FŐZÉSI ELJÁRÁSOK: GŐZBEN PÁROLÁS


Nem csak a konyhai munkádat egyszerűsíti le, ha tudatosítod magadban, hogy nem kell mindig összetett és bonyolult ételeket készítened, hanem az emésztőrendszered is meghálálja. Az emésztőrendszer számára különösen este nagy segítség, ha egyszerű ételeket eszel. A Hagyományos Kínai Orvoslás a Máj funkciókörhöz köti a pihentető alvást. Ha a máj nincs megterhelve este azzal, hogy kiadós vacsorát kell emésztenie, akkor megfelelő mennyiségű és minőségű vér áramlik vissza éjszakára a májba, és így nyugodtan tudunk aludni. A májat a kiadós, nehéz vacsorákkal terheljük meg leginkább, mert ilyenkor a benne lévő vér az emésztés folyamatában vesz részt, ahelyett hogy a májban tárolódna éjszakára. Ez a hiányzó vér okozza a nyugtalan, sok vagy nyugtalan álommal teli, felületes alvást.

A magazin, a blog és a szép képek kapcsán az lehet a benyomásotok, hogy mindig nagyon érdekes ételeket eszünk, illetve valami különlegesség kerül az asztalunkra. Való igaz, hogy szeretjük a különleges ételeket, fűszereket, DE az már nem igaz, hogy mindig valami nagyon bonyolult és különleges dolgot eszünk. Nagyon sokszor rendkívül egyszerű dolgok kerülnek az asztalra.

Különösen igaz ez a vacsoráinkra, amikor szinte mindig valami egyszerűt eszünk:
- párolt zöldség valamilyen szósszal - nagy kedvencem a gőzben párolt zöldség szósszal tálalva, pirított magokkal megszórva
- párolt zöldség zöldségalaplével felöntve ás fűszerezve - ebbe aztán néha kerül kókusztej / rizstészta / főtt gabona / főtt hús
- zöldségleves
- húsleves / csontleves roppanósra főtt zöldségekkel, zöldfűszerekkel

GŐZBEN PÁROLÁS

Régi főzési eljárás a gőzben párolás, amely a Távol-Keletről került Európába. Japánban és Kínában nagyon gyakran és előszeretettel használják, nálunk is egyre elterjedtebb.
A gőzben párolás legfontosabb eleme az alapanyagok minősége, ugyanis a gőzben minden illat és íz felerősödik. Ezért ha kicsit romlott vagy hibás az alapanyagod, nem jó íze lesz gőzölve. Tehát a gőzölés kulcsa a friss és jó minőségű, vegyszermentesen termelt alapanyagokban rejlik.

MIÉRT JÓ?

A gőzölés egy rendkívül kímélő eljárás, amellyel valóban kiemelheted a jó alapanyagok ízét. A mai világban rengeteg ízfokozóval készült ételt eszünk, és ennek következtében elfelejtettük értékelni az alapanyagok természetes ízét. A gőzölés újra megtanít minket arra, hogy érzékeljük a sárgarépa és a cékla valódi édességét, a spárga semlegességét és kesernyés ízét.

MIKOR HASZNÁLD?

A gőzölés egy semleges ételkészítési eljárás, amely az alapanyagaink hatását nem változtatja meg, viszont könnyebben emészthetővé teszi. Minden évszakban remekül beilleszthető az étrendünkbe, de tavasszal és nyáron fontos, hogy a sült alapanyagok helyett inkább párolt és főtt ételeket együnk a nyers zöldségek és gyümölcsök mellett. Használhatod tehát minden évszakban, de tavasszal és nyáron különösen hasznos. Ilyenkor ugyanis a gőzölés által a zöldségek nedvdúsak maradnak, és táplálják a testnedveinket. Tavasszal azért van erre szükség, hogy serkentse a lelassult keringést, nyáron pedig a hőség miatt jó, ugyanis a testnedveink hajlamosak kiszáradni.

MILYEN GŐZÖLŐEDÉNYT HASZNÁLJ?

Lehet olyan lábasokat kapni, melyeknek van gőzölőbetétje, illetve a kínaiak bambuszgőzölője is jó szolgálatot tehet, ugyanis látványosan lehet tálalni benne, és könnyű használni.
A gőzölőbetétes lábasoknál a betét kb. félig beleér a lábasba. Nincs más dolgod, csak ¼-ig vagy 1/3-ig megtölteni a lábast vízzel vagy alaplével, és felforralni benne a folyadékot. Fontos, hogy a gőzölőbetét ne érjen hozzá a vízhez.
A bambuszból készült gőzölőbetéteket egy akkora lábasra érdemes tenni, amekkora a gőzölőbetét átmérője, így nem szökik el mellette a gőz, és nem esik bele a gőzölő.

