Sárgabarackos diótorta levendulával


Anyukám múlt héten rózsabarckkal állított be hozzánk. Lekvárfőzésre készült. Anyukám lekvárjai - különösen a baracklekvár - valami eszméletlenül finomak, illatosak, szép narancssárgák, és nem édesek. A barackok annyira finomak voltak, hogy nem hagyhattuk, hogy csak lekvár készüljön belőle. Befaltunk egy adagot csak úgy, és gyorsan előkaptam a régen dédelgettett receptemet, amit még télen szemeltem ki, amikor a barátnőmtől karácsonyra Ottoleghi Plenty 2.-jét megkaptam ajándékba. Kicsit változtattam csak a recepten: a búzaliszt helyett hajdinalisztet használtam, a cukor mennyiségét pedig egyszerűen elfeleztem. Holnap kipróbálom teljesen cukor nélkül is… Szereztem a minap még 2 kg rózsabarackot, hogy készüljön pár üveg sárgabarckbefőtt is. Télen is jól fog jönni ez a recept. A dió-levendula-sárgabarck kombináció remek, érdemes kipróbálni. Legutóbb vendégségbe vittem, és úgy tűnt, hogy nem csak udvariasságból kérik a receptjét… 

Ezt a sütit az egyik legkedvesebb barátnőmnek ajánlom, hogy legyen ez neki a mostani nehéz időkben egy kis vigasz. Ha nem is tudom most a napokban megsütni neki személyesen, remélem mégis hamarosan megkóstolhatod. Hátha enyhülést hoz egy kicsit a problémákra…, és hogy miért? Olvassátok csak a sárgabarck és a dió hatását!

A sárgabarack édes-savanyú ízű gyümölcs. Táplálja a Vért, és ezért hatékony vérszegénység esetén. Ehhez nyáron a friss gyümölcsöt pároljuk meg, vagy az aszalt sárgabarackot főzzük meg egy kevés vízben és turmixoljuk le. Az így készült gyümölcsszószt kanalazzuk be. Ha aszalt sárgabarckot használunk, fontos hogy kénnel nem kezelt példányokat válasszunk. Ezt arról lehet felismerni, hogy nem olyan szép narancssárga a színük, hanem inkább barnás. A vérszegénység miatt kialakuló székrekedés esetén is nagyon jól alkalmazható ebben a formában. Más száraz állapotok esetén is bevethető: száraz bőr, torok, garat, szomjúság, tüdő, asztma és krónikus torokgyulladás estén.

A dió édes-keserű ízű, melegítő hatású. Táplálja a veséket, jól alkalmazható kimerültség esetén: szellemi és testi gyengeség, csökkent sebgyógyulás, légszomj, hideg lábak és derék, hátfájás,gyakori vizelés gyógyszere. A diót a sárgabarckhoz hasonlóan ugyancsak használják a vastagbél száraz állapotainak kezelésére, száraz széklet illetve székrekedéskor alkalmazható.

A levendula frissítő, enyhén keserű-aromás növény. Nyugtató tulajdonsága miatt használják alvásproblémák, idegesség, feszültség esetén.

Diós-levendulás sárgabarackos süti

26 cm-es kerek tortaformához

  • 10 dkg cukor
  • 20 dkg szobahőmérsékletű vaj
  • 4 egész tojás
  • fél rúd vanília kikapart magjai
  • fél citrom frissen reszelt héja
  • csipetnyi só
  • 20 dkg darált dió
  • 10 dkg hajdinaliszt
  • 1 csapott evőkanál levendulavirág
  • 60 dkg érett sárgabarack, megmosva és kimagozva
  1. Melegítsük elő a sütőt 190⁰C-ra.
  2. A cukrot keverjük habosra a vajjal, majd keverjük hozzá a tojást. Adjuk hozzá a fűszereket: vanília, citromhéj, só, és keverjük el alaposan újra.
  3. Keverjük a masszához a diót és a lisztet, majd a levendulavirágot.
  4. Egy kerek sütőformát béleljünk ki sütőpapírral, és öntsük bele a diós tésztamasszát.
  5. A tetején rendezzük el a fél sárgabarackokat vágott felükkel felfelé, szorosan egymás mellett.
  6. Tegyük sütőbe 60 percre. Ellenőrizzük egy fogpiszkálóval, hogy megsült-e. Ha esetleg nem, akkor tegyük vissza a sütőbe még 10 percre.
Téli Őzi megfázás letölthető anyag

Légy naprakész, és kövesd a tudást!

Közelgő események

Nincsenek következő events.

Tagged: desszert, dió, Nyár, sárgabarack, sütemény

Pin It on Pinterest

Share This