ALMÁBÓL ÉDESÍTŐSZER, PUDING ÉS TEA – no waste almaszósz – 2 hozzávalóból 30 perc alatt


Veled is előfordult már, hogy elkezdett fonnyadni az alma a pulton? Vagy esetleg kaptál egy nagy rekesszel, és hirtelen nem tudtad hová tenni? Na, az ilyen esetekben szoktam almaszószt készíteni a rengeteg almából, a héját pedig félreteszem megszáradni, és teát főzök belőle.

NE DOBD KI A HÉJÁT!

Nem csak azért, mert a héjában van a vitamin, hanem azért sem, mert megszárítva szuper teát készíthetsz belőle. Használhatod magában is, de én általában más gyógynövényekkel vagy fűszerekkel együtt szoktam belőle teát főzni. Nagyon szeretem mandarin- vagy narancshéjjal és kardamommal keverni, ha fázom, akkor teszek bele egy kevés friss gyömbért is néha.

MIT CSINÁLJAK AZ ALMASZÓSSZAL?

Az almaszószt nem húsok mellé szolgálom fel, ahogy a magyar konyha szokása, hanem édesítésre használom általában süteményekben. Két előnye is van: az édes almából főzött almaszósz van annyira édes, hogy nincs szükség cukorra, másrészt pedig helyettesíthetünk vele süteményekben vajat vagy olajat, illetve tojást. Én gyakran eszem egyszerűen magában délután pirított dióval – mint egy pudingot. Szóval az almaszósz egy szuper dolog, amiből érdemes tartani néhány üveggel a kamrában.

5 ELEM MAGAZIN - TÉRKÉP AZ EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁSHOZ HÓNAPRÓL HÓNAPRA 
Szezonális alapanyagok leírásával, szezonális receptekkel, évszakok étrendjével és még sok minden mással

Recept nyomtatása

ALMASZÓSZ

  • 1 kg alma
  • 2 evőkanál citromlé
  • ½ dl víz


Tisztítsd meg az almákat, csumázd ki, és vágd kisebb kockákra. Közben önts rá citromlevet, hogy ne barnuljon meg az alma.
Egy lábasban tedd oda főni fedővel. Önts alá egy kevés vizet, hogy ne égjen le.
Fedő alatt közepesen alacsony lángon főzd 20 perc alatt puhára.
Egy botmixerrel turmixold le, és forrald fel újból.
Töltsd forrón kiforrázott üvegeket. Az üvegeket zárd le azonnal, és állítsd őket fejre. Hagyd így kihűlni.

 

HA ÉRDEKESNEK ÉS HASZNOSNAK TALÁLTAD A CIKKET, OSZD MEG A BARÁTAIDDAL, CSALÁDODDAL, HOGY ŐK IS MEGTAPASZTALHASSÁK A SZEZONÁLIS, GYÓGYÍTÓ KONYHA JÓTÉKONY HATÁSAIT.

5 ELEM MAGAZIN - TÉRKÉP AZ EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁSHOZ HÓNAPRÓL HÓNAPRA 
Szezonális alapanyagok leírásával, szezonális receptekkel, évszakok étrendjével és még sok minden mással

Tagged: alma puding, alma szósz, nowaste, nowastekitchen

Pin It on Pinterest

Share This