HAL ÉDESKÖMÉNNYEL – miért és kinek jó a hal?


HALAK AZ ÉTRENDÜNKBEN

A halak húsa fontos fehérjeforrás, és nagy előnyük, hogy könnyebben emészthetőek, mint a húsok. A fehérjék mellett a halak húsa gazdag esszenciális zsírsavakban, illetve magas a B- és D-vitamin tartalmuk is. Ha a halak ásványianyag- és nyomelem összetételét nézzük, akkor elsősorban a magas kálium és szelén tartalmát érdemes kiemelni. A HKO szemszögéből tekintve a halakra, azt mondhatjuk, hogy a halak édes és sós ízűek, a hőhatásuk pedig semleges. Elsősorban a Qi-t táplálják, emellett fontos forrásai a Vérnek, Yinnek egyaránt, illetve hatékonyak a Nedvesség és a Nyálka kivezetésében. A Föld Elemű szeveinket - a Lépet és a Gyomrot - a, illetve a Veséket táplálják. A hidegebb vizű tengerek és az Atlanti-óceánban halászott halak elsősorban a Yin, illetve a Vese Yin táplálására szolgálnak, míg a melegebb vízű tengerekben halászott halak inkább a Qi-t, a Vért és a Vese Yangot tonizálják. A vadon élő hideg vizekben élő halak húsa gazdag omega-3 zsírsavakban. A halak húsa az enyhén sós ízük és a Nedvességet kivezető hatásuk miatt általánosan a Víz Elemhez sorolhatók. Attól függően, hogy milyen halról van szó a hőhatása, íze és hatása differenciálódik.

HOL VEGYEK HALAT?

Nagyon nehéz kérdés a halvásárlás ma Magyarországon. Az egész országban jóformán egy hely van, ahol tényleg megbízhatóan lehet friss és jó minőségű halakat kapni, ez pedig a Budaörsi halpiac. Tudom, tudom. Én magam sem jutok el oda, mert onnan, ahol lakom - Diósjenő - Budaörs több mint 100 km-re van, és nettó 2,5 óra lenne oda-vissza az út. A piacokon azért gyakran van halas, ahol érdemes szétnézni, és a Metro is jó forrás. Vannak még ugye a pisztrángtelepek Lillafüreden és Szilvásváradon - itt is jó minőségű, friss halakat lehet kapni, illetve ők is szállítanak kisebb-nagyobb boltoknak. A legjobb, ha a környezetedben tájékozódsz, és a számodra legmegnyugtatóbb megoldást választod.

HOGY KÉSZÍTSEM EL?

A halak húsa általában nem masszív, ezért gyorsan elkészülnek, viszont könnyen romlanak is. Csak friss halat vegyél, és frissen elkészítve fogyaszd!

MILYEN HALAT EGYEK?

A halak hatása fajtánként változik. Számunkra itt Magyarországon az édes vízi halak a legkönnyebben elérhetőek, azok közül is a pisztráng, a harcsa, fogas és a ponty a leggyakoribb.

PISZTRÁNG: melegítő hatású, édes ízű hal

  • táplálja a Qit: étvágytalanság, lágy széklet, erőtlenség, légszomj
  • tonizálja a Yangot: kimerültség, gyakran fázol, illetve fázik a lábad
  • gyakori fogyasztása kiütéseket, viszketést okozhat
    • fő hatásterülete: Lép, Gyomor, Vese, Tüdő

PONTY: semleges hatású, édes ízű hal

  • kivezeti a nedvességet és a nyálkát: ödéma, duzzanat
  • táplálja a Qit: ödéma, köhögés, asztma
    • fő hatásterülete: Lép, Gyomor, Vese, Tüdő

FOGAS: semleges hatású, édes ízű hal

  • táplálja a Qit: étvágytalanság, ödéma, hasmenés, puffadás, inak gyengesége, gyenge csontok
  • táplálja a Vért: fáradtság, levertség, energiahiány, soványság, vérszegénység, gyenge csontok, gyenge inak, gyenge izmok 
    • fő hatásterülete: Lép, Gyomor, Máj, Vese

FONTOS!

