Kókusztejes créme caramel kandírozott citromhéjjal


Ez az elegáns, mégis egyszerű desszert mindig nem csak egyszerű és gyors, hanem előre jól elkészíthető és könnyen tárolható is. Az előkészítése 15 perc csupán, és akár 1-2 nappal az alkalom előtt is megcsinálhatjuk. A fő attrakció pedig már csak ráadás: jól szállítható üvegben. Erre akkor jöttem rá, amikor ez lett az egyik ajándék a barátaimnak, akiknél a hétvégét töltöttem.

A receptet a kedvenc vietnámi szakácskönyvemből adaptáltam – ott tejjel és tejszínnel készül, a kókusztej csak ízkomponens benne, én ezt teljes egészében kókusztejszínre cseréltem. Emellett még csempésztem bele fűszereket és kandírozott citromhéjat is. Így egy kerek, 5 elemes desszert lett belőle. Az eredmény lenyűgöző. A barátnőm is el volt ragadtatva tőle…

Ez a recept szépen kirajzolja a vietnámi konyha egyik jellegzetességét: erős francia hatás, melyet a saját képükre formáltak. Ebben a receptben például eredetileg thai citromfűvel és kókusztejjel fűszerezték a tejszínt. Így lett belőle egyjellegzetesen vietnámi édesség francia eleganciával. Ezt alakítottam aztán én is tovább 5 Elemes receptté…

Kókusztejes créme caramel kandírozott citromhéjjal

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 3 dl kókusztejszín
  • 2 tojás
  • 1 citrom kandírozott héja (2 dkg kandírozott állapotban)
  • 8 dkg cukor
  • 5 db zöld kardamom magjai, megőrölve
  • csipetnyi só
  1. 5 dkg cukrot 1 evőkanál vízzel egy kis fazékban elkeverünk, hozzátesszük a kandírozott citromhéj felét és a sót. Addig főzzük, amíg a cukor karamellizálódni kezd, azonnal hőálló tálkákba töltjük.
  2. A sütőt 160 fokra előmelegítjük (légkeverés nélkül).
  3. A kókusztejet főzzük fel és alacsony lángon sűrítsük 10 percig, tegyük bele a maradék kandírozott citromhéjat és a kardamomot.
  4. A tojás habverővel keverjük habosra a maradék 3 dkg cukorral, apránként öntsük hozzá a besűrített kókusztejet – kanalanként öntsük hozzá, hogy a forró folyadék ne csapja ki a tojást.
  5. A masszát osszuk el a négy karamelles tálkába, és állítsuk egy olyan hőálló edénybe/tepsibe, amiben egymás mellett kényelmesen elférnek. A tepsit töltsük meg félig vízzel.
  6. Tegyük a tepsit a sütőbe, és 45 percig gőzöljük.
  7. Vegyük ki a sütőből, azonnal borítsuk egyenként tányérokra a créme caramelt, és hagyjuk kihűlni.

Tipp: Akkor a legfinomabb, ha nem hűtőben, hanem szobahőmérsékleten hűl ki. Szállítsához vegyünk egy alacsony falú, de széles szájú befőttes üveget, helyezzük bele a megdermedt kókuszmasszát, és öntsük rá a karamellszószt.

A gyönyörű tányérok Lantos Judit kerámikus-művész munkái

http://www.lantosjudit.hu/

Tagged: desszert, mentes

Pin It on Pinterest

Share This