SÜLT PATISSZON PIROS PESZTÓVAL – 3+5 összetevő és 3+10 perc előkészítés


Az egyben megsütött zöldségek gyorsan előkészíthetőek, utána csak arra kell odafigyelni, hogy időben kivegyünk a sütőből. Én be szoktam állítani a sütő óráját – ha ez nem lenne, akkor valami biztosan csipogna, hogy vegyem ki. Közben mást csinálok: előfordul, hogy más ételeket készítek, de az is megtörténik, hogy még csak a konyhában sem vagyok. A sütőben sütés előnye, hogy ott lehet hagyni, és mást csinálni közben, a hátránya, hogy befűti a lakást, ami nyáron nem minden helyzetben előnyös. Én szoktam kivételt tenni, és ilyenkor egyszerre több mindent sütök: patisszont, krumplit, céklát, így jónéhány napra van előre elkészített alapanyagom a hűtőben, amiből hipp-hopp készül el a reggeli, az ebéd vagy a vacsora.

SÜLT ZÖLDSÉGEK

Gyerekkorom egyik kedvenc vacsorája volt a sütőben sült krumpli vajjal. Télen sokszor készített ilyet anyukám vagy apukám, és általában kevés sóval, vajjal, néha tejföllel és fokhagymával vagy fokhagymás pirítóssal, néha sült hagymával tálalták. Mostanában a kedvenc szakácskönyveimben is egyre gyakrabban bukkannak fel az egyben megsütött zöldségek, és nem csak krumpli sütőtök és cékla kerül így a sütőbe, hanem karfiol, zöldbab, édesburgonya és zeller is. Mindegyiket próbáltam már, és szerintem az egyben sütés a zöldségek legeslegjobb arcát domborítják ki. Az utóbbi hetekben kezdtem el kísérletezni a patisszonnal, mert a Magosvölgyi Ökológiai Gazdaságból kaptam rengeteg patisszont. Zoli kért, hogy találjak ki valamit, amit túlmutat a panírozott, rántott patisszonon, és még egyszerű is.

SÜLT PATISSZON

A sült zöldségeket imádom, így azonnal ez jutott eszembe először a patisszonról, aztán azért kísérleteztem még a hőmérséklettel, sütési idővel, a só mennyiségével és a szurkálással. Gondolom, ez furcsán hangzik, de mint utóbb kiderült elég meghatározó tényező: próbáltam megsütni a patisszont úgy, hogy késsel beszurkáltam, majd úgy is, hogy nem. Mindkettő jó, de nekem sokkal jobban ízlett beszurkálva, mert úgy kevésbé krémesre sült a húsa és könnyebb volt szeletelni. Nem mellesleg kicsit kifolyt a leve, és gyönyörűen kikristályosodott rajta a só. 

A sült patisszonhoz tényleg nem kell más, csak egy csapott evőkanál só és 2 evőkanál tisztított vaj vagy kókuszolaj – valamilyen stabil növényi zsiradék, ami nem ég meg a hosszú sütési idő alatt. Elméletileg az olívaolaj is jó lehetne, de annak a füstfoka alacsony van, és ennél a hőmérsékletnél és sütési időnél sajnos megég, és minden jótékony hatását elveszíti, és a friss íze is eltűnik. Nem érdemes pazarolni a jó olajat ilyen helyzetekben, és a stabil zsírokhoz érdemes nyúlni.

SÜTÉSHEZ STABIL ZSIRADÉKOT HASZNÁLJ

A telített zsírok általában állati eredetű ételekből származnak: vaj, tojás, hús, sajt, állati zsírok, de néhány növény – pl. kókuszdió, földimogyoró – is tartalmaz nagy mértékben telített zsírokat. A telített zsírok nehezek, stabilak, szobahőmérsékleten is szilárdak – 30°C-on olvadnak meg –, nehezen romlanak, hosszú ideig megőrzik a tulajdonságaikat. Sokaknál – nem mindenkinél – magas koleszterinszintet, érszűkületet okozhatnak, ezért mértékkel érdemes fogyasztani. Ilyen telített zsírféle a tisztított vaj és a kókuszolaj is.

