MEDVEHAGYMA ÉS CSALÁN, a tavaszi étrendünk sztárjai


ELŐKÉSZÍTÉSI IDŐ: 10 perc
FŐZÉSI IDŐ: 10-25 perc

VEGÁN
GLUTÉNMENTES

Recept nyomtatása

Egész cikk nyomtatása

A szezonális étrend nem csak divatos, hanem logikus is. Mi más is szolgálhatná az egészségünket jobban, mint az, ami éppen terem. Március-áprilisban már kezdenek megjelenni az új, friss tavaszi zöldségek a piacokon – legfőképpen a salátafélék és leveles zöldségek, retek, spárga –, de nem tudom, hogy ti hogy vagytok vele, én ilyenkor sokszor még-még többre vágyom. Ki az erdőbe. Beszívni a friss tavaszi harmat illatát, a harsogóan üde zöldeket nézni, szedni, ízlelgetni. Tavasz van! Az egyik legfontosabb és legérdekesebb zöldségnövény tavasszal a csalán, amit mostanra szinte elfelejtettünk használni. Ehhez adok most tippeket és recepteket, és alaposan körbejárjuk, hogy miért is fontos és érdemes ilyenkor csalánt enni.

CSALÁN HATÁSA

A csalán mindenkinek jó. Ráadásul nagyon könnyen gyűjthető, hiszen szinte mindenhol van: úton-útfélen gyomként terem.

A csalán táplálja a vért, ezáltal nyugtatja a májat. Hatásosan használható vérszegénység esetén: mindenképpen rendszeresen és kúraszerűen érdemes enni. Méregtelenít, ezáltal megszűnteti a tavaszi fáradtságot, segít leadni a télen felszedett kilókat, és rendezi a máj működését. Tisztítja a vért, így magas koleszterinszint és megemelkedett húgysav jelenléte esetén is nagyon hatékony. Kivezeti a méreganyagokat, hűt, így gyulladásos panaszoknál (reuma, köszvény stb.) is hatékony.

A tavasszal sokszor jellemző problémákat megelőzhetjük illetve gyógyíthatjuk a tavaszi csalán rendszeres fogyasztásával zöldségként, és hipp-hopp nincs allergia, kiütések, migrén, nyakmerevség, fejfájás, fáradtság, álmatlanság vagy nyugtalan alvás.

Rendkívül magas az ásványianyag-tartalma, tehát nagyon tápláló, amire ilyenkor tavasszal a kiéhezett szervezetünknek különösen szüksége van: kálium, kalcium, nátrium, foszfor, magnézium, mangán, titán, bór, réz, nikkel, cink, arany, vas,  kobalt, kén, kovasav.

MEDVEHAGYMA HATÁSA

Röviden a medvehagymáról is írnék, ami néhány éve a tavasz sztárja. Mindenki meg van őrülve a medvehagymáért ilyenkor, ami nagyon jó, hiszen tavaszi alapanyag, melynek hatását jól érvényesíthetjük a tavaszi étrendünkben: szétszórja a megrekedt Qit, oldja a blokkokat és a nyálkát, emellett erősen tisztító hatású és mozgásba hozza a Máj energiáját is. Szóval a medvehagyma tavasszal nagyon jó, viszont nem mindenkinek. Egy-egy alapanyag hatásai között ugyanis különösen fontos az is, hogy milyen a termikus illetve hőhatása. A medvehagymáé melegítő hatású, ami sokaknál okozhat gondokat. A legtöbb embernek ugyanis az európai illetve nyugati életmód miatt (stressz, éjszakázás, sok kávé, alkohol, számítógépes munka naphosszat) vannak többlet vagy meleg tünetei.

A medvehagyma méltán lett népszerű az utóbbi években, mert valóban remek tavaszi alapanyag, magas vas-, magnézium, szelén és kalciumtartalommal. A medvehagyma hatóanyagai ellazítják a vérerek falait, és ezáltal vérnyomáscsökkentő hatása van. Tavaszi alapanyagként természetesen az évszakkal összhangban segíti a test méregtelenítő folyamatait, vértisztító hatású, illetve kivezeti a testből a nehézfémeket. Tisztítja a beleket, kiűzi a bélférgeket, csökkenti a koleszterinszintet. Tavaszi fáradtság tüneteinél is jól bevethető. 
Magas az illóolaj tartalma, gazdag flavonoidokban, vitaminokban (C- és B-vitamin).

Hőhatása melegítő-forrósító, ezért nem mindekinek jó a medvehagyma. Kifejezetten nem ajánlatos használni, ha gyakran kipirulsz, migrénnel küszködsz, és azoknak sem jó, akiknek sokat van melege, gyakran fáj a gyomruk, reflux esetén is kerülendő, epeproblémáknál sem jó sokat enni belőle. Ne egyél medvehagymát, ha nyugtalan vagy, és nehezen alszol el, vagy gyakran felébredsz éjszaka.

HOGY TÁROLD TAVASZI ZÖLDEKET, HOGY SOKÁIG ELÁLLJANAK?