TAVASZI TISZTÍTÓKÚRA ÉHEZÉS NÉLKÜL

A tavaszi tisztítókúrán egyszerű, mégis finom ételeket készítünk. Az egyszerű és jó ízű ételek harmonizálják az emésztőrendszert, ezáltal erősítik a Közepet. A jól működő emésztőrendszer és a stabil Közép az egészségünk alapja.
Tudj meg többet a tavaszi tisztítókúráról, mely egy jókedvű online közösségben zajlik április 26-tól május 5-ig  !

Recept nyomtatása

GŐZBEN PÁROLÁS LÉPÉSEI

  1. A hozzávalókat forró gőz felett készítjük el, vigyázva, hogy az alapanyagok ne érintkezzenek a vízzel.
  2. Egy főzőedényt az edény térfogatának negyed részéig tölts fel vízzel vagy alaplével.
  3. A gőzölésre szánt ételt vagy alapanyagokat mosd meg, tisztítsd meg, és vágd kívánt nagyságúra.
  4. Az alapanyagokat tedd a gőzölőbetétbe, fedd le, és tedd az edénybe vagy edényre úgy, hogy ne érjen hozzá az edényben lévő folyadékhoz.

Az edényben lévő folyadékot forrald fel fedő alatt, és az így keletkezett gőzben készül el az étel.

TIPP

Időt spórolhatsz, ha elkezded a gőzölést a keményebb alapanyagokkal, amíg a puhábbakat előkészíted. Ha hosszan készülő alapanyagokat gőzölsz, ügyelj rá, hogy mindig pótold az elpárolgó folyadékot az edényben a gőzölőbetét alatt.
Ha többemeletes gőzölőt használsz, alulra mindig a keményebb zöldségeket/alapanyagokat tedd, míg a felső szintre a puhábbakat.

Alsó gőzölőbe tedd: gyökérzöldségek, pl. cékla, édesburgonya, burgonya, sütőtök

  • gőzölési idő: kb. 15-20 perc

Középső gőzölőbe tedd: brokkoli, karfiol

  • gőzölési idő: kb. 10 perc

Felső gőzölőbe tedd: spárga, zöldborsó, cukorborsó

  • gőzölési idő: kb. 5 perc

 

FŰSZEREZÉS

Miután elkészült a zöldséged, nem igazán lesz szükséged fűszerekre, inkább valamilyen szószt készíts hozzá, például egy kurkumás szezámszószt.

KURKUMÁS SZEZÁMSZÓSZ

4 evőkanál tahini, avagy szezámkrém – használhatsz más magkrémet is helyette
½ dl víz
3-4 evőkanál frissen facsart citromlé
1-2 evőkanál szójaszósz vagy kevés só
1 teáskanál frissen reszelt gyömbér
1 csapott evőkanál kurkuma
kevés frissen őrölt feketebors

Keverd össze az összes hozzávalót. Ha túl sűrűnek találod, hígítsd kevés vízzel addig, amíg eléri a számodra legmegfelelőbb állagot. Attól függ, hogy mennyi folyadék kell hozzá, hogy mennyire sűrű a szezámkrémed.

Tálalás

Csorgasd párolt zöldségekre, főtt hüvelyesre, csicseriborsó-szendvicsbe, zöldségtálra, rizsre vagy más gabonára, krémlevesre.

Tipp

Amikor kurkumát használsz, mindig tegyél hozzá egy nagyon kevés frissen őrölt feketeborsot, ugyanis a bors 1000x-re növeli a kurkumában lévő gyulladáscsökkentő hatóanyag hatásfokát.
A lenti mennyiség kb. 2 adag, attól függően, hogy mennyire kattansz rá. Ha ízlik, érdemes legközelebb 4-5x mennyiséget bekeverni, mert hűtőben 1 hétig simán eláll.

HA ÉRDEKESNEK ÉS HASZNOSNAK TALÁLTAD A CIKKET, OSZD MEG A BARÁTAIDDAL, CSALÁDODDAL, HOGY ŐK IS MEGISMERHESSÉK AZ EGÉSZSÉGES ÉTREND FORTÉLYAIT.

TAVASZI TISZTÍTÓKÚRA ÉHEZÉS NÉLKÜL

A tavaszi tisztítókúrán egyszerű, mégis finom ételeket készítünk. Az egyszerű és jó ízű ételek harmonizálják az emésztőrendszert, ezáltal erősítik a Közepet. A jól működő emésztőrendszer és a stabil Közép az egészségünk alapja.
Tudj meg többet a tavaszi tisztítókúráról, mely egy jókedvű online közösségben zajlik április 26-tól május 5-ig  !

Tagged: FŐZÉSI ELJÁRÁSOK GŐZBEN PÁROLÁS

Pin It on Pinterest

Share This