5 ELEM, 4 ÉVSZAK, és ami köztük van


Ritkán szoktam az 5 Elemről írni a blogon, mert nem könnyű egyszerűen beszélni róla. Egy nagyon összetett rendszerről van szó, amiről mostanra már egész könyvtáram van. A kedvenc könyvem az 5 Elemről 510 oldalas – ezt már rongyosra jegyzeteltem –, de van olyan könyvsorozatom is, aminek 1-1 darabját szentelték 1 Elemnek, egyenként 300-500 oldallal. Ami a legjobb, minden könyv egy kicsit más aspektusból mutatja be ugyanazt. Visszafogott vagyok ezért, amikor az 5 Elemről van szó, mert nem szeretnék felületes lenni. Közben pedig azzal szembesülök, hogy anyukám nem érti, hogy mit csinálok. Pedig hát tudnom kell úgy beszélni a kedvenc témámról, hogy anyukám is megértse. Szóval mindenképpen elkezdek róla beszélni…

Az 5 Elemről sokféle aspektusból lehet beszélni. Egy dolog mindig fontos: az egymáshoz fűződő dinamikus viszonyuk domborodjon ki. Minden elemnek más a funkciója. Ezek a funkciók több szemszögből megközelíthetőek, és sokféleképpen magyarázhatóak. Sok-sok kép és analógia tartozik hozzájuk. Elsőre tehát az 5 Elem bonyolultnak tűnik. DE…

Valójában az 5 Elem rendkívüli módon leegyszerűsíti a világot, és megkönnyíti a dolgunkat. Mindezt úgy, hogy nem skatulyáz be. Ez fontos, mert különben nem szabadságot ad ez a tudás, hanem börtönbe zár minket. Képzeld el ezt az egész 5 Elemet úgy, mint egy színes játék, amivel most elkezdünk játszani. Egyszerűen csak színezzük ki a világot, a megszokott fekete-fehér helyett. Nagyon szórakoztató, és szép lehet, ha felveszed az 5 Elem szemüvegét.

Az 5 Elem:  5 szín 5 energiaminőség, 5 állapot. Sokszor a jelenségek - tárgyak, emberek, ízek, események - azonban nem egyetlen energiát vagy színt hordoznak, hanem több elem minőségének keverékei. A keveredésnél egy picit összezavarodhatunk, ezért a tiszta minőségekkel érdemes először kezdeni. 

A Fa Elem elindít, és biztosítja a kezdeti lendületet. A gyerekkor tartozik ide az emberi életszakaszok közül, illetve a tavasz az évszakok közül. Ilyenkor minden mozgásba lendül, kibújik és új életre kel. A fejlődés, a növekedés, a felelősségvállalás is erősen kötődik a Fa Elemhez, így minden fejlődési lehetőség – testi, érzelmi, intellektuális vagy spirituális – is a Fa Elem által válik lehetővé. Ez a kis vagy fejlődő Yang időszaka. A szervek közül a Máj és az Epehólyag sorolható a Fa Elemhez, az ízek közül a savanyú, a színek közül pedig a zöld Fa Elemű. Nem véletlen tehát a tavasz harsogó zöldje.

  • Próbáld ki, és ismerkedj a Fa Elemmel: vegyél fel zöld ruhákat többször egymás után, járkálj tavasszal sokat a természetben és szívd magadba a harsogó zöld színt; ízleld meg önmagukban a savanyú ételeket.

A Tűz szenvedélyt, inspirációt és lelkesedést ad. Az emberi életben ez a kamaszkor – a gyermekkor és a felnőttkor határán –, amikor a tapasztalatok tűzében kristályosodnak ki az élmények. A Tűz melegséget ad, meglágyít, és elfogadóvá tesz. Nem véletlen, hogy a Szív a szerve, amihez társszervként a Vékonybél kapcsolódik. Az évszakok közül a nyár tartozik ide: nagy meleg, sok napsütés. Ez a nagy Yang időszaka. A piros szín és a keserű íz Tűz Elemű.

  • Próbáld ki, és ismerkedj a Tűz Elemmel: Járj piros ruhákban és próbáld ki a vérvörös rúzst; csukd le a szemed, és képzeld el magad egy forró nyári napon egy tó partján fürdőruhában; flörtölj valakivel, vagy menj el a barátnőddel egy buliba - előtte öltözz fel csinosan; a metrón vagy a vonaton hallgasd és figyeld a tinédzsereket.

