KÖLESGOFRI – gyerekek kedvence


A köles remek gabona, amit túl keveset használunk. Szerintem ennek az az oka, hogy nem tanultuk meg elkészíteni, és emiatt sokan túlságosan száraznak érzik. Pedig jól variálható, remekül használható, és gazdag ásványi anyagokban. A bőrt, hajat, körmöket széppé varázsolja, tápláló, méregtelenítő, gyulladásgátló gabonaféle. Mindemellett még gluténmentes is, ráadásul gazdag szilíciumban, vasban és magnéziumban. 

A tápláló reggeli nyáron, meleg időben is fontos. Nem arról van szó, hogy feltétlenül forró levest kell szürcsölgetni ilyenkor is, vagy zabkását majszolni. Sokkal inkább arról az egyszerű elvről, hogy tápláló ételeket érdemes enni a reggeli órákban. A gyerekek sokszor nagyon kedvelik a reggeli kásákat gyümölcsökkel, mert természetes édes ízük stabilizálja őket a reggeli úrákban, és elegendő energiát ad a napindításhoz. Azt is észrevettem azonban, hogy a gyerekek jó része szeret inkább reggel is rágni valamit, és nekik elkezdtem gofri recepteket fejleszteni többféle formában. A fő szempontom az volt, hogy ne legyen benne cukor, mégis az édes íz domináljon benne. Többféle gabonából készült már gofri emiatt nálunk, és mindenféle variációt kipróbáltam. Volt tojás nélkül készült egész gabonákból turmixolt, kakaós, és most a kölesliszttel próbálkoztam.

A köleslisztes gofri jól harmonizál a nyári gyümölcsökkel, a tésztáját is bárhogy variálhatod - fűszerekkel, más maggal, liszttel. A gofri azért is remek, mert nem csak reggelire jó, hanem szuperül elő lehet készíteni, és így gyorsan varázsolhatsz belőle tízórait vagy uzsonnát is:

  • a masszát tárolhatod lezárva üvegben a hűtőben, és így csak elő kell kapni, hogy megsüsd
  • az is működik, ha kisütöd előre a masszát, és miután kihűlt zárható dobozban tárolod

TIPPEK A KÖLES FŐZÉSÉHEZ

  1. Főzés előtt mindig mosd át alaposan forró vízzel a kölest.
  2. Még jobb, ha mosás után be is áztatod pár órára, és csak ezután főzöd meg.
  3. 3x mennyiségű vízben tedd fel főni kevés sóval: mosás és áztatás előtt mérd le a köles mennyiségét. Legjobb, ha ehhez egy csészét használsz: 1 csésze köleshez aztán 3 csésze vizet számolj.
  4. Forrald fel a vizet, benne a kölessel, majd vedd közepesre a lángot, és így főzd fedő alatt puhára.
  5. Miután elkészült keverhetsz bele egy kevés olívaolajat, tisztított vajat vagy vajat, mert meglehetősen száraz érzetű gabona.

Ezt a kölesgofrit az 5 Elem magazin aktuális, júniusi számába szántam, mivel itt a gabonák közül a köles játsza a főszerepet. Aztán olyan sok jó más recept bukkant fel, hogy végül a köleses császármorzsa kitúrta a gofrit. Szeretjük annyira azonban, hogy semmiképpen nem akartam, hogy elsüllyedjen az asztalfiókban, ezért gondoltam megosztom itt. 

Az 5 Elem magazin aktuális, júniusi számában:

  • 17 szuper recept van: színes kölessaláta, gyümölcspuding, gyümölcsös pite és süti, köleses császármorzsa (kedvenc!), eperleves bazsalikommal, salátaleves,  zöldborsófasírt, kölesszelet, zöldborsóhummusz, nyári tekerecs (nagy kedvenc), kovászolt köleskenyér, fűszerkeverék (dukkah pisztáciával), salsa verde
  • 2 cikk a zöldteáról, az egyik a Flying Bird teaház tulajdonosától, a másik pedig hatásáról a zöld tea Hagyományos Kínai Orvoslás szerint
  • Négy Pilléres Sorsfejtés az aktuális hónap tendenciáival
  • nyári problémák és megoldásaik
  • nyári étrend
  • segítség a heti felkészüléshez: Hogyan tudod stresszemntesen menedzselni az egészséges étrendet egész héten némi előkészülettel?
  • szezonális alapanyaglista
  • szezonális alapanyagok hatásai

HOGYAN TÁLALHATOD A KÖLESGOFRIT?

  • gyümölcskompóttal, gyümölcspudinggal
  • lekvárral
  • magkrémmel, gyümölcsökkel
  • szendvicsalapnak zöldségkrémmel, salátalevéllel, zöldfűszerekkel, sajttal
Recept nyomtatása

KÖLESGOFRI

Hozzávalók 8 db gofrihoz

  • 20 dkg kölesliszt
  • 10 dkg darált mandula / napraforgómag / törökmogyoró
  • 1/2 teáskanál só
  • 3 tojás
  • 2 dl mandula- vagy rizstej
  • 1/2 bio citrom reszelt héja
  • 2 szem kardamom, frissen megőrölve
  • 1-2 evőkanál tisztított vaj vagy kókuszolaj a sütéshez
  1. A tojásokat egy villával verd fel.
  2. Mérd ki a köleslisztet, örölt mandulát, sót, majd keverd össze alaposan. Keverd hozzá a tojást és a mandulatejet.
  3. Keverd a masszába a karmadomot és a citromhéjat.
  4. A gofrisütőt melegítsd fel alaposan. Kend be a sütőrészét tisztíott vajjal vagy kókuszolajjal, és tegyél bele 2-4 evőkanálnyi masszát - attól függően, hogy mekkora a gofrisütőd.
  5. Süsd 3 perc alatt aranybarnára, majd vedd ki, és süsd ki az egész masszát.
  6. Ha nem fogy el az egész adag egyszerre, akkor a masszát is elteheted 1-2 napra a hűtőbe egy zárt befőttes üvegben, vagy a kisütött gofrikat tedd zárható dobozba, miután kihűlt. 1-2 napig eláll kisütve is. 

KÖLES HATÁSA A HAGYOMÁNYOS KÍNAI GYÓGYÍTÁS SZERINT

  • semleges-frissítő hatású, édes és sós ízű alapanyag

Hatása:

  • gyenge kötőszövetek, gyenge izmok, inak gyengesége, instabil idegrendszer, étvágytalanság, cukorbetegség
    • tonizálja a Vese, a Lép és a Gyomor Qit
  • candida, gombás betegségek
    • oldja és átalakítja a Nedvességet

HA ÉRDEKESNEK ÉS HASZNOSNAK TALÁLTAD A CIKKET, OSZD MEG A BARÁTAIDDAL, CSALÁDODDAL, HOGY ŐK IS TANULJANAK ÉS FEJLŐDJENEK.

Tagged: desszert, köles, reggeli

Pin It on Pinterest

Share This