TÖLTÖTT KARALÁBÉ-VARIÁCIÓK – 8 hozzávaló, 50 perc alatt


ELŐKÉSZÍTÉSI IDŐ: 10 perc
FŐZÉSI IDŐ: 5-20 perc

VEGÁN
GLUTÉNMENTES

Recept nyomtatása

Egész cikk nyomtatása

A töltelékek között egy gombás és egy fűszeres rizses variációt adtam meg. Ha a fűszeres rizsbe sajt helyett sörélesztőpelyhet is keverhetsz. Készíthetsz húsos változatot is, ebben az esetben a gombás tölteléket vedd alapul, és a gomba helyett 10 dkg darált húst használj.

Előkészítés

  1. 4 db közepes, zsenge karalábé (Fém-Fa), megtisztítva, kettévágva és a közepe kivájva
  2. A karalábékat tisztítsd meg, vágd ketté, és a közepébe késsel vagy karalábévájóval vágj mélyedést. Sózd be. Tedd félre, amíg elkészíted a tölteléket.

Gombás töltelék

  • 1 kanál (2 dkg) vaj (Föld)
  • 10 dkg gomba (Föld)
  • 1 hagyma, apróra vágva (Fém)
  • 1 cikk fokhagyma (Fém)
  • 1 nagy csokor zöldfűszer – lejobb vegyesen, de amit találsz: petrezselyemzöld (Fa), kapor, korianderzöld, tárkony (Fém)
  • só (Víz)
  • 1 tojás (Föld)
  • 5 dl alaplé (Föld) / víz sóval elkeverve
  1. A vajat olvasztd fel, futtasd meg benne a hagymát, majd sózd meg.
  2. Keverd hozzá az apróra vágott gombát, a fokhagymát és a sót, és 10 perc alatt párold puhára.
  3. Hagyd langyosra hűlni, majd keverd hozzá a zöldfűszereket és a tojást.
  4. A tölteléket töltsd a kivájt besózott karalábékba.
  5.  

Rizses töltelék

  • 10 dkg rizs, megfőzve (Fém)
  • 5 dkg fetasajt / más juhsajt / lágy kecskesajt (Fém)
  • 1 hagyma, apróra vágva (Fém)
  • 1 cikk fokhagyma (Fém)
  • 1 nagy csokor zöldfűszer – lejobb vegyesen, de amit találsz: petrezselyemzöld (Fa), kapor, korianderzöld, tárkony (Fém), megmosva és apróra vágva
  • só (Víz)
  • 1 tojás (Föld)
  • 5 dl alaplé (Föld) / víz sóval elkeverve
  1. A töltelék hozzávalóit keverd össze egy tálban.
  2. Töltsd bele a kivájt és megsózott karalábéba.
  3. Állítsd egymás mellé egy lábasban, és öntsd fel annyi alaplével vagy sós vízzel, amennyi félig ellepi a karalábékat.
  4. A karalábé kivájt darabjait tedd a karalábék közé.
  5. Fedd le, és közepes lángon főzd puhára a karalábékat kb. 40 perc alatt.

 

Szósz

  • 1 dl tejszín (Föld)
  • Savanyításhoz: 2 dl száraz fehérbor, 2 dl paradicsomlé, 10 dkg sóska (Fa)


A megfőtt töltött karalábékat szedd ki óvatosan egy kanállal.

  • Fehérborral savanyítva: A levébe tegyél fehérbort, és forrald be 15 perc alatt magas lángon, majd tejszínnel turmixold le.
  • Sóskával savanyítva: A levébe tedd bele a megmosott egy apróra vágott sóskát, és főzd pár percig, amíg a sóska összeesik. Botmixerrel pürésítsd.
  • Paradicsommal savanyítva: a levébe önts paradicsomlevet, és forrald be 15 perc alatt magas lángon, majd tejszínnel turmixold le.

Ízesítsd sóval, ha szükséges.

IMMUNERŐSÍTÉS A KONYHÁBAN

ALAPELVEK, ALAPANYAGOK, RECEPTEK, ÉLETMÓDTANÁCSOK

Jelentkezz október 2-ig

Tagged: zöldség

Pin It on Pinterest

Share This