MÁNGOLDSZELET – zöld leveles zöldségekkel a tavaszi fáradtság ellen


Nálunk járt Dezsény Zoli a MagosVölgy Ökológiai Gazdaságtól, akivel évek óta beszélünk róla, hogy milyen jó lenne együttműködni. Ők adnak nekem biozöldséget, én pedig főzök belőle, és felteszem a blogra…. Ez annyira logikusan hangzik, és még csak nem is lakunk őrülten messze egymástól, mégis eltelt egy kis idő mire mindketten megértünk az együttműködésre. De most eljött a nagy pillanat. Azért örülök ennek annyira, mert Judit és Zoli elhivatottságból csinálják az ökogazdaságot: szeretnének a gyermekeiknek egy jobb és élhetőbb világot átadni, és keményen dolgoznak érte. Zöldségeiket nem piacon árulják, hanem kizárólag a közösségük tagjainak - ez a forma a közösség által támogatott mezőgazdaság

Egy hatalmas láda zöld leveles zöldséggel állított be hozzánk Zoli, amitől én eszméletlenül izgatott lettem, hiszen pont ezek ilyenkor a legjobbak, viszont sokan nem igazán tudják, hogy mit is kezdjenek velük: mángold, leveles kel, cékla levele. A zöld leveles zöldségek igazi vitaminbombának számítanak: a kertekben a mángold, zöld vagy lila levelű leveles kel, illetve az őszi vetésből a cékla levele, fólia alól a spenót kerül elő ilyenkor, a vadon termők közül pedig a gyermekláncfű levele, a tyúkhúr, a salátaboglárka, a csalán mind-mind jó szolgálatot tehetnek akkor, amikor már ki vagyunk éhezve a zöldekre. A zöld leveles zöldségek általában nagyon jó ásványianyag-források, sok nyomelemet, vitamint és a rostot is tartalmaznak. Nem elhanyagolható azonban a másodlagos növényi hatóanyagtartalmuk sem: karotin, antocián, flavonoidok, glükozinolátok – ez utóbbiak adják egyes zöldségek enyhén csípős ízét.

ZÖLD LEVELES ZÖLDSÉGEK HATÁSA

A zöld leveles zöldségeket mind a Hagyományos Kínai Orvoslás, mind pedig a nyugati táplálkozástudomány nagy értékeli. A kínai orvoslás elsősorban a Májhoz köthető problémákat kezel vele, ugyanis jól táplálják a Vért. A Máj Vér Hiány nagyon gyakori tünet a 21. századi nagyvárosi életformában, ugyanis az elektromos készülékek, a számítógép és az okostelefonok képernyője, az elektroszmog erősen szártítják a Vért.

A Máj Vér Hiány leggyakrabban a következő tünetekben mutatkozik meg: fáradtság, levertség, rossz kedv, vérszegénység,  homályos látás, látásproblémák, száraz bőr, érzelmi labilitás, nyugtalanság, kimaradó menstruáció, kevés menstruáció, száraz és töredező haj, körmök.
A mángoldot emellett még akkor is jó használni, amikor a kínai orvoslás szindrómái szerint a Yin Hiányból fakadó Hőség áll fenn, melynek tünetei: nyálkahártya irritáció, nyálkahártya gyulladás, bélgyulladás, fogínygyulladás, érzékeny, illetve száraz bőr.

A mángoldnak és a céklának magas az oxálsav tartalma, ezért morbus crohn és vesekő, illetve bármilyen vesebántalom esetén ne használd, vagy nagyon keveset egyél belőle, azt is csak és kizárólag megfőzve.

HOGYAN HASZNÁLD?

Leveles, fodros kel
Egy olyan zöldséggel van dolgunk, ami a nyugati világban igazi divatzöldség lett az utóbbi években, Magyarországon azonban csak néhány biotermelő foglalkozik vele. Igazából fura, mert nagyon hálás, télen is terem, és éppen ebben a zöldségekkel nem gazdagon ellátott időszakban ki tud minket segíteni. Rengetegféle fajtája létezik a világoszöldtől, a sötétzöldön át a bordóig számtalan árnyalatban pompázik. A levelei nem fejesednek, hanem erős száron nagy levelekké nőnek. Bőtermő zöldség, szeptember közepétől február végéig teremnek, de nyáron is elérhető.
A leveles kelt a nyugati táplálkozástudomány amiatt értékeli elsősorban nagyra, hogy magas vas-, K-, C-, A-vitamin- és a rosttartalma.
Lehet belőle csipszet készíteni - alább találod a receptet -, de vékonyra szeletelve bármilyen levest, ragut feldobhatsz vele. Párolva fűszeres szezámszósszal rendkívüli.

 Cékla
A cékla ugyanahhoz a családhoz tartozik, mint a mángold és a spenót, és a gumóján kívül a levelei is ehetőek. A levelek akkor a legfinomabbak, amikor még egészen kicsik, és a gumói nem fejlődtek ki. Ilyenkor a levelek egy részét le lehet szedni, és salátába keverve színesebbé teszi a tányérunkat. Én használom a leveleket idősebb korban is, a gumóval együtt szedem ki a földből, és mivel vegyszermentesen termeljük, megesszük a leveleket is. A szárait 3-4 cm-es darabokra vágom és forró vízben főzöm pár percig, vagy még inkább párolom 5-6 percig, az öregebb leveleknek is elég 2-3 perc, hogy megpuhuljanak. Így a párolást a szárakkal kezdem, és az utolsó 2 percre teszem hozzá a csíkokra vágott leveleket.

