5 ELEMES ÉTREND
Kínai gyógyító táplálkozás, nyugati formában, egyszerűen

ALMÁBÓL ÉDESÍTŐSZER, PUDING ÉS TEA – no waste almaszósz – 2 hozzávalóból 30 perc alatt
Veled is előfordult már, hogy elkezdett fonnyadni az alma a pulton? Vagy esetleg kaptál egy nagy rekesszel, és hirtelen nem tudtad hová tenni? Na, az ilyen esetekben szoktam almaszószt készíteni!

VIVIEN A KONYHÁBAN és a kedvenc zöldséges halleves
Szeretnék bemutatni nektek egy igazi megvalósítót. A semmiből bukkant fel Vivien, és egyszer csak elkezdte ontani magából a blogról és az 5 Elem magazinból megfőzött ételekről készített gyönyörűbbnél gyönyörűbb képeit. Kíváncsi lettem rá, hogy ki ő, és miért szeret ennyire a blogról és a magazinból főzni. Kedvenc zöldséges hallevesét is megosztjuk.

NYOLC KINCS KÁSA – 10 hozzávalóból 10 perc alatt
A tápláló meleg reggeli minden évszakban fontos eleme az étrendünknek, minél hidegebb lesz az idő, annál inkább érdemes erre még inkább odafigyelni. A kásák sokak számára jelentenek jó alternatívát.

SÜLT PATISSZON PIROS PESZTÓVAL – 3+5 összetevő és 3+10 perc előkészítés
A patisszon és minden más sült vagy párolt zöldség enyhe, semleges ízű, így valamilyen karakteresebb szószt kíván. Az édeskés, semleges ízű patisszon mellé egy piros pesztót készítettem aszalt paradicsomból és napraforgómagból, de friss édes, érett paradicsomból is készülhet.

NYÁRI RIZSLAP TEKERCS – 30 perc alatt akár vendégeknek is
Egy igazi partfogás, amit a gyerekek is nagyon élveznek. Mi általában nem előre készítjük el, hanem a hozzávalókat és a mártogatóst kitesszük az asztalra, és mindenki magának tölti meg a rizslapokat. Egyszer kell csak ráérezni a rizslapok töltésére, és menni fog. Vendégek imádják…

SÜLT BARACK KÓKUSSZAL – 6 hozzávalóból 25 perc alatt
Kiemelt szerepe van a baracknak az ázsiai mitológiában: az istenek eledeleként tisztelik, a hosszú élet gyümölcsének tartják, és az örök fiatalság egyik titkát tulajdonítják neki. Hamvas és üde lesz a bőrünk, ha az őszibarack összezúzott húsát arcpakolásként használjuk.

FRISSÍTŐ CUKKINILEVES – 8 hozzávalóból 20 perc alatt
A cukkinileves színes, üde, friss és nagyon finom. Egyértelműen az egyik kedvenc levesem nyáron. Gyakran esszük ezt a levest főételként ebédre rizzsel, magokkal és zöldfűszerekkel, mert tápláló, könnyű nyári ebéd, ami nem csak éhség ellen jó, hanem még a szomjadat is oltja.

ZÖLDSÉGES PITE – 11 hozzávaló – 80 perc alatt
A zöldséges pite szerintem az egyike azoknak az ételeknek, amely rendszeresen visszatér a konyhánkban. Télen gyökérzöldségekkel vagy sütőtökkel töltöm meg, tavasztól pedig zöld leveles zöldségeket párolok bele. Most sóskával és spenóttal is készült. Vajon melyik nyert a versenyben?

NAPSÁRGA PAD THAI SPÁRGÁVAL – 12 hozzávaló – 25 perc alatt
Ez a zöldséges rizstészta egy igazi színkavalkád: napsárga rizstészta, zöld spárga vagy szárzeller, zöldfűszerek. A kurkumától olyan elképesztően színes gyönyörűség lesz belőle, hogy tényleg még a legborongósabb napokat is bearanyozza.

ZÖLDTURMIX – 9 hozzávaló – 7 perc alatt
Ha nem szeretsz reggelizni, és nem is éhezel meg csak úgy 10-11 felé, akkor is érdemes valami meleget magadhoz venni reggel. Ebben az esetben valami olyasmiben érdemes gondolkodni, ami könnyen emészthető, mégis tápláló. Ez lehet egy pohár zöldségleves, de akár egy zöldturmix is.
TÖLTÖTT KARALÁBÉ-VARIÁCIÓK – 8 hozzávaló, 50 perc alatt
A töltelékek között egy gombás és egy fűszeres rizses variációt adtam meg. Ha a fűszeres rizsbe sajt helyett sörélesztőpelyhet is keverhetsz. Készíthetsz húsos változatot is, ebben az esetben a gombás tölteléket vedd alapul, és a gomba helyett 10 dkg darált húst használj.
SÜLT REBARBARA VANÍLIAKRÉMMEL – 4+5 hozzávalóból 75 perc alatt
A rebarbara számomra a tavasz egyik nagy sztárja. Divatos növénynek tűnik, de talán csak azért, mert nem mindenhol lehet kapni. Anyukám elbeszélései szerint a dédnagymama kertjében mindig volt rebarbara, és leginkább, süteményt, kompótot vagy lekvárt készített belőle.
ZEROWASTE ZÖLDSÉGALAPLÉ – zöldséghulladékokból 10 perc előkészítéssel
Van komposztunk, de nem minden zöldséghulladékot öntünk rá. A zöldséghulladék egy részét felhasználjuk, mégpedig levest főzünk belőle. Van egy tálka a hűtőben, amiben a hét során azokat a zöldséghulladékokat gyűjtögetjük, amik egy alaplében jól éreznék magukat…
GABONAPALACSINTA ZÖLDEKKEL – 5 összetevőből 15 perc alatt
Sokféle variációban tálalhatod a gabonapalacsintát: reggelire tojással és salátával, ebédre füstölt hallal vagy kecskesajttal és párolt zöldséggel. Ráadásul előre kikavarható egy nagyobb adag belőle, ami egy üvegben tárolva 2 napig eláll a hűtőben.
SZÓSZ VAGY KRÉMLEVES, ZÖLD LEVELES ZÖLDSÉGEKBŐL – 7 hozzávalóból, 30 perc alatt
A zöld leveles zöldségek egyrészt a magas klorofill, az ásványianyag- és vitamintartalmuk miatt nagyon hasznosak tavasszal a kiéhezett szervezetünk számára, másrészt azonban az ízük miatt is.