ZABKEKSZ CUKOR NÉLKÜL – 30 perc alatt 6 hozzávalóból


A cukor kérdéskör szinte kimeríthetetlen tárháza az egészséges táplálkozásról való gondolkodásnak. Egy biztos. Egy átlagos magyar vagy nyugat-európai ember – nem is beszélve az amerikaiakról – túl sok cukrot eszik. Nemrég egy amerikai szakértő előadásában hallottam, hogy egy amerikai átlagosan évente 70 kg cukrot eszik – ez az átlag nyilván abból adódik, hogy valaki egyáltalán nem eszik cukrot vagy nagyon keveset, mások viszont szinte semmi olyat nem vesznek magukhoz, amiben ne lenne cukor. Tudom, ez túlzásnak tűnik, pedig, ha alaposan megnézed a készételek és szószok címkéjét, akkor azt látod, hogy ez valóban így van. Nagyon sok cukor van mindenben. Egy üveg ketchup fele cukor… 70 kg cukor – az rengeteg. Megnéztem Magyarországon jobb a helyzet: 2015-ben a KSH adati szerint átlagosan 14,4 kg cukrot evett egy magyar ember. Ez a 70 kg-hoz képest nagy büszkeségre ad okot, de ha belegondolsz, hogy ez 1,2 kg havonta, akkor rögtön lehervad a mosoly az arcodról – neked is, ugye?

EGYSZERŰ RECEPT EGY FENOMENÁLIS SZAKÁCSTÓL – CUKOR NÉLKÜL

Az alábbi zabkeksz teljesen cukor nélkül készül, mégis elég édes. Még a férjem is ezt mondja, aki általában fanyalog a sütiknél, hogy nem elég édesek. A zabkeksz receptjét Pascale Neuenstől kaptam, és ezen keresztül szerettem volna bemutatni őt Nektek egy kicsit. Pascale nem csak szakácsnak fenomenális, hanem embernek is. Fantasztikusan őszinte és egyenes ember, aki mintha átlátna rajtad, amikor beszélgetsz vele. Nem is rejti általában véka alá a véleményét, és mindig fején is találja a szöget. Ez a recept Pascale Neuens, egy osztrák kollégám receptje, aki egy német nyelvű blogon osztja meg hétről-hétre a receptjeit, és online programokat tart. Pascale az egyik legkedvesebb barátnőm lett az elmúlt 6 évben. Mellette ültem a Bécsben az 5 Elemes táplálkozás terapeuta képzésen, és jó sokat beszélgettünk közben, utána, és azóta folyamatosan. Az első néhány hétvége után meghívott az otthonába, és onnantól náluk töltöttem az éjszakákat, amikor Bécsben voltam. Lino, Pascale kisfia mindig átengedte nekem a szobáját, és arra a néhány éjszakára átköltözött a nővéréhez, Emeliehez a szomszéd szobába.

Pascale a társszerzője az 5 Elem magazinnak, ugyanis pár hónap után megtetszett neki a koncepció, és elkezdtünk együtt dolgozni. Ennek eredményeképpen 2018. szeptembere óta az 5 Elem magazin németül és magyarul egyaránt megjelenik. A tartalom részben teljesen egyforma, részben más – egyszerűen azért, mert mindketten ragaszkodunk néhány ötlethez, recepthez néha, így sokszor dupla munkát végzünk, és ezen jókat nevetünk általában. 

AKI MEGGYÓGYÍTOTTA MAGÁT

Amikor először találkoztam Pascale-lal, akkor szigorúan gluténmentesen és tejmentesen étkezett, mégpedig azért, mert különben elviselhetetlen hasfájás gyötörte. Rendszeresen járt akupunktúrára és gyógynövényeket fogyasztott 1,5 éven keresztül. Ez volt 6 évvel ezelőtt. Ez buzdította arra, hogy mélyebben elkezdjen foglalkozni a táplálkozással, és az építészkarrierjét szögre akasztva egy más utat kezdjen járni. A saját gyógyulási folyamatában az étkezésnek nagy szerepe van, de az igazi fordulatot az hozta meg számára, hogy elkezdte felismerni a stresszt okozó élethelyzeteket az életében, és mert változtatni. Most a legutóbbi találkozásunkkor kovászos kenyeret evett az előételhez, és boldogan falatozott velünk. Hozzátette, hogy ezt nem csinálja minden nap, de alkalmanként most már belefér, hogy megegyen egy-egy szeletet.

