5 ELEMES ÉTREND
Kínai gyógyító táplálkozás, nyugati formában, egyszerűen

NYÁRI ZÖLDSÉGLEVES CÉKLALEVÉLLEL – 10 összetevőből 25 perc alatt
Ezt a nyári zöldséglevest mindig savanyítom valamivel: általában paradicsommal, paradicsomlével vagy jobb híján citrommal. Mindig olyan zöldségeket teszek bele, amit éppen találok itthon. Sárgarépa mindig kerül bele, ezen kívül pedig valamilyen leveles zöldség.

LÓBAB ÉS ZÖLDFŰSZERSZÓSZ – nyári recept 6 összetevőből 45 + 6 perc alatt
Ha szeretnéd egyszerűbbé tenni a hétköznapjaidat a konyhában, akkor a szószok az egyik legjobb megoldás. Ha van 2-3 féle jó szósz a hűtődben, akkor a legegyszerűbb sült vagy párolt zöldségből is igazi összetett ízű, izgalmas ételek készülhetnek – akár 2-3 perc alatt is.

TÖLTÖTT KARALÁBÉ-VARIÁCIÓK – 8 hozzávaló, 50 perc alatt
A töltelékek között egy gombás és egy fűszeres rizses variációt adtam meg. Ha a fűszeres rizsbe sajt helyett sörélesztőpelyhet is keverhetsz. Készíthetsz húsos változatot is, ebben az esetben a gombás tölteléket vedd alapul, és a gomba helyett 10 dkg darált húst használj.

SÜLT REBARBARA VANÍLIAKRÉMMEL – 4+5 hozzávalóból 75 perc alatt
A rebarbara számomra a tavasz egyik nagy sztárja. Divatos növénynek tűnik, de talán csak azért, mert nem mindenhol lehet kapni. Anyukám elbeszélései szerint a dédnagymama kertjében mindig volt rebarbara, és leginkább, süteményt, kompótot vagy lekvárt készített belőle.

ZEROWASTE ZÖLDSÉGALAPLÉ – zöldséghulladékokból 10 perc előkészítéssel
Van komposztunk, de nem minden zöldséghulladékot öntünk rá. A zöldséghulladék egy részét felhasználjuk, mégpedig levest főzünk belőle. Van egy tálka a hűtőben, amiben a hét során azokat a zöldséghulladékokat gyűjtögetjük, amik egy alaplében jól éreznék magukat…

GABONAPALACSINTA ZÖLDEKKEL – 5 összetevőből 15 perc alatt
Sokféle variációban tálalhatod a gabonapalacsintát: reggelire tojással és salátával, ebédre füstölt hallal vagy kecskesajttal és párolt zöldséggel. Ráadásul előre kikavarható egy nagyobb adag belőle, ami egy üvegben tárolva 2 napig eláll a hűtőben.

SZÓSZ VAGY KRÉMLEVES, ZÖLD LEVELES ZÖLDSÉGEKBŐL – 7 hozzávalóból, 30 perc alatt
A zöld leveles zöldségek egyrészt a magas klorofill, az ásványianyag- és vitamintartalmuk miatt nagyon hasznosak tavasszal a kiéhezett szervezetünk számára, másrészt azonban az ízük miatt is.

ZÖLD MAJONÉZES KRUMPLISALÁTA PIRÍTOTT MÁJJAL – 12 összetevőből 45 perc alatt
Mindig fontos, hogy magas tápanyagtartalmú ételeket együnk, amikor pedig az immunrendszerünk egészségéről vagy az emésztés harmonizálásáról van szó, akkor pedig elengedhetetlen, hogy igyekezzünk az üres kalóriák helyett igazán tápláló ételeket magunkhoz venni.

SÓS ZABKÁSA – 10 összetevőből 15 perc alatt
A kásareggelik egyre népszerűbbek, ami bizonyára annak köszönhető, hogy egészen változatos kreációk készíthetőek el gyorsan és színesen. A legtöbben édesen eszik a kásákat, pedig hagyományosan a kásákat régen elsősorban sósan készítették és ették azokban a régiókban, ahol hagyománya van a zabkásának.

DIÓS CÉKLAPÁSTÉTOM – 8 összetevőből 90 perc alatt
Megint bebizonyosodott, hogy a hagyományos receptek ízharmóniája elképesztő, és ha elkezdjük az 5 Elem mentén vizsgálni, akkor ez érthető is. Egy grúz céklapástétomról van szó, amit a karácsonyi asztalon sült kacsamell köreteként tudnék leginkább elképzelni.
ALMÁS ZELLERLEVES – 15 perc alatt 13 hozzávaló
A szárzeller nálunk Magyarországon az utóbb években lett igazán népszerű. Legtöbbször a mai napig, rágcsaként bukkan fel, ami bizonyára annak köszönhető, hogy enyhén csípős-kesernyés-édes íze, roppanós állaga jól helyettesíti a kevésbé egészséges nassolnivalókat.
KÖRTÉS DIÓSZELET – látványos, gyors, gluténmentes
Ez a süti egy egyszerű kavart tésztával készül, ami nagyon gyorsan elkészül, és még azoknak is menni fog, akik nem nagy konyhatündérek. A fő attrakciót az adja, hogy egészben kerülnek bele a körték, amik nem csak izgalmassá teszik a sütiszeleteket, hanem szaftossá is.
SZÍNES, TARTALMAS, ŐSZI LEVES ZÖLDEKKEL – 50 perc alatt 14 hozzávalóból
Jön egy váratlan vendég, és hirtelen valamit varázsolni kell vacsorára. Azt vettem észre, hogy ilyenkor gyakran előkerül ez a leves, mert színes, gyors, szép és tápláló egyszerre. Sokszor raguként készítem el – kevesebb lével felöntve –, mert így még inkább megállja a helyét…
Gyümölcsös-gluténmentes kavart süti – 8 hozzávalóból 45 perc alatt
Nyári partikhoz, délutáni teraszozáshoz, vendégvárónak és piknikre egyaránt szívesen készítek könnyű gyümölcsös sütiket. Ilyenkor mindig olyan recepteket keresek, amik inkább gyümölcsösek mint tésztásak – tehát jobban dominál bennük a nyári gyümölcsök frissessége.
CUKKINI PÜRÉ RUSZTIKUSAN – 9 összetevőből 25 perc alatt
Cukkiniből és nyári tökből általában mindig sok van. Nagyon bőségesen terem, így cukkinireceptől sosem elég. Nagyon sokféleképpen elkészíthető: az egyszerű párolt cukkinitől, a cukkinikrémlevesen át bármilyen formában jól megállja a helyét.