KOMPOSZT-LEVES SÜLT HÚS CSONTJÁBÓL – 55 perc alatt


Fogalmam sincs, hogy hol olvastam róla először évekkel ezelőtt, de nagyon megtetszett, hogy a sült hús csontjából levest főzzek. Így legalább még egy étel készülhet belőle. Arra gondolva, hogy a franciák is megpirítják a csontokat mielőtt levest főznének belőle, úgy gondoltam, hogy az íze valószínűleg a sült csontoknak is jó lesz, különösen, ha friss zöldségeket és fűszereket is teszek hozzá. Ez a leves is ugyanúgy készül mint egy sima húsalaplé, csak kevesebb ideig főzöm általában.

KOMPOSZT-LEVES = SÜLT HÚSOK CSONTJÁBÓL LEVES

Miután bevezettem a konyhánkban a sült húsok csontjából főzött levest, másoknál is fel-felbukkant ez a jó kis ételmentő ötlet: két évvel ezelőtt egy népszerű szakácskönyvben is olvastam róla, majd a facebook-csoportban is találtam szemfüles társakat, akik ugyanígy tesznek a sült húsok csontjaival.

Szegénykonyhának tűnik, pedig egyszerűen csak ízeket és alapanyagokat mentünk ilyenkor, és még egy körben hasznosítjuk az alapanyagunkat. Mi általában csirkecsontokból készítjük a „komposzt-levesünket”, de valójában bármilyen hús csontjából készülhet. Ha csirkét veszek, akkor azt sosem darabokban – mell, comb … -, hanem mindig egészben veszem meg, és miután elfogyott a hús, a csontjából zöldségekkel és fűszerekkel rögtön étkezés után odateszem, felforr, és míg mosogatok, elpakolok majdnem meg is fő. Általában összesen 45-50 percig főzöm, és utána üvegekbe töltöm, és beteszem a hűtőbe.

KEDVENC TÉLI REGGELI: HÚSALAPLÉ ZÖLDSÉGEKKEL ÉS TOJÁSSAL

Másnap reggel megmelegítem, főzök bele zöldséget, és egy félkemény tojást, megszórom petrezselyemzölddel vagy korianderrel, és kész a remek reggeli. Gábor általában kér bele valamilyen főtt gabonát, és legtöbbször a rizsre esik a választása. Nyilván nem fognánk mellé a risztésztával sem… Mi ilyet csak télen készítünk, ugyanis sült húsokat is általában télen eszünk. Ilyenkor melegítő fűszereket használunk, hogy méginkább tápláljuk a testünk melegét.

5 ELEM MAGAZIN

Térkép az egészséges táplálkozásról, az alapanyagok hatásairól és az 5 Elemről, útmutatás hónapról hónapra.

Fizess elő most!

KOMPOSZTLEVES SÜLT HÚS CSONTJÁBÓL

 

Hozzávalók 5 liter alapléhez:

 

  • sült húsok maradék csontjai
  • 1 fej hagyma, megmosva és héjastul kettévágva
  • 3 db sárgarépa, alaposan megdörzsölve és nagyobb darabokra vágva
  • 1 kisebb zeller, megmosva és felaprítva
  • 2 babérlevél
  • ¼ szerecsendió, egészben
  • 5 szem borókabogyó
  • 1 csokor zöldfűszer vegyesen: petrezselyemzöld, kakukkfű, lestyán

 

Elkészítés:

  1. Egy nagy lábasban engedd fel tiszta vízzel a csontokat, a zöldséget és a fűszereket.
  2. Fedővel letakarva tedd fel főni, és miután felforrt vedd alacsonyra a lángot.
  3. Fedővel letakarva főzd a levesed 45-50 percig.
  4. Szűrd le, és forrón töltsd kiforrázott üvegeket. Az üvegeket zárd le, majd azonnal állíts fejre – ahogy a befőtteket és lekvárokat szoktuk –, és hagyd így kihűlni.

TÁROLÁS

Miután kihűlt, tedd a hűtőbe. Két hétig eláll.

FELHASZNÁLÁS

Alapléként használom: legtöbbször zöldségeket párolok fűszerekkel, és ezt öntöm fel vele. Lehet szószok, krémlevesek alapja, főzelékekbe víz helyett nagyon jó.

5 ELEM MAGAZIN

Térkép az egészséges táplálkozásról, az alapanyagok hatásairól és az 5 Elemről, útmutatás hónapról hónapra.

Fizess elő most!

Tagged: leves

Pin It on Pinterest

Share This