fbpx

ŐSZI PRAKTIKÁK A KONYHÁBÓL, avagy hogyan előzzem meg a náthát

2016. szeptember 16. | Blog

Általában a hideg, a nyálka és a szárazság okozza a problémákat a tipikus őszi betegségeknél (megfázás, nátha, köhögés, torokfájás, felsőlégúti hurutok, fertőző betegségek). Ezért mind a megelőzéshez, mind pedig a kezelés során mellőzni érdemes minden olyan alapanyagot, ami hűti vagy szárítja a testet, illetve nyálkát halmoz fel.

De mik a hűtő és szárító alapanyagok, és vajon mi halmoz fel nyálkát?

Ősszel és télen a HIDEG okozza a legtöbb galibát, ezért érdemes segíteni a testünket azzal, hogy belülről melegítjük. A hűtő alapanyagok nem táplálják a test melegét, hanem éppen ellenkezőleg hűtik a testet. A hűtő alapanyagok az emésztőrendszeren keresztül az egész testet hűtik, és ezáltal gyengítik a test védekező rendszerét. A külső hideg így sokkal könnyebben tud behatolni a testbe, másrészt pedig a test belső melegét is nehezebben tudjuk megőrizni.

A legfontosabb hűtő alapanyagok, amiket kerülni érdemes ősszel:

  • déli gyümölcsök (banán, narancs, ananász, kiwi stb.),
  • joghurt,
  • uborka,
  • paradicsom,
  • nyers zöldségek és nyers gyümölcsök

Mivel melegítsem a testem?

Amint beköszönt a hideg, szeles idő, érdemes ügyelni rá, hogy minél gyakrabban együnk meleg/főtt ételt. Reggelire kását, tojást vagy akár egy levest, vacsorára pedig egy jó kis fűszeres ragu vagy leves a legjobb forrása a melegnek.

Az őszi betegségek gyakori velejárója a NYÁLKA, tehát érdemes ősszel odafigyelni arra is, hogy a nyálkát felhalmozó ételekből kevesebbet együnk, vagy akár teljesen kizárjuk az étrendünkből. Így is segíthetünk a testünknek az őszi hideg és szeles, nyálkás időjárás során a védekezésben.

 

Változókor bölcsessége

Lehetőségek a változókorban a kínai gyógyászat tükrében - elmélet és gyakorlat

 

8 hetes online tanfolyam

Nyálkát felhalmozó alapanyagok és tevékenységek, amiket kerülni érdemes:

édességek, különösen a cukrozott tejtermékek, sok cukor és méz, olajban sült ételek, zsíros ételek, majonéz, tejtermékek, hűtő alapanyagok (lsd. fent), gyümölcslé, déligyümölcsök, műzli tejjel/joghurttal és gyümölccsel, szendvicsek, kakaó tejjel, kevés mozgás

 A SZÁRAZSÁG legszembetűnőbb tünetei a száraz köhögés, száraz nyálkahártya, száraz bőr és a szorulás. A szárazság az ősz egy természetes velejárója, gondoljunk csak arra, hogy lehullnak a fákról a levelek és elszáradnak, kiszáradnak a növények is. Bennünk is ez történik, annál is inkább, mert van néhány olyan civilizációs tényező, ami ezt a folyamatot nagyon felerősíti: a légkondicionált helységek, a szellőzés nélküli központi fűtéssel melegített szobák, lakások és irodák, a dohányzás, és a rengeteg kávé, amit megiszunk. Mindezt azonban ellensúlyozhatjuk az étrendünk átalakításával, vagy a szokásaink átalakításával.

Szárazságot okozó alapanyagok és hatások:

  • feketetea,
  • vörösbor,
  • kávé,
  • csípős fűszerek,
  • melegítő fűszerek (curry, csili, bors, fahéj, szárított gyömbér),
  • kekszek és más száraz nassolnivalók,
  • légkondi,
  • dohányzás

MIT (T)EGYÉL, HOGY NEDVESÍTSD A TESTED?

Gondoskodj róla, hogy megfelelő mennyiségű folyadékot igyál! A víz önmagában azonban nem elég, mert csak részben tud eljutni a nyálkahártyákhoz.

Alapanyagok, amik nedvesítenek: 

levesek, kompótok, körte, mandula, marcipán, karfiol, gomba, avokádó, vaj, hidegen sajtolt olajok (kendermag-, mandula-, szezámolaj)

Ételötletek:

körtekompót mandulakrémmel, mandulatej vaníliával, gomba-krémleves, körtés zellerkrémleves, karfiol-krémleves rizzsel sűrítve

Változókor bölcsessége

Lehetőségek a változókorban a kínai gyógyászat tükrében - elmélet és gyakorlat

 

8 hetes online tanfolyam

Pin It on Pinterest

Share This