A Föld stabilitást ad, harmóniát teremt, és mint ilyen az 5 Elem rendszerének középpontja vagy tengelye. Az emberi életútban ez a felnőttkor, az érettség időszaka. A Föld Elem kiegyenlít, kiegyensúlyoz. Az évszakok közötti átmenet tartozik ide, és az emésztőrendszer – a Lép és a Gyomor –, ami a test középpontjában helyezkedik el. Az emésztőrendszer a Föld Elem azon aspektusát jeleníti meg, amely által képesek vagyunk befogadni, átalakítani, és asszimilálni a dolgokat. Ez a befogadás-átalakítás-sajáttá alakítás azonban nem csak testi szinten történik meg, hanem érzelmek és gondolatok területén is. Nem véletlen, hogy használjuk érzelmekre és benyomásokra, élményekre is azt a kifejezést, hogy „megemészteni”. A Föld Elem íze az édes, színe pedig a sárga.

  • Próbáld ki, és ismerkedj a Föld Elemmel: Egyél egy pár napig egyszerű ételeket: főtt rizst párolt zöldséggel, levest, kását, és figyeld meg, hogy milyen hatással van az emésztésedre.

A Fém Elem átmenetet, átalakulást biztosít, mégpedig azáltal hogy végét veszi a dolgoknak, és ezzel helyet teremt valami újnak. A Fém Elem tesz minket képessé az elengedésre, az elválásra, ami szabadságot és lehetőségeket teremt. Az ember életében ez a minőség az átmenet, az átalakulás állapotaiban jelenik meg: amikor valami megszűnik és új kezdődik. Minden olyan életszakasz ide tartozik tehát, amikor egy új fejezetet nyitunk, emellett azonban a halálkor is a Fém Elem elvágólagossága jelenik meg. Fontos látni, hogy a Fém nem csak elvág, hanem ezáltal teret és helyet teremt valami másnak: magában hordozza valami új kezdetét is.

A megkülönböztetés képessége a Fém Elem nagyon mélyen rejlő sajátossága: különbséget képes tenni a fontos és a jelentéktelen között, ezért pontosan tudja, hogy az adott pillanatban mire van szükség. Az évszakok közül az őszhöz tartozik, és a kis vagy fejlődő Yin minőséghez sorolhatjuk. A szervek közül pedig a Tüdő és a Vastagbél sorolható a Fém Elemhez, az íze a csípős, a színe pedig a fehér.

  • Próbáld ki, és ismerkedj a Fém Elemmel: Mondj határozottan nemet olyan dolgokra, amiket nem szeretnél megcsinálni. Ízleld meg a retket, a csípős paprikát, a borsot és a fahéjat, és találd meg, hogy mi a közös bennük.

A Víz Elem legalább annyira megfoghatatlan mint a víz: kicsúszik a kezeink közül, átfolyik a szavakon, amikkel meg szeretnénk ragadni. Az élet nagy kérdései tartoznak ide: „Ki vagyok? Miért élek? Honnan jövök? Mi van a halál után?” Az élet félelmei legalább annyira megjelennek ezekben a kérdésekben, mint a kíváncsiság, ami az élet egyik fő mozgatórugója. Az intuíciók, a tudás, az életbe vetett bizalom a Víz Elemhez kapcsolódnak. A Víz Elem a Vese és Húgyhólyag szervekhez kötődik, és az évszakok közül a tél tartozik ide. Íze a sós, színe pedig a fekete vagy sötétkék. Ez a nagy Yin időszaka.

  • Próbáld ki, és ismerkedj a Víz Elemmel: Próbálj hallgatni az intuíciódra, és ne hagyd, hogy lebeszéljen az eszed. Hagyd a hétvégét menni a maga útján, és figyeld meg, hogy hogy alakulnak a dolgok maguktól.

 

AZ 5 ELEM AZ ÉVSZAKOK SZERINT: A FÖLD ELEM KÉPEZI AZ ÁTMENETI IDŐSZAKOT AZ ÉVSZAKOK KÖZÖTT

HA ÉRDEKESNEK ÉS HASZNOSNAK TALÁLTAD A CIKKET, OSZD MEG A BARÁTAIDDAL, CSALÁDODDAL, HOGY ŐK IS FINOMAKAT EGYENEK!

TUDJ MEG MÉG TÖBBET!

Tanuld meg, hogy melyik évszakban, hogyan jó étkezni. Készen kapsz hozzá minden tudást és receptet. Ilyen és ehhez hasonló, egyszerűen alkalmazható tudást találsz az 5 Elem magazinban.

Tagged: 5 elem 4 évszak

Pin It on Pinterest

Share This