Sertéshús karamellszószban


A vietnámi konyha egyszerűen zseniális: friss, üde ízek, egyszerűen elkészíthető, mégis izgalmas ételek. Ráadásul van benne valami európai,ami a franciáknak köszönhető. Sokéves jelenlétük erősen érezhető a vietnámi konyhán: esznek bagettet, használnak vajat, majonézt. A legjobb azonban a vietnámi ételekben a rengeteg friss fűszernövény.

A vietnámi konyhát leginkább egy magyarul is beszerezhető szakácskönyvből ismerhetjük meg, mely ráadásul nem csupán recepteket közöl, hanem bemutatja az országot és az étkezésen keresztül az ország kultúráját. A Vietnám - konyhaművészet és kultúra című szakácskönyv inspiráló, szép, és jól elkészíthető recepteket közöl. Előfordulhat, hogy találunk benne számunkra teljesen ismeretlen alapanyagokat, melyek nem szerezhetőek be csak úgy a sarki fűszeresnél. Pesten azonban van egybiztos forrás: a Józsefvárosi piacon a hátsó konténereknél lévő büfék egyike (balról a második) vietnámi. Ott minden kapható!

A sertéshús karamellszószban receptje ebből a könyvből származik. Az eredeti is nagyon finom, mi tettünk még hozzá gyömbért, újhagymát és citromot. Nem tévedtünk nagyot…

Sertéshús karamellszószban

Hozzávalók (4 személyre)

 • 50 dkg sertéskaraj vagy -comb
 • 10 dkg cukor
 • 2 ek barnacukor
 • 3 ek vietnámi halszósz
 • 1 ek frissen reszelt gyömbér
 • 1 maroknyi földimogyoró, durván felvágva
 • só, bors
 • 1 cs újhagyma, megmosva és felkarikázva
 • 1 fél citrom leve
 1. A húst vágjuk ujjnyi hosszú és széles csíkokra.
 2. Készítsünk karamellszószt: Keverjük el a 10 dkg cukrot 2 ek vízzel, és főzzünk belőle világos karamellt. Amikor kezd barnulni, tegyük hozzá a halszószt.
 3. Forgassuk bele a karamellszószba a húsdarabokat, és hagyjuk állni 15-20 percig. (Közben készítsük el a rizst ill. a többi köretet.)
 4. Hevítsünk fel egy wokot, tegyük bele a karamellszószos húst, és közepes lángon kavargatva süssük 10-15 percig.
 5. Amikor már majdnem kész, adjuk hozzá a gyömbért, forgassuk össze. Sózzuk, borsozzuk.
 6. Tálaláskor szórjuk meg bőven újhagymával, mogyoróval és locsoljuk meg citromlével.

Öt Elem

Az eredeti receptet éppen amiatt változtattuk meg egy kicsit, hogy mind az Öt Elem, és így mind az öt íz szerepet kapjon - még, ha az egyik hangsúlyosabb is mint a másik. Itt a Tűz és a Föld Elem dominál, a keserű és az édes íz erőteljes jelenléte miatt. Ezt ellensúlyozandó tettünk bele egy kevés gyömbért és zöldhagymát - Fém elem -, citromlevet a végén, ami a Fa elemhez kapcsolódik, a Víz Elemet pedig a háttérben meghúzódó  halszósz markáns íze biztosítja.

Pin It on Pinterest

Share This