Közel tíz éve…

…foglalkozom az 5 elem rendszerével, a főzés pedig gyerekkorom óta a szenvedélyem.
Tizenkét évesen túrtam ki remekül főző anyukámat a konyhából, mert szerettem volna mást enni, mint addig, és azt magamnak elkészíteni. Ekkor kezdődött egy azóta is tartó kísérletezgetés: az izgalmas ízeket és az egészséges táplálkozás kulcsát keresem. Igen így együtt: nem elég, hogy egészséges. Legyen az étel egészséges, finom, szép és izgalmas. Így együtt!
Az 5 Elem rendszerében találtam meg egy a komplexitást, és még sokkal többet. Válaszokat a kérdéseimre: mit, miért, mikor, mennyit, mit mivel, kinek mit, milyen állapotban, hogyan változtathatom meg?, és még sorolhatnám.

Menük tervezése, főzése…

 

Az egyetem után 9 évig tanítottam, újságíróként és szerkesztőként, tolmácsként és fordítóként dolgoztam. Aztán elegem lett, és főzni kezdtem. Gondoltam, hogy ezt legalább szeretem, és amíg kitalálom, hogy mi mást csinálhatnék, legalább élvezem a mindennapokat. Azóta is ezt csinálom…

Tudásomat először a leggyakorlatiasabb módon szerettem volna kipróbálni, és elkezdtem menüket tervezni és főzni. Tréningeken és edzőtáborokban, majd egy 4 csillagos bio-szállodában Tirolban kisebb (10-20 fős), nagyobb (60-80 fős) és hatalmas (250 fős) csoportok számára állítottam össze menüket, majd főztem meg az ételeket. Tudnom kellett, hogy valóban működik-e mindaz, ami elméletileg olyan logikusban tűnik. Igen. Működik.

Négy éven keresztül különböző helyszíneken és a legkülönfélébb tréningeken, illetve edzőtáborokban, majd egy szálloda konyháján törekedtem arra, hogy olyan ételek szülessenek, melyek segítik a trénerek és edzők munkáját, tehát alkalmazkodnak a tréningek és edzések, a sporttal töltött megerőltető napok testi, lelki és szellemi kihívásaihoz.

 

Könyvfordítás:

2015. őszén jelent meg az 5 elem szerinti táplálkozás anyáknak és gyermekeknek című könyv, melynek fordítója vagyok.

Főzőtanfolyamok:

Mivel sokan kerestek meg eközben azzal, hogy szeretnék ezeket az ételeket otthon is elkészíteni maguknak, és élőben is kipróbálni, hogy valóban működnek-e a blogomon (www.otelemesfozes.hu) közölt receptek, főzőtanfolyamot indítottam. Ebben együttműködő partnerem egy olyan közösség, akik hasonló értékeket képviselnek: a Szatyorbolt (www.szatyorbolt.hu) helyi, vegyszermenetesen termelt alapanyagokat népszerűsít és árul, közben pedig közösséget épít.

Minden alkalommal az adott évszakhoz kapcsolódó étkezésről szóló előadással kezdünk, melyet alapanyag-ismerettel és a test emésztő folyamatainak egy-egy részterületének megismerésével egészítünk ki.

Workshop:

2014 óta rendszeresen tartok előadásokat az 5 elemes táplálkozásról. Különböző szervezetek, cégek közösségek hívnak meg, hogy beszéljek nekik az egészséges táplálkozásról. 

Az workshopok témái általában a következők:

  • Testi, lelki és szellemi stabilitás táplálkozással
  • Személyre szabott táplálkozás a Hagyományos Kínai Orvoslás módszereivel
  • Táplálkozás a várandósság ideje alatt
  • Hogyan tápláljuk a gyermekeinket csecsemőkorban?
  • Mit együnk a szoptatás alatt?
  • Melyik évszakban hogyan táplálkozzunk.

Tanulmányok Bécsben…

Az étkezések után sokan jöttek be a konyhára, és lelkesen kérdeztek az ételekről. Nem kis meglepetésemre arról számoltak be, hogy már néhány nap után is jelentős változásokat éreznek a közérzetükben. Tudni akarták a titkot, és leginkább azt, hogy a testi problémáikon milyen ételekkel lehetne segíteni. Csak elképzeléseim és homályos képeim voltak a személyre szabott étrend kialakításáról, hiszen addig a szezonalitás volt a fő szempontom.
Elkezdtem keresni, hogy hol tanulhatnék meg mindent az 5 elemes főzés és az egészség kapcsolatáról. A bécsi hagyományos Kínai Gyógymódok Akadémiáján (Wiener Schule für Traditionelle Chinesische Medizin) 5 elemes táplálkozás-terapeuta és tanácsadó két éves diplomakurzusát 2015. októberében fejeztem be. Az első óra után éreztem, hogy pontosan ez az, amit kerestem. Végre válaszokat kaptam a MIÉRTekre. A képzés alatt nem csak használható tudást és gyakorlatba könnyen átültethető ismereteket kaptam, hanem remek kollégákat és fantasztikus barátokat is.

Pascale elképesztően kreatív szakács. Élmény nála minden étkezés. Izgalmas blogja, németül.

Laurence az egyik leginspirálóbb és legviccesebb barátnőm lett. A fantasztikus 5 elemes szakácskönyvei németül:

Suppito: 2 Frauen 5 Elemente und 44 Suppen

Suppito mit Biss: 2 Frauen, 5 Elemente und 44 neue Rezepte (Inspiration Kochen)

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNEREIM

Pin It on Pinterest

Share This