CSÍRASALÁTA PIRÍTOTT KENYÉRKOCKÁKKAL


Itt a tavasz, és ilyenkor nagyon vágyunk a friss ízekre, könnyebb ételekre, zöldségekre. Ugyan kibújtak már a zöldek a mezőkön, de a piacokon még nagyrészt a téli zöldségkínálat fogad minket: gyökérzöldségek, hagyma és káposzta, ami mellett fel-felbukkan a spenót is. Jobb helyeken csírákat is találunk, de a friss zöldekért egyelőre még ki kell zarándokolnunk az erdőbe. Mi ilyenkor gyakran kiruccanunk csalánt, gyermekláncfüvet, ibolyát, medvehagymát, salátaboglárkát szedni a közeli erdőbe, ahol napsütés és madárcsicsergés fogad minket délutánonként. Igazi felüdülés egy-egy ilyen séta. Ezek a friss zöldek és a csírák tavasszal megmentik a még zöldségekben kicsit szegényes időszakot, és felüdülést hoznak a tavaszi napokban.

Ezúttal a csírák egy pirított kenyérkockákkal kevert salátába kerültek, amihez egy tartalmas, ízletes szószt kevertünk. A kenyérkockák kovászos rozskenyérből készültek, és nem csak a salátát dobták fel, hanem a napunkat is. Mi ritkán eszünk kenyeret, és ha van itthon, többnyire akkor is megszikkad a vége. Ilyenkor felkockázom, megpirítom, és általában egy ilyen vagy ehhez hasonló meleg salátába kerül. Ez a saláta az olasz panzanella egy újragondolt változata. Abba rendszerint friss paradicsom kerül - itt most szárított paradicsom van benne -, meg mindenféle más nyári alapanyag, amire az évnek ebben a szakaszában még csak vágyunk. Mi sokkal jobban szeretjük így a kenyeret, mint mondjuk krémlevesbe szórva krutonként. Próbáld ki!

Csírákat elég sok helyen lehet már kapni, de még jobb, ha saját magad készíted otthon. Pár nap, kis odafigyelés, és biztos a siker. Itt találsz egy leírást a csíráztatás menetéről és a csírák hatásáról: Csírák tavasszal: Miért, mikor és hogyan együnk és készítsünk csírákat?

Recept nyomtatása

CSÍRASALÁTA PIRÍTOTT KENYÉRKOCKÁKKAL

Hozzávalók 4-6 személyre

3 szelet kovászos rozskenyér
4 evőkanál olívaolaj
1 teáskanál só
25 dkg tofu / csirkemell
5 dkg csíra, átöblítve
10 db aszalt paradicsom (ha száraz, akkor 10 percre forró vízben áztatva), vékony csíkokra vágva
1 nagy csokor zöldfűszer: petrezselyemzöld, koriander, turbolya (akár vegyesen is)

Szószhoz

2 evőkanál szezám- vagy mandulakrém
2 evőkanál szűretlen almaecet / sherryecet / fehérborecet
1 cikk fokhagyma, lereszelve
1 teáskanál szezámolaj
¼ teáskanál só
1 dl meleg víz

Elkészítés

Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra.
A kenyeret vágd falatnyi kockákra, és keverd össze az olívaolajjal és a sóval.
A tofut aprítsd 2x2 cm-es kockákra, és 1 evőkanál olívaolajjal, némi sóval keverd össze. Ha tofu helyett csirkemellet használsz, akkor azt serpenyőben pirítsd meg olívaolajon, és mielőtt elkészül, sózd meg.
A kenyeret és a tofut terítsd szét egy tepsin egymás mellett, de külön kupacban.
Tedd a sütőbe 10 percre. A kenyér ennyi idő alatt megpirul, vedd ki, a tofut tedd vissza, további 10 percre.
Miközben sül a kenyér és a tofu, készítsd el a szószt: a szezám- vagy mandulakrémet keverd össze a fokhagymával, ecettel, szezámolajjal, ¼ teáskanál sóval, és önts hozzá meleg vizet.
A tofut forgasd bele a szószba, majd keverd hozzá a kenyeret és az aszalt paradicsomot. Szórj rá csírát és zöldfűszert.
Szobahőmérsékleten tálald.

HA ÉRDEKESNEK ÉS HASZNOSNAK TALÁLTAD A CIKKET, OSZD MEG A BARÁTAIDDAL, CSALÁDODDAL, HOGY ŐK IS TANULJANAK ÉS FEJLŐDJENEK.

 

TUDJ MEG MÉG TÖBBET!

TÉRKÉP AZ EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁSHOZ HÓNAPRÓL HÓNAPRA a szezonális alapanyagok leírásával, szezonális receptekkel, évszakok étrendjével és még sok minden mással az 5 Elem magazinban.

 

Tagged: csírasaláta pirított kenyérkockákkal

Pin It on Pinterest

Share This