Könnyebbülj meg! – Évindító TISZTÍTÓKÚRA


A téli időszakban hajlamosak vagyunk kicsit többet enni, ráadásul jóval nehezebben emészthető ételekből. Sok fűszer, íz, sok hús, hosszan főtt ételek – kicsit ettől el is veszítjük a fonalat a testünk igényeit tekintve. Elnehezül a test, és kicsit fásulttá válunk ilyenkor. Kezdünk belefáradni: hideg van, sötét van, és minden olyan egyforma ízű. Ilyenkor jól jön egy kis frissítés.

Én egyre inkább elkezdem ilyenkor kívánni a több zöldséget, és a könnyebb ételeket. Másoktól is ugyanezt hallom: unom már a téli ételeket, de még nincs elég zöldség ahhoz, hogy változatosabbá tudjam tenni az étrendemet. Ilyenkor sokszor segít, ha teljesen lecsupaszítjuk az ételeinket. Kevés hozzávaló, sok zöldség, gabonák, hüvelyesek, visszafogott fűszerezés – máris kibukkan a zöldségek természetes íze és változatos világa. A test megkönnyebbül, és máris sokkal derűsebb színben látjuk a világot, mert a testtel együtt az elme is megkönnyebbül, a sötét is egyre kevésbé szorít.

Miért jó év elején tisztítókúrát csinálni?

A farsangi mulatságok tavaszköszöntő és egyben télbúcsúztató fergeteges mulatságok vízkereszttől (január 6.) hamvazószerdáig (február eleje/közepe). Hihetetlenül hangzik, de február közepén kezdődik a tavasz. Ezt hajlamosak vagyunk elfelejteni, pedig bármilyen hagyományban utánakeresve – európai, ázsiai – ugyanezt a dátumot kapjuk: február elején/közepén mindenhol tavaszköszöntő ünnepeket tartanak. A keresztény világban ez a karnevál, Ázsiában pedig az újévi ünneplések: maszkokkal, tánccal, hangos zenével és tűzijátékkal, ínyencségekkel megrakott asztalokkal. Ezután hagyományosan mindig egy puritánabb időszak veszi kezdetét étkezés terén: a nyugati világban a nagyböjt, Ázsiában pedig a tavasz kirobbanó energiáira készülve egy egyszerűbb étrendre térnek át az emberek, hogy a tél nehéz ételeitől, lerakódásaitól megszabadulva, megújult erővel kezdhessék az új évet. Jóllehet nálunk január 1-én kezdődik az év, mégis mindenki érzi, hogy valójában a tavasz kezdete jelenti a nagy megújulást: elkezdünk többet mozogni, kibújnak az első zöldek a földből, többet vagyunk kint a természetben, többet vagyunk ébren, és kezdenek a nappalok is egyre hosszabbak lenni.

 Az évindító tisztítókúra során elsősorban a nehezen emészthető ételeket hagyjuk el, hogy az emésztőrendszer megkönnyebbüljön kicsit, és a hamarosan beköszöntő tavasz megújuló energiái ne fáradtságot, hanem kirobbanó energiákat hozzanak magukkal. A tisztító kúrák célja mindig az emésztőrendszer stabilizálása, emellett pedig mindig az adott évszak sajátosságaira fókuszálunk.

TUDJ MEG TÖBBET!


Szeretnél energikusabb lenni?
A tisztítókúrákon a legfőbb szempontunk egy olyan napi és heti rutin bevezetése, mely fenntarthatóvá teszi az egészséges étrendet a hétköznapokban is.

Ha hosszú távú változást szeretnél, akkor:

 1. a kúrát érdemes legalább 10 napig csinálni, ugyanis ez elegendő időt ad mint a test, mind pedig az elme számára, hogy megbirkózzon az átállással és kialakítson egy új rutint
 2. sokszor csak néhány nap elteltével vesszük észre a változásokat, ezért is érdemes rászánni néhány napot a ráhangolódásra, majd magára a kúrára, aztán a hétköznapokra való visszaállásra
 3. a hétköznapokra való átállásnál tarts meg néhány alapelvet a hétköznapi étrendben, így stabilizálhatod az emésztőrendszeredet.

Céljaink az évindító tisztítókúrával:

 • hideg idő ellensúlyozása, a test tartalékainak feltöltése
 • a Vese működésének serkentése (ami ilyenkorra sokszor kimerül)
 • a nehéz ételek miatt lelassult emésztőrendszer tehermentesítése
 • a test felkészítése a tavasz megújuló energiáira

 Kiknek ajánlott a téli tisztítókúra?

 • ha bármilyen emésztőszervi problémád van: sokszor puffadsz, elnehezülsz étkezés után, nehéznek érzed magad
 • ha nem tudsz megszabadulni a felesleges kilóktól vagy netán nem tudsz hízni
 • ha tavasszal/nyáron/ősszel allergiás vagy
 • ha sokszor van felsőlégúti panaszod, vagy sokszor megbetegedsz
 • ha nehezen viseled a hideg időt, vagy a nyálkás, ködös időjárást
 • ha sokszor vagy fáradt és semmihez nincs kedved, energiád
 • ha sokat fáj a fejed, és kényelmetlenül érzed magad a bőrödben

Ha magadra ismertél, akkor csatlakozz a hamarosan induló tisztítókúrához!

TUDJ MEG TÖBBET!


Szeretnél energikusabb lenni?
A tisztítókúrákon a legfőbb szempontunk egy olyan napi és heti rutin bevezetése, mely fenntarthatóvá teszi az egészséges étrendet a hétköznapokban is.

Tagged: év elején tisztítókúra, Évindító TISZTÍTÓKÚRA, tisztítókúra tél után

Pin It on Pinterest

Share This