VARIÁCIÓK ZABKEKSZRE

Sokféleképpen variáltam az alapreceptet, és a zabpelyhen kívül majdnem minden összetevőjét sikerült kihelyettesítenem mással. Most leginkább az érdekelt, hogy a banánt ki tudnám-e helyettesíteni valamilyen helyi alapanyaggal, és jelentem sikerült! Az almaszósz remekül helyt állt, és nekem ráadásul még jobban is ízlik, mert sokkal semlegesebb az íze. Így a semleges keksszel az ízkombinációk is több értelmet nyernek, és sokkal jobban lehet velük kísérletezni. Az alaprecept banánnal és mandulakrémmel készült, ezek helyett lehet almaszószt és szezámkrémet vagy kókuszolajat használni. A fűszerezés is kedved szerint variálható. A receptben csak néhány alapötlet szerepel, de szinte bármilyen más irányba el lehet vinni. Elsőre érdemes az alapot kipróbálni, és utána bevetni az ötleteket, ami lehet karobpor, kakaópor, matcha, illetve a mazsola helyett gojibogyó, datolya, vagy bármilyen más aszalt gyümölcs.

5 ELEM MAGAZIN - TÉRKÉP AZ EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁSHOZ HÓNAPRÓL HÓNAPRA 
Szezonális alapanyagok leírásával, szezonális receptekkel, évszakok étrendjével és még sok minden mással

Recept nyomtatása

ZABKEKSZ
Hozzávalók 15 db-hoz

  • 14 dkg apró szemű zabpehely
  • 3 dkg mazsola
  • 1 dkg kókuszreszelék
  • ½ bio citrom/narancs héja vagy ½ teáskanál szárított bio citromhéj
  • csipetnyi só
  • 2 db érett banán vagy 15 dkg almaszósz
  • 8 dkg mandula- vagy szezámkrém vagy 4 dkg kókuszolaj
  • 2 dkg étcsoki (min. 70%-os), késsel felaprítva (elhagyható)
  • fűszerek választhatóan és bármilyen kombinációban: késhegynyi fahéj / 4 szem kardamommag a héjából kiszedve és a kis apró magok mozsárban megőrölve / ¼ teáskanálnyi vanília

Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra.
Egy tálban keverd össze a zabpelyhet, a kókuszreszeléket, a mazsolát, a citromhéjat és a fűszereket.
Egy másik tálban a folyékony hozzávalókat keverd össze: ez lehet a villával szétnyomkodott banán és a mandulakrém / kókuszolaj, vagy az almaszósz és a mandulakrém.
Vegyítsd össze a zabpelyhes keveréket a folyékony összetevőkkel, és keverd hozzá a csokidarabokat (ha használsz).
A masszát alaposan keverd össze, és ha van időd hagyd állni 5 percig.
Oszd a masszát kb. 15 egyenlő részre, és kb. pingponglabda nagyságú golyókat formáld belőlük, melyeket a tenyereid között lapíts szét.
Tedd sütőpapírral vagy szilikonlappal kibélelt tepsibe, és tedd a meleg sütőbe.
Süsd 15 perc alatt készre.
Hagyd kihűlni, mielőtt átteszed egy tányérra, mert amúgy meleg egy kicsit törékeny. Amint kihűl, megszilárdul az állaga.

Tárolás
Dobozban tárolva hűtőben 3-4 napig eláll.

5 ELEM MAGAZIN - TÉRKÉP AZ EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁSHOZ HÓNAPRÓL HÓNAPRA 
Szezonális alapanyagok leírásával, szezonális receptekkel, évszakok étrendjével és még sok minden mással

HA ÉRDEKESNEK ÉS HASZNOSNAK TALÁLTAD A CIKKET, OSZD MEG A BARÁTAIDDAL, CSALÁDODDAL, HOGY ŐK IS MEGTAPASZTALHASSÁK A SZEZONÁLIS, GYÓGYÍTÓ KONYHA JÓTÉKONY HATÁSAIT.

Tagged: cukormentes, zabkeksz

Pin It on Pinterest

Share This