Mángold
A mángold méltatlanul mellőzött növény, mivel szinte egész évben terem, és nagyon bőséges termést hoz. Ráadásul több színben pompázik, sok változata van, így igazán színpompás ételek készíthetők belőle. Azt tapasztalom, hogy az erős ízével nem tudunk megbarátkozni, illetve nem igazán tudjuk elkészíteni. Az erős íze miatt mindenképpen érdemes erősebben fűszerezni: szezámmag, szezámkrém, fokhagyma, kurkuma jól ellensúlyozzák. Emellett nagyon jól működik párolva aszalt gyümölcsökkel is.

HOGY TÁROLD?

Az egyik legnagyobb gondot mindig az okozza, hogy a leveles zöldségek hamar hervadnak, így nem sokáig tárolhatóak. DE!!! Ha átmosod őket, alaposan lecsepegteted, majd egy fedeles tároló dobozba teszed - amit ne tömj meg teljesen, hanem inkább csak félig töltsd fel -, majd hűtőben tárolod, akkor a leveleid akár egy hétig is frissek maradnak. Arra figyelj oda nagyon, hogy ne álljon alatta semmiképpen a víz!

Recept nyomtatása

MÁNGOLDSZELET

20×25 cm nagyságú tűzálló sütőformához

6-8 szelethez / 4-6 személyre

Tésztához

  • 6 tojás
  • 5 dl (növényi) tej (rizstej, zabtej stb.) vagy bármilyen más tej
  • 7 dkg hajdinaliszt
  • 6 dkg napraforgómag / mandula, ledarálva
  • ½ teáskanál só
  • 4 evőkanál parmezán / 5 dkg fetasajt / 4 evőkanál sörélesztőpehely
  • 1 evőkanál kókuszolaj / ghee

Töltelékhez

  • 1 fej hagyma / 3 szál újhagyma, megtisztítva és apróra vágva
  • 10 dkg zöld leveles zöldség (mángold, csalán, spenót), megmosva, lecsöpögtetve és felaprítva
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 8-10 db szárított paradicsom, vékony csíkokra vágva
  • 2 szál friss kakukkfű / 1 teáskanál szárított kakukkfű

Melegítsd elő a sütőt 210°C-ra.
Egy serpenyőben párold pár percig a hagymát kevés sóval, majd keverd hozzá a zöld leveles zöldséget, és fedő alatt párold további 4-5 percig közepesen alacsony lángon. Fűszerezd kakukkfűvel, majd keverd hozzá az aszalt paradicsomot.
Egy tálban villával vagy habverővel verd fel a tojásokat, keverd hozzá a tejet, a lisztet, a magőrleményt, sót.
Keverd a tojásos keverékhez a párolt zöldséget és a sajtot/sörélesztőpelyhet.
A sütőformát kend ki kókuszolajjal / ghee-vel, majd öntsd bele a zöldséges masszát.
Tedd a forró sütőbe, és süsd 30 perc alatt aranybarnára. 

Tálalás
Melegen tálald, és kínálj hozzá csírákból és rukkolából készült friss salátát.

Tipp
Elég jól variálható ez az étel, így akár üres hűtővel is nekiállhatsz, és a hiányzó alapanyagokat kihelyettesítheted mással. Bármilyen zöld leveles zöldséget használhatsz hozzá, és az őrölt napraforgómag / mandula és a hajdinaliszt helyett is bevethetsz bármilyen más lisztet. Akár előre is megsütheted, így reggel csak át kell melegíteni. Ha nagyobb adagot készítesz, akár vacsorára is simán megteszi egy leves mellé, de én akár egy remek ebédként is el tudom képzelni.

ZÖLD SHAKSHUKA, avagy párolt leveles kel tojással

A vékony csíkokra vágott leveles kelt 1 dl vízzel párolj fedő alatt 5 percig. A levelek között egy kanállal alakíts ki annyi mélyedést, ahány tojásod van, és üsd bele a tojásokat. Sózd meg, szórj bele vékony csíkokra vágott aszalt paradicsomot vagy gojibogyót, és fedő alatt párold tovább. A gojibogyó és az aszalt paradicsom enyhén savanykás és édes, ráadásul piros - így jó kontrasztot ad ízben és színben egyaránt. A tojások 3-6 perc alatt készülnek el, attól függően, hogy milyen keményen szereted. Tálaláskor szórj rá pirított és mozsárban megőrölt szezámagot.

LEVELESKEL-CSIPSZ - az egészséges csemege – RECEPT

TÖLTÖTT MÁNGOLDLEVELEK - bármivel megtöltheted, kedved szerint variálhatod - RECEPT

HA ÉRDEKESNEK ÉS HASZNOSNAK TALÁLTAD A CIKKET, OSZD MEG A BARÁTAIDDAL, CSALÁDODDAL, HOGY ŐK IS TANULJANAK ÉS FEJLŐDJENEK.

TUDJ MEG MÉG TÖBBET!

Tanuld meg, hogy melyik évszakban, hogyan jó étkezni. Készen kapsz hozzá minden tudást és receptet. Ilyen és ehhez hasonló, egyszerűen alkalmazható tudást találsz az 5 Elem magazinban.

Tagged: Mángoldszelet zöld leveles zöldségekkel a tavaszi fáratdság ellen

Pin It on Pinterest

Share This