VIRÁGTEA – tavaszi frissesség és nyugalom a csészékből – 5 hozzávalóból 10 perc alatt


A virágokból készült finoman aromás teák rendkívül szépek, illatosak és kifinomultak. A virágok teaként elkészítve pontosan úgy hatnak, amilyenek: finoman, szépen –  oldják a feszültségeket, megnyugtatják a Szellemet (Shen) és az elmét. Ezek a hatások tavasszal különösen nagyon jótékonyak, mivel ilyenkor a máj mindig érintett, és a stressz és a feszültségek kialakulásáért elsősorban a Máj diszharmoniája felelős. A tavasz az elemek közül a Fa Elemhez tartozik, a Máj és az Epehólyag pedig ugyancsak Fa Elemű, ezért nem csoda, ha mindenki a máját igyekszik rendezni a tavasz beköszöntével.  A teaként elkészíthető virágok körül a jázmin, a levendula és a rózsa egyaránt nyugtatja a Szellemet (Shen), oldja a depresszió szorítását, ingerültség, feszültségek, zavarodottság, félelmek, alvásproblémák estén nyugtató hatású.

A bécsi barátnőm, Pascale születésnapját ünnepeltük 2 hete, amikor mesélt egy 2018-as teakeverékről. Pascale évekig a padtársam volt Bécsben azon a képzésen, ahol az 5 Elemes táplálkozás sajátosságaival, és a Hagyományos Kínai Gyógyászat diagnosztikai módszereivel, szindrómáival és kezelési lehetőségeivel ismerkedtünk meg. Nemrég egy előadáson jegyezte fel a 2018-as tea receptjét. Az előadást Florian Ploberger tartotta, aki egyike azoknak a gyógynövényszakértőknek, akik nem kisebb feladatra vállalkoztak, mint hogy besorolják a nyugati gyógynövényeket a Hagyományos Kínai Orvoslás szindrómái alá. Több könyve is megjelent erről  a témáról, én magam is ezeket használom többek között a gyógynövények, fűszerek hatásainak ismertetésekor. A nyugati gyögynövények besorolásával, és hatásmechnaizmusaik megismereésével lehetővé válik, hogy a környezetünkben termő növényeket használjuk, és ne legyünk ráutalva a kínai gyógynövényekre. Ez nagyon izgalmas! A besorolás és gyakorlati alkalmazás nehézsége az, hogy hiányzik az a 3000 évnyi tapasztalat, amit a kínai gyógynövények használata során már megfigyeltek, begyűjtöttek. Így most ezt a tapasztalatot nekünk kell összeszednünk.

Ploberger egy olyan keveréket állított össze 2018-ra, ami nyugtatja és kitisztítja a Szellemet (Shen) és az elmét, emellett pedig segít a rosszkedv, depresszió és a zavarodottság rendezésében. Van benne rózsa, jázmin és levendula is… Nagyon mulatságosnak találtam, amikor Pascale mesélt a keverékről, és megmutatta, illetve megkóstoltuk, hogy sokféle virág szerepel benne, ami nem csak gyönyörűvé varázsolja a teakeveréket, de nagyon finommá is. Azon mulattam magamban, hogy ösztönösen elkezdtünk év elején virágokból és citrushéjakból teát készíteni, amit általában esti teaként fogyasztunk.

Recept nyomtatása

Az én keverékem változó, de mindig van benne

 • valamilyen virág, általában kétféle: rózsa, levendula, narancsvirág vagy jázmin
 • bio citrushéj: mandarinhéj általában, vagy ha az nincs, akkor citromhéj
  • ezt itthon szárítom, egyszerűen felszeletelem a citromhéjat vékony csíkokra, a mandarinhéjat pedig kisebb darabokra tépkedem. A citrusok levét ízesítésre használom, nem magában esszük, mert nagyon hűt, ami hideg időben nem előnyös.
 • menta, zsálya, csalán vagy citromfű

 

Egy lehetséges keverék a mi házipatikánkból:

 • 3 gramm rózsabimbó
 • 1,5 gramm levendulavirág
 • 3 gramm bio mandarinhéj vagy citromhéj
 • 3 gramm cickafark
 • 3 gramm menta (én zöldmentát használok, amit a kertben szedek, de használhatsz bármilyen mentát, amit szeretsz) vagy citromfű

A tea elkészítése:

 1. Egy tálkában keverd össze a növényeket, és tedd egy hőálló üvegbe, ami legalább 7 dl-es.
 2. Forralj vizet, és öntsd fel a teakeverékedet 5-7 dl forró vízzel.
 3. Hagyd állni lefedve 10 percig, majd szűrd le, és 2x elosztva idd meg a nap folyamán.

Fogyasztása: A főzetet 2 hétig naponta fogyaszd, majd hagyj 2 hét szünetet a testednek. Utána újból ihatod 2 hétig.

2018-as teakeverék Florian Plobergertől

 • 1,5 gramm jázmin
 • 3 gramm rózsabimbó
 • 3 gramm levendula
 • 3 gramm kurkuma
 • 3 gramm angelikagyökér
 • 3 gramm mandarinhéj
 • 3 gramm cickafarkfű
 • 1,5 gramm édesgyökér

A tea elkészítése:

 1. Egy tálkában keverd össze a növényeket, és tedd egy hőálló üvegbe, ami legalább 7 dl-es.
 2. Forralj vizet, és öntsd fel a teakeverékedet 5-7 dl forró vízzel.
 3. Hagyd állni lefedve 10 percig, majd szűrd le, és 2x elosztva idd meg a nap folyamán.

Fogyasztása: a főzetet 2 hétig naponta fogyaszd, majd hagyj 2 hét szünetet a testednek. Utána újból ihatod 2 hétig.

Beszerzés

A nagy kérdés ilyenkor mindig, hogy honnan szerezzünk be jó minőségű alapanyagokat. Jó minőségű damaszkuszi rózsabimbót a Flying Bird Teaházban vehetsz. Ebben a pillanatban jázminvirágot sajnos nem tudom hol lehet venni. A teaházasokat majd nyaggatom…:) Minden más hozzávalót egy jól felszerelt bioboltban megtalálsz.

HA ÉRDEKESNEK ÉS HASZNOSNAK TALÁLTAD A CIKKET, OSZD MEG A BARÁTAIDDAL, CSALÁDODDAL, HOGY ŐK IS TANULJANAK ÉS FEJLŐDJENEK.

Tagged: ital, Tavasz, tea, virágtea

Pin It on Pinterest

Share This