A bőrproblémákkal küzdőknek - piros foltok, ekcéma, gyulladások - érdemes vigyáznia jónéhány halfajtával: ponty, minden rákféle, hering, szent jakab kagyló, szardínia

A halak bőrének magas a purintartalma, ezért köszvény esetén, illetve magas húgysavértékek esetén ne edd meg a bőrét.

Recept nyomtatása

PIRÍTOTT-PÁROLT ÉDESKÖMÉNY, HALLAL

Ha van olyan, hogy mennyei párosítás, akkor a hal és az édeskömény mindenképpen ilyet. A receptben pontyot használtam, de valójában bármilyen halfilével elkészítheted, amit szeretsz. Jól illene ide például a harcsa is.

Édesköményhez

  • 1 közepes hagyma
  • 2 evőkanál vaj
  • 4 db  kicsi / 35-40 dkg édesköménygumó
  • ½ teáskanál ánizsmag
  • 1 dl zöldségalaplé/víz/száraz fehérbor
  • ½ teáskanál só

Szószhoz

  • 5 dkg lilahagyma, megtisztítva és apró kockára vágva
  • ½ dl szűretlen almaecet
  • 2 evőkanál víz
  • 1 teáskanál méz
  • 1 evőkanál mustár
  • ½ teáskanál só
  • 4-5 szem frissen őrölt bors
  • ½ dl olívaolaj
  • 2-3 szál petrezselyemzöld, apróra vágva

Halhoz

  • 4 db halfilé, itt ponty, de lehet harcsa is
  • frissen facsart citromlé
  • 3 evőkanál rizsliszt
  • ½ teáskanál só
  • 1 evőkanál tisztított vaj/kókuszzsír

Tálaláshoz: 1 bio citrom frissen reszelt héja és frissen facsart leve

ELKÉSZÍTÉS

Melegítsd elő a sütőt 200⁰C-ra.

Az édesköményhez tisztítsd meg a hagymát, vágd ketté, és szeleteld vékony csíkokra. Az édesköménygumókat vágd négyfelé. Az édeskömény zöldjét tedd félre a díszítéshez a végén. Olvaszd fel a vajat egy olyan serpenyőben, amit utána be tudsz tenni a sütőbe. Az édesköménygumókat és a hagymát tedd a felolvasztott vajba, és az édeskömények vágott felét pirítsd meg 3-5 perc alatt enyhén barnára. Sózd meg, öntsd fel zöldségalaplével/vízzel/borral, tedd hozzá az ánizst, és tedd a meleg sütőbe fedővel 20 percre párolódni.

Keverd össze a szósz hozzávalóit: az apróra vágott hagymát, az almaecetet, vizet, sót, borsot, mustárt, mézet, petrezselyemzöldet. Egy villával állandóan kevergetve lassan öntsd hozzá az olajat is, és keverd krémesre. Tedd félre.

A halszeleteket vagy filéket sózd meg mindkét oldalukon, és csorgass rá citromlevet. Forgasd meg rizslisztben, és egy forró serpenyőben kevés zsiradékon süsd mindkét oldalán. Amikor beleteszed a serpenyőbe a halat, tegyél rá fedőt, és párolva pirítsd az első oldalán pár percig, majd fordítsd meg, és pirítsd meg a másik oldalát – most már fedő nélkül.

Az édesköményt 20 perc után vedd ki a sütőből.

TÁLALÁS

Az édesköményt és a halt rendezd el a tányéron, vigyázva, hogy nehogy eltörjön hal. Reszelj rá citromhéjat, locsold meg citromlével, öntsd rá a szószt, és az édeskömény apróra vágott zöldjével díszítsd.

HA ÉRDEKESNEK ÉS HASZNOSNAK TALÁLTAD A CIKKET, OSZD MEG A BARÁTAIDDAL, CSALÁDODDAL, HOGY ŐK IS TANULJANAK ÉS FEJLŐDJENEK.

TUDJ MEG MÉG TÖBBET!

Tanuld meg, hogy melyik évszakban, hogyan jó étkezni. Készen kapsz hozzá minden tudást és receptet. Ilyen és ehhez hasonló, egyszerűen alkalmazható tudást találsz az 5 Elem magazinban.

Tagged: hal édesköménnyel

Pin It on Pinterest

Share This