Tisztított vaj és kókuszolaj

A vaj tisztítása során egy alacsony hőfokú, de hosszú hevítési folyamat során eltávolítjuk a tejben lévő fehérjét, illetve elpárolog a benne lévő víz. Egy nagyon tiszta, stabil zsír marad hátra, ami rendkívüli módon táplálja a testet. Nem csak a kínai orvoslás használja a test tartalékainak feltöltésére, gyenge állapotok kezelésére, hanem az ayurvéda is. A kókuszolaj hasonló hatású mint a tisztított vaj: a felszabadult méreganyagokat képes kitisztítani a testből.

Ha szeretnéd kipróbálni otthon a tisztított vaj készítését, akkor vegyél minimum 50 dkg jó minőségű vajat, és próbáld ki a receptet: TISZTÍTOTT VAJ

TÁLALD SZÓSSZAL

A patisszon és minden más sült vagy párolt zöldség enyhe, semleges ízű, így valamilyen karakteresebb szószt kíván. Az édeskés, semleges ízű patisszon mellé egy piros pesztót készítettem aszalt paradicsomból és napraforgómagból, de friss édes, érett paradicsomból is készülhet. Egyrészt a szezonalitása miatt választottam a paradicsomot, másrészt pedig a színe miatt, mert szerettem volna a világ színű patisszon mellé valami élénk színű szószt tálalni. A receptjét alább megtalálod.

5 ELEM MAGAZIN - TÉRKÉP AZ EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁSHOZ HÓNAPRÓL HÓNAPRA 
Szezonális alapanyagok leírásával, szezonális receptekkel, évszakok étrendjével és még sok minden mással

Recept nyomtatása

SÜLT PATISSZON

Hozzávalók 4-6 személyre

  • 1 közepes (60-80 dkg) méretű patisszon
  • 2 evőkanál stabil zsír (tisztított vaj/kókuszolaj)
  • 1 csapott evőkanál só

Kapcsold be a sütőt, és 190°C-ra állítsd.
Amíg melegszik a sütő, mosd meg alaposan a patisszont, majd töröld szárazra. Egy éles kisebb méretű késsel szurkáld meg
A tenyereddel kend szét a patisszonon a tisztított vajat, majd egyenletesen oszlasd szét rajta a sót.
Tedd egy tepsire, és told a sütőbe. Attól függően, hogy mekkora a patisszon 45-60 perc alatt sül készre.

PESTO ROSSO, AVAGY PIROS PESZTÓ

Hozzávalók 4-6 személyre

  • 10 db szárított paradicsom, forró vízbe áztatva, majd leszűrve – közben fogd fel az áztatóvizet
  • 7 dkg napraforgómag vagy bármilyen más olajos mag, megpirítva
  • 1 cikk fokhagyma
  • 5 evőkanál olívaolaj
  • 10 bazsalikomlevél
  • 2 teáskanál frissen facsart citromlé
  • 1 teáskanál frissen reszelt bio citromhéj
  • opcionálisan: néhány szem kimagozott fekete olajbogyó, 1-2 szardella

Egy tálban kevered össze a hozzávalókat, és botmixerrel pürésítsd addig, amíg krémes állagú lesz. Ha van konyhai robotgéped, abban még egyszerűbben elkészítheted.
Ha túlságosan száraznak találod, önts hozzá 2-3 evőkanálnyit a paradicsom áztatóvizéből.

Tipp
Nyáron készítheted édes, érett paradicsomból is. Ebben az esetben a szárított paradicsom helyett használj 5 db koktélparadicsomot vagy 1-2 nagyobb fajtájú paradicsomot. Itt biztosan nem kell hígítanod majd a szószon, mert a paradicsom leve elegendő lesz.

5 ELEM MAGAZIN - TÉRKÉP AZ EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁSHOZ HÓNAPRÓL HÓNAPRA 
Szezonális alapanyagok leírásával, szezonális receptekkel, évszakok étrendjével és még sok minden mással

HA ÉRDEKESNEK ÉS HASZNOSNAK TALÁLTAD A CIKKET, OSZD MEG A BARÁTAIDDAL, CSALÁDODDAL, HOGY ŐK IS MEGTAPASZTALHASSÁK A SZEZONÁLIS, GYÓGYÍTÓ KONYHA JÓTÉKONY HATÁSAIT.

Tagged: gluténmentes, sült patisszon, sült zöldség

Pin It on Pinterest

Share This