LÓBAB ÉS ZÖLDFŰSZERSZÓSZ – nyári recept 6 összetevőből 45 + 6 perc alatt


ELŐKÉSZÍTÉSI IDŐ: 45 + 5 PERC
ELKÉSZÍTÉSI IDŐ: 1 PERC

VEGÁN
GLUTÉNMENTES

Recept nyomtatása

Egész cikk nyomtatása

Szószok: egyszerű megoldás, finom ételek

Ha szeretnéd egyszerűbbé tenni a hétköznapjaidat a konyhában, akkor a szószok az egyik legjobb megoldás. Ha van 2-3 féle jó szósz a hűtődben, akkor a legegyszerűbb sült vagy párolt zöldségből is igazi összetett ízű, izgalmas ételek készülhetnek – akár 2-3 perc alatt is. Ez az oka annak, hogy nagy hangsúlyt kapnak a konyhámban a szószok, amikből általában mindig annyit készítek, hogy 2-3 alkalomra elegendő legyen nekünk. Így nem kell mindig kitalálnom, hogy mi legyen az ebéd, ugyanis benézek a hűtőbe, és látom: van citromos vaj és kelkáposzta, és már szeletelem is a kelkáposztát. A káposztát megpirítom, és miután elkészült rákanalazom a citromszószt. Összeforgatom, zöldfűszert keverek hozzá, és kész is a remek köret hús, hal, gabona vagy tojás mellé. Ezúttal a legújabb kedvencemet szeretném bemutatni: a zöldfűszerszószt, amit halakhoz, párolt zöldségekhez, tofuhoz, tojáshoz, főtt hüvelyeshez egyaránt imádunk. Kipróbáltuk főtt lóbabbal is – remek kombináció.

LÓBAB

A lóbab nem igazán elterjedt nálunk, én magam is most ismerkedem vele. Általában a mediterrán térségben és a Közel-Keleten termesztik, és szárítva is használják. Frissen eszméletlenül finom krémes állagú, zöldborsóra emlékeztető friss aromájú zöldes íze van. Fantasztikus csemege. Kicsit azért macerás a tisztítása, ugyanis kétszer kell megtisztítani. Ezt mindenhol olvastam, ahol utánanéztem a lóbab elkészítésének, de nem igazán értettem, hogy mire gondolnak. Aztán összeraktam: 1. ki kell fejteni a hüvelyéből ugyanúgy, mint a többi hüvelyest, majd megfőzni (kb. 20 perc alatt megfő), 2. miután langyosra hűlt, a megfőtt babszemeket ki kell nyomkodni a hártyából, ami a babszemeket körbeveszi. Pont emiatt a dupla tisztítás miatt nagyon könnyen emészthető, és azoknak sem okoz puffadásos problémákat, akik általában nem igazán bírják a hüvelyeseket. A krémes állagú babszemeket elkészítheted salátának, de nagyon jó zöldségleves betétjeként vagy babpüréként is. Mi ezúttal zöldfűszerszósszal tálaltuk, ami önmagában is egy kulináris utazás.

ZÖLDFŰSZERSZÓSZ

Ez a zöldfűszerszósz egy igazán univerzálisan használható alapszósz. Többféle verzióját használom – különböző fűszerezéssel –, attól függően, hogy mire szánom, illetve mi van itthon. Jól illik halhoz: pl. sütőben 25 perc alatt 200 fokon megsütött harcsához, lazachoz, pisztránghoz vagy bármilyen grillezett halhoz. Keverheted főtt gabonához: rizs, quinoa, köles egyaránt finom vele. Nagyon finom édesburgonyával, főtt krumplival, céklával: ehhez az édesburgonyát vagy a céklát egyben és cikkekre szeletekre egyaránt megsütheted vagy megpárolhatod. Grillezett padlizsánon vagy cukkinin is nagyon jó. Remekül mutat tojáson – tükörtojás vagy buggyantott tojás nagyon finom vele, de a lágytojást sem rontja el.

ZÖLDFŰSZERSZÓSZ

4 személyre

  • 5 dkg apróra vágott petrezselyemzöld (Fa) vagy többféle zöldfűszer vegyesen: tárkony, snidling, koriander, bazsalikom egyaránt jó bele
  • 1 kis citrom frissen reszelt héja (Tűz)
  • ¼ teáskanál só (Víz)
  • 2 dl olívaolaj (Föld)
  • 1 cikk fokhagyma (Fém)
  • 2 evőkanál borecet vagy almaecet vagy 1 citrom frissen facsart leve (Fa)

 

Keverd össze, és azonnal tálald.

5 ELEM MAGAZIN

Térkép az egészséges táplálkozásról, az alapanyagok hatásairól és az 5 Elemről, útmutatás hónapról hónapra.

Fizess elő most!

Tagged: szósz

Pin It on Pinterest

Share This