MENTÁS BORSÓFASÍRT – 7 hozzávalóból 25 perc alatt


Szinte minden zöldséget imádok, de a borsó egyértelműen az egyik kedvencem - a spárga, a cukkini, az édesburgonya, a padlizsán, a sárgarépa és a többi zöldség mellett természetesen. Viccen kívül, tényleg imádom a borsót. A spárgához hasonlóan nagyon erősen szezonális, csak pár hétig elérhető frissen, így mindig igyekszem ilyenkor a legtöbbet kihozni belőle. A spárga után meleg váltásban a borsó válik minden évben júniusban az egyik fő alapanyaggá nálunk. Talán az anyukám fantasztikus borsólevese miatt van ez, talán a gyönyörű üde zöld színe miatt, de az is lehet, hogy a színe és az édes íze együtt varázsol el. Az is meglehet, hogy egyszerűen imádom a kis kerek szanaszét guruló gömböcskéket - különösen a hüvelyükből kifejteni, amire ugye muszáj időt szánni. Legjobban a kerti lépcsőre kiülve szeretem pucolni, miközben a kutyák odaheverednek mellém. Sokféleképpen készítem, mindenhogy igyekszem kipróbálni: leves, krémleves, főzelék, párolt zöldség, püré - ezek már régóta nagy kedvenceink, és a fasírt is felsorakozott a sorban. Ennek receptjét osztom most meg, de előtte néhány szó anyukám borsóleveséről, és a titkos összetevőről…

ANYUKÁM BORSÓLEVESE

Anyukám borsólevese mágikus. Bármennyire is próbálom pontosan követni az elkészítési útmutatásait, soha nem lesz olyan ízű mint az övé. Azért persze mindig nekifutok, de leginkább minden borsószezonban megkérem, hogy készítsen nekem legalább egyszer. Olyankor ott állok mellette, és lesem a mozdulatait. Ezzel együtt sem lesz olyan legközelebb mint az övé, de ezt betudom annak, hogy az anyukaszívet is biztosan belefőzte. 

Van azért egy trükkje is, amit sikerült az évek során kiderítenem. Ezek azok az apróságok, amiket nem akar elhallgatni, csak annyira természetes a mozdulat, ahogy beleteszi, hogy eszébe sem jut elmondani. Na, ezt a trükköt most megfejtettem - igazából nem is értem, hogy eddig hogy nem fedeztem fel… A zsenge hüvelyekből jópárat belefőz a levesbe, amit aztán általában tálalás előtt kihalász - valószínűleg emiatt nem tudtam róla eddig -, mert ezeket nem lehet rendesen szétrágni. Egyértelműen csak a leves ízesítésére szolgálnak.

Recept
Olívaolajon odateszi párolódni a nagyon zsenge gyökérzöldségeket – karalábé, sárgarépa, petrezselyemgyökér, zeller, kevés hagyma és egy kis új fokhagyma. Fedő alatt 5-8 percig párolja, majd hozzáteszi a friss és zsenge zöldborsót - a 8-10 zsenge borsóhüvelyt, és további 2-3 percig fedő alatt párolódnak így együtt. Ekkor sózza, tesz bele egy kevés frissen őrölt fehérborsot és egy csokor apróra vágott petrezselyemzöldet, és felönti vízzel. Felforralja, majd beleszaggatja a grízgaluskát, amit ugyancsak jó sok petrezselyemzölddel ízesít. Pár percig főzi, és kész is a varázsleves.

Recept nyomtatása

A mentás borsófasírt ötlete a mángoldfasírtból bújt elő. Aki rendszeresen olvas, a mángoldos bejegyzésben találhatott egy receptlinket, amit ugyan még akkor nem próbáltam, de nagyon ínycsiklandónak tűnt. Azóta jónéhányszor elkészítettem, de nem voltam vele teljesen elégedett, így folyamatosan kísérleteztem az összetevőkkel és az arányokkal. Amint megjelent a borsó, gondoltam kipróbálom azzal is. Mindenféle főtt gabona és gabonapelyhet kipróbáltam már ebben a receptben, de puffasztott amaránttal voltam a legelégedettebb: egy tökéletes állagú, szaftos és nagyon finom fasírt készült így, ami ráadásul a neonzöld színével rendesen levett a lábamról. Ezt mindenképpen szeretném megosztani veletek. Csináljatok ilyet, amíg van borsó, utána pedig kísérletezzetek mindenféle más zöldséggel!

BORSÓFASÍRT AMARÁNTTAL

10 darab fasírthoz

Elkészítési idő: 25 perc

  • 20 dkg friss zöldborsó kifejtve
  • 3 dkg puffasztott amaránt
  • 2 db újhagyma, apróra vágva
  • 2 tojás
  • zöldfűszerek: 1 maroknyi menta, 1 csokor petrezselyemzöld, 10 sóskalevél (bármelyik elhagyható, illetve helyettesíthető)
  • 2 evőkanál kókuszolaj
  1. A zöldborsót főzd meg 3-4 perc alatt éppen hogy puhára, szűrd le, öblítsd le hideg vízzel.
  2. Egy bormixerrel pürésítsd, keverd hozzá az összes többi hozzávalót, és hagyd állni 5-10 percig.
  3. Egy vastag falú serpenyőben melegítsd fel a kókuszolajat vagy tisztított vajat.
  4. Kanállal és kézzel formázz a borsómasszából kicsit nagyobb golyókat mint egy pingponglabda. A golyókat lapítsd szét a két tenyered között, a széleit igazgasd el, és tedd a forró zsíradékba.
  5. Süsd 3-4 perc alatt aranybarnára, majd fordítsd meg, és a másik oldalát is süsd meg.

Tálalás: Salátával, párolt zöldséggel, hallal, sóval ízesített szobahőmérsékletű joghurttal nagyon frissítő ebéd vagy vacsora. Kovászos uborkát is nagyon jól el tudok képzelni mellette.

HA ÉRDEKESNEK ÉS HASZNOSNAK TALÁLTAD A CIKKET, OSZD MEG A BARÁTAIDDAL, CSALÁDODDAL, HOGY ŐK IS KIPRÓBÁLHASSÁK.

TUDJ MEG MÉG TÖBBET!

Ha kíváncsi vagy rá, hogy melyik évszakban, hogyan jó étkezni. Ha szeretnél minden hónapban 15-20 szezonális receptet. Ha kíváncsi vagy a hazai gyógynövények alkalmazására a kínai gyógyászatban. Készen kapsz hozzá minden tudást és receptet az 5 Elem magazinban. Nézz bele…

Tagged: Borsófasírt, Mentás borsó-amaránt fasírt

Pin It on Pinterest

Share This