ALMÁS ZELLERLEVES – 15 perc alatt 13 hozzávaló


A szárzeller nálunk Magyarországon az utóbb években lett igazán népszerű. Legtöbbször a mai napig, rágcsaként bukkan fel, ami bizonyára annak köszönhető, hogy enyhén csípős-kesernyés-édes íze, roppanós állaga jól helyettesíti a kevésbé egészséges nassolnivalókat. A szárzeller azonban ettől azért sokkal többet tud. Ezúttal egy nagyon egyszerű, mégis színes és izgalmas leves készült belőle, egy igazi aromabomba. Pedig az egyszerű és hétköznapi alapanyagok alapján azt is gondolhatnánk, hogy egy snassz levesről van szó. Hát egyáltalán nem! Mindenképpen érdemes kipróbálni, még akkor is, ha már unod a leveseimet. Ez most más lesz, ígérem. Előtte azonban elmondom, hogy én mi mindenre szoktam használni a szárzellert.

LEVESBETÉT, WOKOS ZÖLDSÉG, SALÁTA

Mi leggyakrabban úgy használjuk a szárzellert, hogy vékony szeletekre vágjuk, és levesekben betétként tálaljuk. Mivel alaplé mindig van a hűtőben, amit csak meg kell melegítenem, a szárzeller pedig pár perc alatt megfő – szeretem, ha roppanós marad -, ezért így igazán gyorsan tudok színes vacsorát varázsolni az asztalra.

Az egyik kedvenc kínai éttermünkben van egy szárzeller saláta, amit mindig rendelünk. Ehhez a szárzellert egészen vékony 5 cm-es csíkokra vágják, pár perc alatt roppanósra főzik, és szezámolajjal, pici rizsecettel, sóval és szezámmaggal tálalják. Nagyon frissítő fogás előételklnt vagy köretként. Az amerikaiak waldorf salátába is teszik: almával, dióval és majonézzel keverve köretként fogyasztják. Én ehhez is meg szoktam pár perc alatt főzni a szárzellert hidegebb időben, és így sokkal jobban érvényesül az édeskés íze, emellett pedig könnyebben emészthető lesz.

Az is gyakran előfordul nálunk, hogy ebédre valami egyszerű wokos zöldséget dobok össze, és ilyenkor a párolt zöldség köretként nagyon gyakran szerepel az étlapon. Ilyenkor az egyszerűség mellett a színeket szeretem párosítani, és a zöld szárzeller mellé sárgarépát szoktam tenni: kockákra vágom a sárgarépát, pár perc alatt wokban fedővel lefedve megpárolom, és az utolsó 2-3 percre hozzákeverem a szárzellert. Fűszerként zöldfűszereket, szezámsót, római köményt vagy sóban eltett citromot használok hozzá. Az is nagyon jól működik, ha a wokos zöldséget egytálételként tálalom, és ilyenkor tofuval, gombával vagy maradék sült csirkével keverem. Emellé általában valamilyen főtt gabonát szoktam készíteni.

Miközben keresgéltem, hogy hogyan lehetne még használni a szárzellert, rengeteg érdekes receptre bukkantam. Nem sikerült kipróbálnom, de mindenképpen felvettem a listára ezek közül a fehérboros mártásban párolt szárzellert.

5 ELEM MAGAZIN

Térkép az egészséges táplálkozásról, az alapanyagok hatásairól és az 5 Elemről, útmutatás hónapról hónapra.

Fizess elő most!

Recept nyomtatása

ALMÁS ZELLERLEVES

Hozzávalók 4 személyre

  • 1 közepes fej hagyma, megtisztítva és kis kockákra vágva
  • 1 csapott teáskanál só
  • 2 evőkanál tisztított vaj / vaj / kókuszolaj
  • 1 csapott teáskanál köménymag
  • 6 szem borókabogyó
  • 2 babérlevél
  • ½ evőkanál szárított majoránna / 2 ág friss majoránna
  • 40 dkg szárzeller, vékony szeletekre vágva
  • 2 dl almalé
  • 7 dl zöldségalaplé
  • 1 evkanál frissen facsart citromlé vagy szűretlen almaecet
  • 1 dl kókusztej / tejszín
  • 1 csapott evőkanál keményítő

 

  1. Egy lábasban olvaszd fel a tisztított vajat vagy vajat vagy kókuszolajat, és tedd bele a hagymát. Szórd meg fél teáskanál sóval, és 2-3 percig kavargatva pirítsd.
  2. Tedd hozzá a fűszereket – a köményt, a babérlevelet, a borókabogyót –, és pirítsd tovább kavargatva 1-2 percig.
  3. Tedd bele a szárzellert, forgasd össze, és öntsd fel az alaplével és az almalével.
  4. Főzd 6-8 percig közepes lángon lefedve – attól függően, mennyire szeretnéd roppanósra a zöldséget.
  5. Keverd bele a majoránnát, reszelj bele egy kevés szerecsendiót.
  6. A tejszínt vagy kókusztejet keverd ki a keményítővel, és öntsd lassan állandó kevergetés mellett a forrásban lévő levesbe. Forrald fel, majd vedd le a tűzről.
  7. Melegen tálald.

 

Tipp

A szárzellert helyettesítheted fehérkáposztával vagy savanyú káposztával is, ha szereted.

5EF.kortes.hajdinasutemény

SZÁRZELLER HATÁSA

  • A szárzeller a kínai gyógyítás szerint elsősorban a kifelé lefelé vezető hatású, ezért elsősorban a gyulladáscsökkentő hatása miatt használják terápiás célokra.
  • Hűtő hatású zöldség – ezért is érdemes hideg időben inkább főtt ételekben vagy megfőzve fogyasztani –, és elsősorban a Máj, Lép és Gyomor funkciókörökre hat.
  • Gyulladáscsökkentő, hűti a Hőséget, ezért kötőhártyagyulladás, fejfájás, migrén, magas vérnyomás, nyugtalanság, ingerlékenység, reflux, vérzések, akné, pikkelysömör, gyulladások, köszvény, reuma esetén használjuk.
  • Kifelé és lefelé vezető hatása miatt nem jó sokat fogyasztani belőle várandósság idején, méhösszehúzódásokat okozhat ugyanis. Magas a kálium, kalcium, K-vitamin tartalma.

HA ÉRDEKESNEK ÉS HASZNOSNAK TALÁLTAD A CIKKET, OSZD MEG A BARÁTAIDDAL, CSALÁDODDAL, HOGY ŐK IS TANULJANAK ÉS FEJLŐDJENEK.

5 ELEM MAGAZIN

Térkép az egészséges táplálkozásról, az alapanyagok hatásairól és az 5 Elemről, útmutatás hónapról hónapra.

Fizess elő most!

Tagged: leves

Pin It on Pinterest

Share This