Tudom, nem mindenki lakik erdő szélén, mint mi, így nem is olyan egyszerű ezt a szinte mindenhol megtalálható „gazt” összeszedni. Ha egyszer kijutsz a természet lágy ölére, és sikerül egy nagyobb adagot gyűjtened, akkor érdemes azonnal jó alaposan átmosni, és lecsöpögtetni. Ezután tedd befőttes üveg(ek)be, amit fedővel zárj le, és hűtőben tárold. Fontos, hogy ne álljon alatta a víz. Így akár 1 hétig is frissen tudod tartani a(z erdőben szedett) friss zöld leveles zöldségeidet.

 

HOGYAN HASZNÁLD A CSALÁNT?

Érdemes leforrázni, és 1-2 percig állni hagyni, majd szűrés után késsel felaprítani. Ezután készülhet belőle szinte bármi.

MT KÉSZÍTS BELŐLE?

Hozzákeverheted más ételekhez: néhány példa, ami nálunk az elmúlt hetekben készült

  • Zöldségekből vagy hüvelyesekből készült ragukhoz, levesekhez:
    • Sárgaborsófőzelék csalánnal
    • Párolt sárgarépa sóban eltett citrommal és csalánnal
  • Főtt gabonához: rizshez, kukoricakásához vagy bármelyik máshoz
  • Zöldségleveshez
  • Gombaraguhoz

Készíthetsz belőle olyan ételt is, amiben a csalán kapja a főszerepet. Ha így döntesz, akkor ügyelj rá, hogy a csalán íze elég erőteljes.

Érdemes ezért kombinálni:

  • semleges alapanyagokkal, amik lágyítják az ízét: rizs, mandulatej, mandulakrém, tofu
  • markáns ízű alapanyagokkal, amik ellenpontozzák az ízét: kecskesajt, gomba

Készíthetzs belőle csalánpesztót dióval, csalánnal töltött raviolit mandulakrém-mártással

Persze ne feletsük el a fantasztikusan tisztító, vízhajtó hatású csalánteát sem. Ilyenkor mentával együtt is szoktam inni, ami fantasztikusan frissítő és energetizáló ital.

Recept nyomtatása

CSALÁNKRÉMLEVES

(kb. 1 liter leveshez)

20 dkg zöld csalánlevél / 10 dkg csalánlevél + 10 dkg spenót
1 nagy csokor petrezselyemzöld szárával együtt, megmosva és felaprítva
1 liter zöldségalaplé
2 evőkanál fehér rizs
1 kis darabka gyömbér, felaprítva vagy lereszelve
1 teáskanál köménymag, frissen őrölve / 1/4 szercsendió frissen lereszelve

½ teáskanál kurkuma

A csalánt mossuk meg, és forrázzuk le. Szűrjük le azonnal, és aprítsuk fel késsel.
Egy lábasban forraljuk fel az alaplevet, tegyük bele a gyömbért, a rizst és a sót. Főzzük 15 percig.
Adjuk a leveshez a csalánt és a petrezselyemzöldet, és főzzük 5 perc alatt puhára az alapanyagokat.
Adjuk hozzá a fűszereket: kurkumát, köménymagot/szerecsendiót, majd egy botmixerrel pürésítsük.
Egyszer főzzük fel, majd tálaljuk.

Tipp: Rizs helyett sűríthetjük a levesünket krumplival is. Ez esetben a rizs helyett 2 közepes krumplit tisztítsunk meg, vágjuk kockára, és a rizs helyett azt főzzük a levesünkbe. A csalán forrázó vizét felfoghatjuk, és teaként megihatjuk.

 

CSALÁNPÁSTÉTOM FRISS KECSKESAJTTAL

10 dkg friss csalán
5 dkg friss kecskesajt
csipetnyi só
késhegynyi kurkuma
5 dkg főtt rizs
½ dl olivaolaj

A csalánt forrázzuk le, és 1-2 percig hagyjuk állni. Szűrjük és csöpögtessük le. (Az áztatóvizet felfoghatjuk, és csalánteaként megihatjuk. Eszméletlenül finom és friss…)
A csalánleveleket késsel aprítsuk fel, majd a kecskesajt kivételével az összes hozzávalóval együtt tegyük egy késes aprítóba vagy használjunk botmixert. 1-2 perc alatt keverjük krémes állagúra.
A kecskesajtot keverjük hozzá villával. Én jobban szeretem, így egy kicsit rusztikusabb állagú lesz.

HA ÉRDEKESNEK ÉS HASZNOSNAK TALÁLTAD A CIKKET, OSZD MEG A BARÁTAIDDAL, CSALÁDODDAL, HOGY ŐK IS MEGISMERJÉK A SZEZONÁLIS ÉTREND ÉS AZ ALAPANYAGOK HATÁSAIT.

TUDJ MEG MÉG TÖBBET!

Tanuld meg, hogy melyik évszakban, hogyan jó étkezni. Készen kapsz hozzá minden tudást és receptet. Ilyen és ehhez hasonló, egyszerűen alkalmazható tudást találsz az 5 Elem magazinban.

Tagged: csalán, medvehagyma

Pin It on Pinterest

Share This