Sóban eltett citrom


A sóban eltett citrom valójában az egyik legizgalmasabb fűszer. Rengetegféle ételhez felhasználható: raguk, mártások, húsételek zöldségételek fűszerezésére kiválóan alkalmas. Nagyon sokoldalúan bevethető tehát, elképesztően gazdag íze miatt pedig tulajdonképpen végtelenül leegyszerűsödik a dolgunk főzés közben: ha ezt a fűszert használjuk, tulajdonképpen meg is van oldva a fűszerezés.

A sóban eltett citrom tulajdonképpen marokkói specialitás, de egész Észak-Afrikában használják. Sokféleképpen készítik, különböző fűszerezéssel. Mi az angol Clark házaspár Casa Moro című könyvében található változatot kedveljük leginkább, mivel ezt találtuk a legizgalmasabbnak és legharmonikusabbnak. Egy barátunk egyszer azt találta mondani, amikor megkóstolta, hogy ettől jókedvre lehet derülni, annyira meglepő.

Frissítés 2018.

Hat évvel ezelőtt kezdtem el írni az 5 Elemes Főzés blogot, ami azóta egy komplex weboldallá vált: 5 Elemes Étrend nével. A kiinduló pont az volt, hogy elkezdtem a férjemmel egy harcművészeti elvonulóközpont konyháját vezetni. Az lebegett a szemünk előtt, hogy a konyhában ugyanazok az alapelvek legyenek, mint a Taiji és Qigong gyakorlásban, és ezért elkezdtük a táborokban felszolgált ételeket átalakítani az 5 Elem mentén. Akkoriban már jó ideje tanultunk az 5 Elemről, a konyhában azonban még csak a kíséleteztük. Sok könyvet vettünk, és tanultunk. A táborok lakói lelkesedésére indítottuk útnak a blogot, hogy feljegyezzük a recepteket, amik különösen nagy sikert arattak. Eltelt néhány év, és újabb szintre léptünk: 2013-ban elkezdtem Bécsben egy 5 Elemes táplálkozás-terapeuta képzést, ahol sikeresen lediplomáztam 2016-ban. A blogot igyekszem most az ott tanultak mentén írni, kiegészíteni az alapanyagok hatásaival. A régi recepteket is elkezdtem átfésülni, de nyilván nem tudom mindet újra írni. Igyekszem azért….

A sóban eltett citromot azóta is használjuk nagy bőszen, és nem kevésbé imádjuk. Elég gyakran szoktam ajándékba is készíteni, és általában betalál. 
Hogy miért van az 5 Elemes receptoldalon: nagyon harmonikus fűszer: egyszerre sós, édes, aromás, picit csípős. Ha édeskés alapanyagok fűszerezésére használjuk, akkor egy harmonikus étel lesz az eredmény:)

Amikor évekkel ezelőtt először készítettem ezt a receptet, még nem is tudtam, hogy mi a fermentálás. Közben rájöttem, hogy valójában ez a sóval érlelt és fűszerekkel gazdagon teletűzdelt citrom-fűszer egy természetesen erjesztett (tehát feremntál étel. A természetesen erjesztett alapanyagok rendkívül jó hatással vannak az emésztőtraktusra, és segítik az emésztést.

Recept nyomtatása

SÓBAN ELTETT CITROM

Hozzávalók (10 citromhoz)
Elkészítési idő: kb. 45-60 perc

  • 10 biocitrom + 7-8 nagy citrom leve
  • 50 dkg jó minőségű kősú vagy tengeri só
  • 5 fahéjrúd
  • 1 evőkanál koriandermag 
  • 1 evőkanál egész római kömény 
  • 1 teáskanál fekete bors (egész) 
  • 1 teáskanál szegfűszeg 
  • 5 szárított vagy friss csilipaprika 
  • 5 egész babérlevél 
  1. A 10 citromot x alakban bevágjuk, és kb. a gyümölcs kétharmadáig mélyítjük a nyílást.
  2. Kissé szétnyitjuk, és sót tömünk a közepébe.
  3. Egyenletesen elrendezve egy nagy vagy két kisebb befőttes üvegbe rétegezzük sóval és a fűszerekkel, majd lenyomkodjuk kissé, hogy levet eresszen. Érdemes nagyobb aljú befőttes üvegeket választani, hogy minél több - 3-4 citrom - elférjen egymás mellé.
  4. A 8 citrom levével felöntjük a citromokat, úgy hogy teljesen ellepje. Majd lezárjuk.
  5. Kb. 2 hónapig szobahőmérsékleten érleljük, hogy a citromok héja teljesen megpuhuljon.
  6. Használatkor a citromot víz alatt lemossuk, és egészen apró kockákra vágjuk. 

Felhasználás: ! Bánjuk óvatosan a mennyiséggel, mert rendkívül fűszeres! Hagyományosan csak a héját használják fűszerezésre, de én az egész citromot szoktamm apróra felkockázni.

Tagged: 5 íz, fűszer

Pin It on Pinterest

Share This