POK CHOI, AVAGY A BORDÁSKEL ELKÉSZÍTÉSE – 8 hozzávaló – 35 perc alatt


Ezúttal egy nem hétköznapi növénnyel ismerkedünk: pok choi, pak choi, bak choi néven egyaránt fut, de van ám tisztességes magyar neve is, mégpedig a bordáskel. Egyre gyakrabban találkozni vele termelőknél, mivel Magyarországon is vígan megterem. Rákerestem az interneten, hogy milyen magyar és angol nyelvű receptek elérhetőek bordáskellel, és elég kevés jó receptet találtam. Kapóra jött ezért, amikor Dezsény Zoli, a Magosvölgy Ökológiai Gazdaságtól azt kérte tőlem, hogy írjak róla. A zöldségrészesedésükben ugyanis elkezdett felbukkanni a bordáskel. Az enyhén csípős ízű levelekből remek ételek készülhetnek, ha nem főzöd őket túl. Erre adok most két ötletet: egy tavaszi zöldséglevest készítettem belőle, illetve wokban pároltam roppanósra, melynek van egy apró trükkje…

POK CHOI, AVAGY BORDÁSKEL

A pok choi egy ázsiai növény, mellyel egyre gyakrabban találkozunk a hazai üzletekben is. Nem kell importzöldséget venned ahhoz tehát, hogy pok choit ehess, ugyanis nálunk is könnyen megterem. Én a képeken látható bordáskelt a Magosvölgy Ökológiai Gazdaságból kaptam. A levelén látható lyukacskák ártalmatlanok, arra utalnak csupán, hogy a káposztaféléket kedvelő földibolhák Zoliéknál is szeretnek rágcsálni. Sajnos nem nagyon lehet ellenük védekezni – egészen aprócska, fényes, félgömb alakú bogarak –, amik inkább csak kellemetlenséget okoznak azzal, hogy lyukasra rágják a káposztaféléket, mintsem ártanának. Ezzel Zoli biztosan vitatkozna…J, és valójában én magam is sokat bosszankodom miattuk, mert amikor nagyon elszaporodnak, akkor felzabálják a káposztaleveleket.

Remek zöldség, gazdag C- és K-vitaminban, béta-karotinban, folsavban és más ásványi anyagokban, emellett antioxidánsokból is sokat tartalmaz, a kalóriatartalma viszont alacsony. Nagyon jól hasznosul a kalciumtartalma: könnyebben felszívódik belőle a kalcium, mint a tejből vagy a magas oxálsav tartalmú zöldségekből, például a spenótból. A csontok egészségét azzal is szolgálja a bordáskel, hogy a magas K-vitamintartalmával segíti a csontok anyagcseréjét.

HATÁSA A KÍNAI ORVOSLÁS SZERINT

  • hőhatása: melegítő
  • íze: csípős, édes
  • oldja és átalakítja a Nyálkát: köhögés átlátszó köpettel, feszülő érzet a mellkasban, csökkenti a koleszterinszintet
  • kezdődő megfázás esetén felmelegít belülről
  • szabályozza és mozgatja a Qit: gyenge emésztés, pangó étel az emésztőrendszerben, lassú bélmozgás

Nem jó nagy mennyiségben fogyasztani a következő tünetek esetén: kiütések, aranyér, szemproblémák

HOGY TÁROLD?

Ha jól záródó bodozban, hűtőben – vagy hűvös helyen – tárolod, akkor akár egy hétig is eláll. Ha mégis kornyadozni kezdenek a levei, akkor hideg vízben áztasd 10-15 percig, és újra életre kelnek.

HOGY KÉSZÍTS EL?
A pok choi enyhén csípős zöldség, melynek levélnyele roppanós. Legtöbbször levesekben vagy wokos zöldségként találkozhatunk vele, de gőzben párolva is remek. A lényeg, hogy ne főzd túl, mert pont a levélnyél roppanós állaga miatt a legizgalmasabb zöldség. Enyhén csípős ízű, így érdemes édeskés alapanyagokkal párosítani.

LEVES TAVASSZAL IS

A zöldséglevesek nálam egyértelműen a tavasz sztárjai. Kedvencem gyermekkoromban a friss zöldborsóval készült zöldségleves volt, és a mai napig azt „rendelek”, amikor borsószezonban anyukámnál ebédelek. A bordáskelt a zsenge borsóhoz hasonlóan nem szabad sokáig főzni, sőt akár az is elég lehet, ha a kész levesbe teszed bele a szeletekre vágott leveleket, és a forró levesben megfő annyira, mennyire szükséges. Kifejezetten jól áll neki, ha roppan. Ha mégis főznéd, akkor az utolsó 2 percre tedd a levesbe.

Ha szeretnél még több tavaszi levesinspirációt, töltsd le innen a Tavaszi leveskúrát, amiben 7 frissítő tavaszi levesreceptet találsz.

