MIÉRT ÖRÖMFORRÁS AZ EVÉS?: Az ízek szerepe


A kínai felfogás szerint 5 alapíz van: a savanyú, keserű, édes és sós mellett a csípőset is ide sorolják. Az ízeknek nem csupán az ízelés szempontjából tulajdonítanak nagy jelentőséget, hanem a testre gyakorolt hatása miatt is.  A savanyú összehúz, a keserű kifelé vezet és szárít, az édes harmonizál, a csípős szétoszlat, a sós pedig felold, illetve megköti a vizet. Mindezeket a hatásokat érdemes figyelembe vennünk az ételeink elkészítése során is, hiszen ezáltal minden évszaknak megvannak a kiemelt ízei.

Az alábbi videóban az ízeknek egy olyan aspektusáról beszélek, ami segít megérteni, hogy miért okoz az evés örömöt. Vagyis sokkal inkább, hogy az ÍZEK MIÉRT OKOZNAK ÖRÖMÖT. Ez megváltoztathatja az ételhez fűzödö viszonyodat, és sokkal inkább megláthatod, hogy nem mennyiséget, hanem minőséget és sokízű, de még inkább FINOM ÉTELEK JÓ ENNI: A FINOM ÉTELEKKEL TUDUNK UGYANIS VALÓJÁBAN JÓLLAKNI. Evéskor ugyanis nem csak a testünk, de az érzékszerveink is jóllaknak.

Szeretnél többet megtudni az ízek szerepéről?

  • Melyik hogyan hat?
  • Melyiket milyen esetben jobb kerülni, vagy éppen többet enni belőle?
  • Miért jobb a nagyon csípős ételeket kerülni nyáron?
  • Miért kívánjuk a savanyú limonádét a nyári hőségben?
  • Miért jók a saláták nyáron? Mi a szerepe az édes íznek?
  • Mi a különbség az éles cukor és az édes sárgarépa között? 

Az 5 Elem magazin júliusi számában találsz egy nyári ízkalauzt, melyben többek között ezekre a kérdésekre is választ kaphatsz.

NYÁRI ÍZKALAUZ: Milyen ízek jók nyáron, és melyik érdemes kerülni inkább? Miért?

Bővebben olvashatsz erről az 5 ELEM MAGAZIN JÚLIUSI SZÁMÁBAN

 

HA ÉRDEKESNEK ÉS HASZNOSNAK TALÁLTAD A CIKKET, OSZD MEG A BARÁTAIDDAL, CSALÁDODDAL, HOGY ŐK IS TANULJANAK ÉS FEJLŐDJENEK.

TUDJ MEG MÉG TÖBBET!

Tanuld meg, hogy melyik évszakban, hogyan jó étkezni. Készen kapsz hozzá minden tudást és receptet. Ilyen és ehhez hasonló, egyszerűen alkalmazható tudást találsz az 5 Elem magazinban.

Tagged: 5 elem, 5 íz, Emésztés, Gyomor-Lép, ízek szerepe az egészségben

Pin It on Pinterest

Share This