A STABIL IMMUNRENDSZER
Ebben a videóban a stabil immunrendszerről fogok beszélni, elsősorban arról, hogy hogyan függ össze a stabil immunrendszer az egész szervezet harmonikus működésével – többek között a jó emésztéssel. Az étrend kapcsán fontos aspektus a szezonális étrend, amely itt az az őszi étrendre való tudatos átállást jelenti. Az őszi étrendre való átállás leginkább azért fontos, hogy elkerüljük a tipikus őszi betegségeket – megfázásokat, gyakori fertőzőbetegségeket.
IMMUNRENDSZER
A hagyományos kínai orvoslásban az immunrendszer ereje azt jelenti, hogy a tested ellenállni tud a külső hatásoknak. Ha nem elég erős az immunrendszered, akkor a külvilág hatásaira érzékenyebben reagálhatsz: könnyebben megfázol, allergiás lehetsz, elkaphatsz betegségeket, vagy a nyári melegben könnyebben kaphatsz napszúrást.
A hagyományos kínai orvoslásban az immunrendszer olyan mint egy védőpáncél, ami körbeveszi a testet, illetve a belső szerveket is. Ezt nevezi a HKO Védő Qinek.
- A védő qi szabályozza a test belső hőmérsékletét: A nagyon melegben kinyitja a bőr pólusokat, ami által lehűti a testet, illetve hidegben pont az ellenkezője történik, összehúzódnak a bőr pólusai, hogy bent tudjon maradni a test melege, és a test így tudja tartani a saját melegét. Ezért van az, hogy télen nagyon hidegben nagyon ritkán szoktunk izzadni, csak akkor, ha valamilyen aktív tevékenységet végzünk.
- A hőháztartás szabályozása mellett a védő qi-nek az is a feladata még, hogy védje a testet a külső fizikai behatásoktól. Nem véletlen az, hogy a bőr – nemcsak a bőr pólusai – hanem maga a bőr és a testszőrzet is védő qihez tartozik, és az egyik eszköze arra, hogy a testet védje a külső hatások ellen. Biztos ismeritek, hogyha megvágjátok magatokat, akkor ezen a vágáson keresztül sokkal inkább fertőződhetünk – ezt le kell fertőtleníteni, be kell kötni – hogy azon keresztül ne tudjon behatolni semmilyen kórokozó a testbe. A bőr intakt felülete ugyancsak a test védelmét szolgálja, és hasonló feladata a védő qi-nek: hogy a kapcsolatot meg tudjuk teremteni a külvilággal egy zárt és védelmet nyújtó felületen keresztül.
Tagged: Immunerősítés
Kedves Klára!
Szeretném megkérdezni,hogy a fermentált élelmiszerekből mennyit tanácsos fogyasztani?
Ha naponta minden étkezéshez annyi savanyú fermentált zöldséget vagy zöldséglevet eszem,amennyi jólesik,lehetséges,hogy negatív hatást vált ki az összehúzó savanyú íz?
(Pl.-A forró gyömbér tea citrommal gyulladást okozhat a medencei szervekben…..)
A választ előre is köszönöm!
Ibolya
Kedves Ibolya! Igen, nagyon jó kérdés. A minden étzkezéshez minden nap szerintem inkább csak egy terv, mert nem fog megvalósulni. Ennyi nem esik jó senkinek egy idő után. Hetente párszor kerül elő általában, vagy nagyon tudatosan fél dl-t iszik valaki étekezés előtt valamilyen probléma kezelésére.