CSÍRASALÁTA PIRÍTOTT KENYÉRKOCKÁKKAL


Itt a tavasz, és ilyenkor nagyon vágyunk a friss ízekre, könnyebb ételekre, zöldségekre. Ugyan kibújtak már a zöldek a mezőkön, de a piacokon még nagyrészt a téli zöldségkínálat fogad minket: gyökérzöldségek, hagyma és káposzta, ami mellett fel-felbukkan a spenót is. Jobb helyeken csírákat is találunk, de a friss zöldekért egyelőre még ki kell zarándokolnunk az erdőbe. Mi ilyenkor gyakran kiruccanunk csalánt, gyermekláncfüvet, ibolyát, medvehagymát, salátaboglárkát szedni a közeli erdőbe, ahol napsütés és madárcsicsergés fogad minket délutánonként. Igazi felüdülés egy-egy ilyen séta. Ezek a friss zöldek és a csírák tavasszal megmentik a még zöldségekben kicsit szegényes időszakot, és felüdülést hoznak a tavaszi napokban.

Ezúttal a csírák egy pirított kenyérkockákkal kevert salátába kerültek, amihez egy tartalmas, ízletes szószt kevertünk. A kenyérkockák kovászos rozskenyérből készültek, és nem csak a salátát dobták fel, hanem a napunkat is. Mi ritkán eszünk kenyeret, és ha van itthon, többnyire akkor is megszikkad a vége. Ilyenkor felkockázom, megpirítom, és általában egy ilyen vagy ehhez hasonló meleg salátába kerül. Ez a saláta az olasz panzanella egy újragondolt változata. Abba rendszerint friss paradicsom kerül - itt most szárított paradicsom van benne -, meg mindenféle más nyári alapanyag, amire az évnek ebben a szakaszában még csak vágyunk. Mi sokkal jobban szeretjük így a kenyeret, mint mondjuk krémlevesbe szórva krutonként. Próbáld ki!

Csírákat elég sok helyen lehet már kapni, de még jobb, ha saját magad készíted otthon. Pár nap, kis odafigyelés, és biztos a siker. Itt találsz egy leírást a csíráztatás menetéről és a csírák hatásáról: Csírák tavasszal: Miért, mikor és hogyan együnk és készítsünk csírákat?

Recept nyomtatása

CSÍRASALÁTA PIRÍTOTT KENYÉRKOCKÁKKAL

Hozzávalók 4-6 személyre

3 szelet kovászos rozskenyér
4 evőkanál olívaolaj
1 teáskanál só
25 dkg tofu / csirkemell
5 dkg csíra, átöblítve
10 db aszalt paradicsom (ha száraz, akkor 10 percre forró vízben áztatva), vékony csíkokra vágva
1 nagy csokor zöldfűszer: petrezselyemzöld, koriander, turbolya (akár vegyesen is)

Szószhoz

2 evőkanál szezám- vagy mandulakrém
2 evőkanál szűretlen almaecet / sherryecet / fehérborecet
1 cikk fokhagyma, lereszelve
1 teáskanál szezámolaj
¼ teáskanál só
1 dl meleg víz

Elkészítés

Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra.
A kenyeret vágd falatnyi kockákra, és keverd össze az olívaolajjal és a sóval.
A tofut aprítsd 2x2 cm-es kockákra, és 1 evőkanál olívaolajjal, némi sóval keverd össze. Ha tofu helyett csirkemellet használsz, akkor azt serpenyőben pirítsd meg olívaolajon, és mielőtt elkészül, sózd meg.
A kenyeret és a tofut terítsd szét egy tepsin egymás mellett, de külön kupacban.
Tedd a sütőbe 10 percre. A kenyér ennyi idő alatt megpirul, vedd ki, a tofut tedd vissza, további 10 percre.
Miközben sül a kenyér és a tofu, készítsd el a szószt: a szezám- vagy mandulakrémet keverd össze a fokhagymával, ecettel, szezámolajjal, ¼ teáskanál sóval, és önts hozzá meleg vizet.
A tofut forgasd bele a szószba, majd keverd hozzá a kenyeret és az aszalt paradicsomot. Szórj rá csírát és zöldfűszert.
Szobahőmérsékleten tálald.

HA ÉRDEKESNEK ÉS HASZNOSNAK TALÁLTAD A CIKKET, OSZD MEG A BARÁTAIDDAL, CSALÁDODDAL, HOGY ŐK IS TANULJANAK ÉS FEJLŐDJENEK.

TUDJ MEG MÉG TÖBBET!

Tanuld meg, hogy melyik évszakban, hogyan jó étkezni. Készen kapsz hozzá minden tudást és receptet. Ilyen és ehhez hasonló, egyszerűen alkalmazható tudást találsz az 5 Elem magazinban.

Tagged: csírasaláta pirított kenyérkockákkal

Pin It on Pinterest

Share This