyobb fazékban tedd oda 1,5 liter zöldségalaplében/vízben főni a babot a borsikafűvel/rozmaringgal/majoránnával/tárkonnyal. Főzd a babot kb. 10 perc alatt puhára.
  2. A krumplit tedd oda külön lábasban, éppen annyi sós vízben főni, amennyi ellepi.
  3. Miután megfőtt a bab és a krumpli, a babot tedd félre, de ne szűrd le. A levére szükség lesz.
  4. A krumplit szűrd le, majd a felét szedd át a főtt babhoz. A másik felét a kókusztejjel és 2 dl zöldséglével – a bab alól szedd – turmixold le. Ízesítsd szerecsendióval.
  5. A főtt babhoz keverd hozzá a kókusztejes leturmixolt krumplit.
  6. Forrald fel még egyszer, és ízesítsd sóval, citrommal/ecettel, és ha szükséges, még egy kevés friss szerecsendióval.

Tálalás

  1. Szedd tányérokba, és 1-1 szál zöldfűszerrel tálald.
  2. Ha eszel húst, piríthatsz rá baconkockákat, amit akár az elejétől fogva bele is főzhetsz.
  3. A gyerekek szeretik, ha úszkál benne néhány virslikarika. A lényeg, hogy jó virsli legyen.
  4. Ebédre főételként tálald, és utána pedig jöhet egy-két gofrit gyümölccsel vagy gyümölcsös pite.

Tippek

Ha sűrűbben szereted, akkor az egész krumpli mennyiséget leturmixolhatod.

Ha szereted a tárkonyt, akkor a krumplis-kókusztejes keverékbe turmixolhatsz friss tárkonyt. Ehhez szedd le a tárkonyt a száráról, és turmixold le a krumplival együtt. Ennyi leveshez 3-4 evőkanálnyi friss tárkonylevet használhatsz.

HA ÉRDEKESNEK ÉS HASZNOSNAK TALÁLTAD A CIKKET, OSZD MEG A BARÁTAIDDAL, CSALÁDODDAL, HOGY ŐK IS MEGTAPASZTALHASSÁK A SZEZONÁLIS, GYÓGYÍTÓ KONYHA JÓTÉKONY HATÁSAIT.

IMMUNERŐSÍTÉS A KONYHÁBAN

ALAPELVEK, ALAPANYAGOK, RECEPTEK, ÉLETMÓD

Jelentkezz október 1-ig

Tagged: leves

Pin It on Pinterest

Share This