LEGGYORSABB PARADICSOMSZÓSZ – nyári sztár


Minden hónapban van egy-két kedvenc receptem, amit sokkal gyakrabban készítek el, mint más ételeket. Vannak ezek között olyanok, amik évek távlatából is gyakran visszatérnek, és alapreceptté váltak a konyhánkban, mások egy-egy év nagy kedvencei lesznek. Ez a gyors paradicsomszósz az idei év nagy felfedezettje. Fantasztikusan egyszerű és gyors, mivel nem kell hámozni a paradicsomot, sőt főzőcskézni sem. Kettévágod a paradicsomokat, egy négyoldalú reszelőn lereszeld, fűszerek, olivaolaj és fokhagyma megy bele, és kész is. Ez az 5 Elem magazin augusztus számában lévő receptek közül most a kedvencem. Egy dologra kell csak odafigyelni: a legjobb alapanyagokat használd hozzá! Mivel csupán néhány összetevőből áll, ezért nem nagyon lehet elbújtatni a keserű olivaolajat vagy az éretlen paradicsomot. Vegyél napon érett lédús paradicsomot hozzá, és a legjobb olívaolajat öntsd hozzá, amit csak találsz!

A paradicsom az augusztus sztárja. Ha valamikor érdemes paradicsomot enni, hát ilyenkor, hiszen a napon érlelt paradicsom ízének nincs párja. Valójában nem nagyon érdemes máskor paradicsomot enni. A napon érett nyári paradicsomok édesek és lédúsak, míg a nagyüzemi fóliás piros egyengömbök inkább savanyúak és egyenízűek. Valójában kevés közük van egymáshoz. Ha ezek mellett még a paradicsom hatását is figyelembe veszed, akkor pedig végképp azt mondhatod: idényben eszek paradicsomot, utána pedig a tartósított formáival - szósz, lé, aszlat paradicsom - is beérem. A paradicsom ugyanis hűt, táplálja a testnedveket, és a nyári hőség okozta kellemetlenségeket jól ellensúlyozhatjuk általa.  Az őszi és téli hideg, szeles időben tehát nem nagyon van szükségünk a hűtő paradicsomra, különösen, hogy nem is finom.

Ez a recept a paradicsom ünneplése. Nincs benne sok hozzávaló, sőt még főzni sem kell, így a paradicsom természetes íze kidomborodhat. Mivel ez egy nyers étel, remek megoldás a forró nyári napokon, amikor nincs kedved bekapcsolni a tűzhelyet, hogy még az is melegítse a lakást. A kinti melegben téged sem kell, hogy melegítsen, hiszen elég meleg van odakint.

Korábban is gyakran készítettem az augusztusi hőségben nyers paradicsomszószt, de ez a reszelt változat igazán levett a lábamról. Sokkal egyszerűbb, mint bármi más, hiszen a paradicsomokat csak ketté kell vágni, és egy négyoldalú reszelőn lereszelni. Ez max. 3 percet vesz igénybe. Ezután csak némi fokhagyma, olívaolaj, só és zöldfűszerek mennek bele, és voila, kész is. Ha közben előkészíted a tésztát hozzá, akkor 10 perc alatt varázsolhatsz egy egész családnak remek ebédet. Én általában cukkinispagettit csinálok hozzá, és kevés olívaolajon 3 perc alatt fedő alatt megpárolom - még gyorsabb. A tetejére kemény, érlelt kecskesajtot szoktunk reszelni, de nyilván a parmezán is szuperjó megoldás.

Ez a recept az augusztusi 5 Elem magazin egyike, és jól mutatja, hogy mi is a célom a magazinnal: egyszerű, gyors, tápláló szezonális recepteket teszek közzé hónapról hónapra, amiket meg is tudsz valósítani. Az 5 Elem magazin receptjeinek kiválasztásánál egy olyan alaprepertoárt szeretnék megteremteni a konyhádban hónapról hónapra, ami szezonálisan támogatja az egészséged, mégsem bonyolult - viszont elég érdekes ahhoz, hogy egy új csavart hozzon ízek, elkészítési mód vagy tálalás terén a hétköznapjaidba. Szeretnélek a recepteken és a szezonális étrendhez kapcsolódó cikkeken keresztül végigvezetni az éven, hogy az ételed legyen a gyószered, és valóban az egészségedet szolgálja. 

Recept nyomtatása

GYORS, AROMÁS, RESZELT PARADICSOMSZÓSZ

4 személyre

  • 1,5 kg érett, nagy szemű paradicsom – szerintem a nagy parasztparadicsom vagy az ökörszív a legjobb ebben az esetben
  • 3 cikk fokhagyma, megtisztítva és apró lyukú reszelőn lereszelve
  • nagy csipet só
  • 4-6 evőkanál nagyon jó minőségű olivaolaj
  • 2 evőkanál vörösborecet (elhagyható)
  • 1 csokor friss bazsalikom vagy/és majoránna
  • 40 dkg spagetti / 60 dkg cukkini, spirálozóval vagy julienne vágóval vékony csíkokra vágva
  • érett kecskesajt / parmezán / ricotta

 

  1. Vágd félbe a paradicsomokat keresztben, a szárára merőlegesen.
  2. Egy négyoldalú reszelő legnagyobb lyukú reszelőjén reszeld le a paradicsomokat vágott felületükön. Tedd félre a héját.
  3. A reszelt paradicsomok maradékából vágd ki a zöld szárrészt, vágd fel apróra, és keverd a reszelt paradicsomokhoz.
  4. Keverd a paradicsomhoz a sót, az ecetet és 4 evőkanál olivaolajat.
  5. Tedd félre 10 percre, hogy összeérjen.
  6. Főzd meg a spagettit sós vízben, vagy párold meg 2-3 perc alatt olívaolajban a cukkinispagettit.

 

Tálalás

A tésztát vagy cukkinit keverd össze a paradicsomszósszal. Szedd ki tányérokba, szórj rá bazsalikomot, önts még rá olivaolajat és reszelj rá sajtot. Frissen tálald.

PARADICSOM HATÁSA A HAGYOMÁNYOS KÍNAI GYÓGYÍTÁS SZERINT

  • hűtő hatású, édes és savanyú ízű alapanyag

Hatása:

  • magas vérnyomás, piros szemek, fejfájás, szomjúság, száraz torok, nyugtalanság, idegesség, száraz széklet
    • hűti a Yin Hiány miatt kialakuló Hőséget
  • orrvérzés, fogínyvérzés
    • hűti a Hőséget

FONTOS!

  • Allergiaszezonban érdemes odafigyelni, mert magas a hisztamintartalma. Ha allergiás vagy, ne egyél paradicsomot.
  • Ha laza a székleted, érdemes nyers paradicsomot kizárólag főtt ételek mellé enned köretként, és/vagy átmelegíteni pár perc alatt. 

HA ÉRDEKESNEK ÉS HASZNOSNAK TALÁLTAD A CIKKET, OSZD MEG A BARÁTAIDDAL, CSALÁDODDAL, HOGY ŐK IS TANULJANAK ÉS FEJLŐDJENEK.

Érdekel az 5 Elem magazin?
Szeretnél útmutatást az egészséges étkezéshez 12 hónapon keresztül?

Kattints a képre, és rendeld meg a magazint! 

 

Tagged: paradicsom, paradicsom hatása, paradicsomszósz

Pin It on Pinterest

Share This