WOKBAN

Itt arra figyelj, hogy ne forrósítsd fel a wokot mielőtt beleteszed a zöldséget. Ez az utasítás ellentmond minden wokozás szabálynak, de higgy nekem, jó lesz;) A másik hasznos tanács, hogy érdemes erősebb ízű olajat használni hozzá, mert ellenpontozza a bordáskel csípősségét. Én általában pirított szezámolajat használok hozzá. Ha nincs szezámolajad, akkor tökmagolajjal is nagyon jó, viszont ebben az esetben a tökmagoljat csak akkor öntsd rá, amikor elkészült a zöldséged

A wokba önts kevés pirított szezámolajat vagy más semlegesebb ízű olajat, és tekerd fel közepesen magasra a lángot alatta. Azonnal tedd bele a 3 cm-es csíkokra vágott bordáskelt, és tegyél a wokra egy fedőt. 5 percig párold így, majd vedd le a tűzről, és szórj rá pirított, mozsárban frissen őrölt szezámmagot, sót vagy szójaszószt, és néhány csepp citromlevet tegyél még rá. Ha tökmagolajat használsz, akkor azt is keverd hozzá.

5 Elem egy ilyen egyszerű ételben:

  • pok choi: Fém Elem
  • szezámolaj: Föld Elem
  • pirított szezámmag: Tűz elem
  • só, szójaszósz: Víz Elem
  • citromlé: Fa Elem

KONYHAI HULLADÉK = NULLA, AVAGY HASZNÁLJ FEL MINDENT!

A cérnával összekötött zöldfűszert a magyar konyha régóta használja. Nálunk legalábbis gyerekkoromban mindig volt a húslevesben és a zöldséglevesben. Csutaknak hívtuk. Anyukám megenni is szereti, de általában ezt ki szokták venni a levesből tálalás előtt. Ez a zöldfűszercsokor – a franciák bouquet garni névvel illetik, és a zöldfűszerek mellé egy-két babérlevelet is kötnek – egy jó módja a megfonnyadt, de még használható zöldfűszerek felhasználásának. Én egy tálkában gyűjtöm ezeket a hét során – zöldhagyma kicsit fonnyadt szára, szellerzöld, petrezselyem, újhagyma gyökere, és csokorba kötve zöldséglevesekbe, húslevesbe vagy alaplébe teszem.

Recept nyomtatása

TAVASZI ÉLETERŐ LEVES

  • 15 dkg sárgarépa, megtisztítva és felkarikázva, majd vékony csíkokra vágva
  • 10 dkg friss gomba – bármilyen, amihez hozzájutsz, de akár termesztett csiperke, vékony szeletekre vágva
  • 2 szál újhagyma, a fehér és a zöld része külön vékony szeletekre vágva
  • 2 cikk fokhagyma, egészben / 1 fej friss fokhagyma, vékony szeletekre vágva
  • 1,2 liter víz
  • 1 teáskanál só
  • 1 csokor friss zöldfűszer vegyesen, cérnával csokorba kötve – itt azt használj, amit találsz, és lehet hervadt is: zellerzöld, petrezselyemzöld, zöldhagyma szára és/vagy gyökere, zsálya, tárkony, kakukkfű
  • 10 dkg pok choi (bordáskel) – a nagyobb levelei a levélnyéllel együtt 3 cm-es csíkokra vágva, a belső szívét egyben tartva és kettévágva / ha nincs pok choi, akkor használj helyette szárzellert vagy spárgát

Opcionálisan

  • fűszerként
  • 2 szál thai citromfű
  • 5 db limelevél
  • 1 darabka (5 g) kombualga
  • betétként
  • 5 dkg rizstészta vagy másfajta tészta fejenként, esetleg főtt gabona

Tálaláshoz

  • 1 csokor friss zöldfűszer apróra vágva: petrezselyemzöld, zöldhagyma szára vagy snidling, koriander – vegyesen vagy amelyik elérhető számodra
    frissen facsart citromlé

Készíts elő minden alapanyagot, és a pok csoi (bordáskel) kivételével tedd fel vízben főni – a sárgarépát, a gombát, az újhagyma fehér részét, a fokhagymát, az összekötözött zöldfűszercsokrot. Ha használsz thai citromfüvet, limelevelet és algát, akkor azt is tedd a vízbe.
Forrald fel, majd vedd vissza a lángot közepesre, és fedő alatt főzd 15 percig.
Ekkor tedd bele a pok choit, és főzd további 2-4 percig – attól függően, hogy mennyire roppanósan szeretnéd a zöldségedet.

Tálalás
Forrázd le a rizstésztát, és hagyd állni 3-4 percig, majd szűrd le. Ha másfajta tésztát használsz, főzd meg a csomagolásán található utasítás szerit.
A tésztát tedd egy levesestányérba, öntsd le a forró levessel. Szórj rá zöldfűszereket. Melegen, frissen facsart citromlével tálald.

Tipp
Önthetsz rá 1 teáskanál pirított szezámolajat, így még komplexebb és mélyebb lesz az íze, és táplálóbb is lesz a levesed.

HA ÉRDEKESNEK ÉS HASZNOSNAK TALÁLTAD A CIKKET, OSZD MEG A BARÁTAIDDAL, CSALÁDODDAL, HOGY ŐK IS MEGISMERJÉK AZ ALAPANYAGOK HATÁSAIT.

Tagged: bordáskel, pok choi

Pin It on Pinterest

Share This