SÓS ZABKÁSA – 10 összetevőből 15 perc alatt


A kásareggelik egyre népszerűbbek, ami bizonyára annak köszönhető, hogy egészen változatos kreációk készíthetőek el gyorsan és színesen. A legtöbben édesen eszik a kásákat, pedig hagyományosan a kásákat régen elsősorban sósan készítették és ették azokban a régiókban, ahol hagyománya van a zabkásának. Így kezdtük el mi is próbálgatni a kásákat sós változatban, ugyanis nem szeretünk édeset reggelizni, viszont a hidegebb napokon jól esik a melegítő kása. A zabkását így zöldségekkel főzöm meg, zöld-fűszerekkel és tojással tálalom.

ZAB – az újra divatosa gabona

A zab közel 3000 éves kultúrnövényünk. A zab a megtermelt mennyiség alapján a világ ötödik legfontosabb gabonája. Ráadásul a termés mintegy 15 százaléka emberi fogyasztásra kerül, így a búza, a rizs és a kukorica után a negyedik legfontosabb “konyhai” gabonaféle. Keményítőtartalma könnyen emészthető, ezért gyermektápszerekben is előszeretettel alkalmazzák.”

 „A honfoglaló magyarok a szlávok révén ismerték meg, erre utal szláv eredetű neve is. Elsősorban lótakarmánynak használták. A lovak nagyon kedvelik, abrakolás után elevenek, azaz zabosak lesznek tőle. A lovak mellett az embereknek is jutott belőle, szokás szerint kása formájában. Tótfalusi Kis Miklós 1695-ös Szakács mesterségnek könyvecskéje szerint “igen jó kása, aki szereti és szerit teheti legfőképpen, ha el tudják készíteni”.

Salamon Csaba, Magyar Konyha 2014. október

MIKOR HASZNÁLD A ZABOT?

Élénkítő hatása jól kiaknázható testi kimerültség és krónikus energiahiány esetén. Pont ugyanez a hatása miatt használjuk ősszel és télen sokkal gyakrabban, mint nyáron, ugyanis melegítő hatású gabona, melynek íze édes, keserű.

A hidegebb napokon egy főtt zabkása, melegítő fűszerekkel – fahéj, szerecsendió, friss gyömbér, szegfűszeg, vanília – kiváló napindító. Energiát ad, így iskolás gyermekek számára is remek és gyors reggeli készíthető belőle.

Nyáron túlságosan melegítő hatású, így a meleg nyári időszakban zabkása helyett inkább más, semlegesebb hatású gabonát érdemes választani kásaalapanyagként, mint amilyen például a rizs vagy a köles.

ÍGY KÉSZÍTSD EL

A zabot leggyakrabban pelyhesített változatban használjuk. Fontos, hogy így pelyhesítve is mindig főzd meg, és ne edd nyersen, mert nehezen emészthető. Ha áztatod a zabpelyhet, akkor is főzd legalább pár percig reggel, mielőtt megeszed.

Remek kása készíthető zabból, ha nem pelyhesített gabonát használsz, hanem egész zabot. Így egy nagyon tápláló, sokkal inkább harapható kását kapsz, ami krémes, mégis van mit rágni benne. A hosszan főtt zabkásához mosd át az egész zabot alaposan, majd bőséges tiszta vízben áztasd 8-24 órán át. Szűrd le, most át ismét alaposan, csöpögtesd le egy szűrőben, és öntsd fel ötszörös mennyiségű vízzel. Forrald fel, majd vedd közepesen kicsire a lángot, és lefedve főzd 1,5-2 órán át. A végén még kicsit híg, de amikor kihűl, krémes állagú lesz, a zabszemek pedig megfőnek, de nem főnek szét. Hajlamos kifutni, így érdemes néha ránézni, miközben fő, és félrehúzni a fedőt rajta főzés közben. A főzési idő nagyban függ a lábas vastagságától, és attól, hogy mennyire alacsony lángon főzöd. Akkor készül el, ha elfövi a vizet, és krémes lesz az állaga.

Ha a sós zabkásádat ebből a hosszan főtt változatból készíted, akkor egyszerűen csak a zabpehely helyett használj fejenként 1 szedőkanálnyi zabkását.

IMMUNERŐSÍTÉS A KONYHÁBAN

ALAPELVEK, ALAPANYAGOK, RECEPTEK, ÉLETMÓDTANÁCSOK

Jelentkezz október 2-ig

Recept nyomtatása

RECEPT

SÓS ZABKÁSA ZÖLDSÉGEKKEL ÉS TOJÁSSAL

Hozzávalók 2 főre
Zabkásához

12 dkg apró szemű zabpehely vagy hosszan főtt zabkása
2 dkg vaj
12 dkg zöldség, megtisztítva és lereszelve – pl. sárgarépa, cékla, sütőtök
1 vékony szelet gyömbér, apróra vágva
1 szál újhagyma, megtisztítva és felaprítva

1/4 bio citrom frissen reszelt héja és frissen facsart leve

Tojáshoz

2 db friss tojás
1 dkg vaj
csipetnyi füstölt paprika

 

Elkészítés

A vajat olvaszd fel egy kisebb lábasban, és szórd bele a zabpelyhet vagy kanalazd hozzá a hosszan főtt zabkását.
Keverd hozzá a zöldséget, a gyömbért és az újhagyma felét.
Öntsd fel 5 dl vízzel, és forrald fel, majd közepes lángon főzd puhára a zöldségeket kb. 5 perc alatt.
Fűszerezd a citrom levével és héjával. Keverd bele a maradék újhagymát. Hagyj egy keveset a tetejére díszítésképpen.

Tálalás

Szedd a zabkását tálkákba, és szórj a tetejére újhagymát.

A tetejére tehetsz 6 perces lágytojásokat, amik közepébe olvassz egy diónyi vajat, amikor meleget kettévágod, és szórhatsz rá egy csipetnyi füstölt paprikát, és egy kevés sót. 

Készíthetsz rá tükörtojást, vagy ahogy a képen is látod vajon párolt gombára ütött tükörtojást is, melyet hasonlóan a főtt tojáshoz megszórhatsz füstölt paprikával.

HA ÉRDEKESNEK ÉS HASZNOSNAK TALÁLTAD A CIKKET, OSZD MEG A BARÁTAIDDAL, CSALÁDODDAL, HOGY ŐK IS MEGTAPASZTALHASSÁK A SZEZONÁLIS, GYÓGYÍTÓ KONYHA JÓTÉKONY HATÁSAIT.

IMMUNERŐSÍTÉS A KONYHÁBAN

ALAPELVEK, ALAPANYAGOK, RECEPTEK, ÉLETMÓDTANÁCSOK

Jelentkezz október 2-ig

Tagged: reggeli

Pin It on Pinterest

Share This