SÜLT REBARBARA VANÍLIAKRÉMMEL – 4+5 hozzávalóból 75 perc alatt


ELŐKÉSZÍTÉSI IDŐ: 2*10 perc
FŐZÉSI IDŐ: 30+25 perc

VEGETÁRIÁNUS
TEJMENTES ALTERNATÍVÁVAL

Recept nyomtatása

Egész cikk nyomtatása

Rebarbara a régi kedvenc

A mai blogbejegyésben egy desszertet osztok meg, ami az elmúlt pár hétben besorakozott a régi kedvenceink közé. A rebarbarával tálalt vaníliakrém két külön és előre is jól előkészíthető részből áll, melyet kedvedre variálhatsz. A vaníliakrémet bármilyen más szezonális gyümölccsel tálalhatod az év során a későbbiekben: nagyon jól el tudom képzelni pár perc alatt átmelegített málnával, sárgabarckkal, de akár körtével vagy birsalmakompóttal is remek lehet. A rebarbarát nem csak édességként, hanem akár még húsok mellé kompótként is tálalhatod. Legjobban zsírosabb húsok mellé illik, mi sült kacsamellel szeretjük a legjobban. Mindkettő akár 1-2 nappal előre is elkészíthető, hűtőben remekül tárolható, így jó vendégváró is lehet.

REBARBARA – az újra felfedezett növény

A rebarbara számomra a tavasz egyik nagy sztárja. Divatos növénynek tűnik, de talán csak azért, mert nem mindenhol lehet kapni. Anyukám elbeszélései szerint a dédnagymama kertjében mindig volt rebarbara, és leginkább, süteményt, kompótot vagy lekvárt készített belőle. Nagy klasszikus a morzsás süti, melynek egy egyszerűbb és könnyedebb verzióját megosztottam a blogon pár éve. https://otelemesetrend.hu/gyumolcsos-morzsas-edesseg-egesz-nyarra/

Azóta sem mertem rebarbarás receptet feltenni, mert úgy hallom nem nagyon kapható. Engem is ez a hiány buzdított, hogy ültessek a kertbe, de a termelői piacokon az elmúlt három évben gyakran találkozom rebarbarával. Általában idős nénik vagy haladó szellemű, biozöldségeket termelők standjainál lehet vele találkozni. Sajnos nálunk a rózsaszín verziója nagyon ritka – pedig gyönyörű –, de eperrel keverve szépen meg lehet színezni a zöld szárakat is.

SAVANYÚ, DE NEM KELL HOZZÁ SOK CUKOR

A rebarbara rendkívül savanyú növény, ezért cukor vagy méz nélkül nem igazán lehet ízletesen elkészíteni. Nagyon savanyú ugyan, de mégsem kell bele nagyon sok cukor: néhány ügyes, édeskés fűszerrel jól ellensúlyozható a fanyarsága, ami ráadásul a fő szexepilje, ezért nem is igazán érdemes elnyomni.

A rebarbarához legjobban illő fűszerek remekül ellenpontozzák a savanyú ízét, miközben jól támogatják a fűszeres fanyarságát: vanília, szárított narancshéj, kardamom, ánizs, friss gyömbér a legjobb hozzá. Ezek közül a fűszerek közül bármelyiket önmagában is használhatod, vagy kombinálhatod is őket.

5 ELEM MAGAZIN

Térkép az egészséges táplálkozásról, az alapanyagok hatásairól és az 5 Elemről, útmutatás hónapról hónapra.

Fizess elő most!

SÜLT REBARBARA

A rebarbara sütését azért kedveltem meg, mert a főzéssel ellentétben így szépen megtartja a formáját – nem fő szét –, ezért sokkal szebben tálalható. Kombinálhatod eperrel, ami finoman aromássá és gyönyörű rózsaszínné varázsolja a rebarbarádat. Ehhez a félig megsült rebarbara közé szórj 15-20 dkg epret az utolsó 10 percre, és tedd vissza a sütőbe.

RECEPT

SÜLT REBARBARA ÉS VANÍLIAKRÉM

Hozzávalók 4 személyre

vegetáriánus
tejmentes alternatívával

 

SÜLT REBARBARA

  • 40 dkg rebarbara (Fa), megmosva és 3 cm-es darabokra vágva (ha nem fiatal rebarbara-száraid vannak, tisztítsd meg: húzd le a vékony hártyát a száráról)
  • 10 dkg finomítatlan nádcukor (Föld)
  • csipetnyi só (Víz)
  • Fűszerezéshez
  • 1 teáskanál szárított és őrölt narancshéj (Tűz)
  • ½ teáskanál ánizsmag (Fém)
  • 10 szem kardamom, a hüvelyeiből kifejtve és frissen megőrölve (Fém)

 

  1. Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra.
  2. Egy tűzálló tálban – például jénaiban – keverd össze a hozzávalókat. A fűszerek közül válaszd ki azokat, amiket szeretsz. Akár egyfajtát is választhatsz, de ha mind a hármat használod, úgy is finom lesz.
  3. Tedd a rebarbarát a meleg sütőbe, és 200°C-on süsd 30 percig. Akkor készült el, ha puha, enged egy kevés levet, de nem esik még szét.

 

VANÍLIAKRÉM

  • 3 dl zsíros tejszín / kókusztej (Föld)
  • 3 tojás sárgája (Föld)
  • 3 dkg cukor (Föld)
  • 1 vaníliahüvely kikapart magjai / 2 teáskanál vaníliakivonat (alkoholos) / 1 csapott teáskanál őrölt vanília (Fém)
  • csipetnyi só (Víz)
  • 1 csapott evőkanál keményítő (Föld)

 

  1. A sütőt állítsd légkeverésen 170°C-ra (vagy 190°C-ra sima sütőfunkcióban, ha nincs légkeveréses sütőd).
  2. A tojás sárgáját keverd ki habosra a cukorral és a vaníliával, majd keverd szép simára a keményítővel is.
  3. Öntsd hozzá fokozatosan a tejszínt / kókusztejet.  Egy meglehetősen híg masszát kapsz, amit vízgőzben sütünk készre. Ehhez öntsd a masszádat egy 17-20 cm széles kerek, hőálló formába.
  4. Egy tepsi alját 1 cm magasan tölts meg forró vízzel, és állítsd bele a hőálló formádat úgy, hogy ne érjen a vízbe a sütőformád. Én egy tepsit és egy vasserpenyőt használok ehhez.
  5. Tedd a meleg sütőbe, és süsd 25 percig. A massza ezidő alatt megszilárdul.
  6. Vedd ki a sütőből, és hagyd szobahőmérsékletűre hűlni.Tálald a szobahőmérsékletű vagy langyos rebarbarával vagy bármilyen más gyümölccsel.

5 ELEM MAGAZIN

Térkép az egészséges táplálkozásról, az alapanyagok hatásairól és az 5 Elemről, útmutatás hónapról hónapra.

Fizess elő most!

Tagged: édesség

Pin It on Pinterest

Share This