RIZSGOMBÓC MELEGEN, avagy onigiri

2018. február 02. | Receptek

Ezek a rizsgombócok mindig is nagy kedvenceim voltak,

de valahogy soha nem csináltam. Mindig arra vártam, hogy Bécsben a kedvenc japán teázómban eszek majd. Aztán egyszer csak rájöttem, hogy mindig van a hűtőben maradék rizs, és összeszedtem minden bátorságom, és nekiduráltam magam: egy japán ízvilágú gombóc lett belőle, amibe azonnal beleszerettünk. Sokat keresgettem a neten valamiféle támpont után, és egy olyan mellett döntöttem, amit nem hidegen szolgálhatok fel, hanem a grill alól kerül a tányérra. Annyira jó volt az egész recept, hogy nem sok mindent változtattam rajta. Az eredeti receptet az egyik kedvenc amerikai gasztroblogomon találtam itt: https://www.101cookbooks.com/archives/super-onigiri-recipe.html

Mi zöldségleves mellé vagy miszó leves mellé szoktuk felszolgálni ebédre vagy vacsorára.

Könnyű, ízletes, gyors és a maradék rizs felhasználásának egy igazán remek módja. A mi adagunk 2 gombóc volt fejenként egy tányér levessel, de ez nyilván függ attól is, hogy mekkora gombócokat készítesz. Nagyon praktikus, mert könnyen csomagolható, és pár napig simán eláll jól lezárt dobozban a hűtőben, így akár jó előre is el lehet készíteni. A munkahelyre már csak egy ételtermosz kell mellé tele meleg levessel…

Ezek a gombócok is nagyon jól elkészíthetőek maradékokból, illetve az éléskamraként használt hűtőből.

Ha jól elő vannak készítve a hozzávalók, 20 perc alatt kész a királyi meleg ebéd vagy vacsora akár 4 személyre is. Irányelveket az éléskamraként használt hűtőhöz a néhány héttel ezelőtt megjelent blogbejegyzésemben találsz itt: https://5elemes.hu/hogy-csinalom-1-mese-a-hutorol/

Ez a rizsgolyó az évindító tisztítókúra egyik receptje, ami ráadásul nekem személyes kedvencem is. A kúrán ilyen előre jól előkészíthető ételekkel ismerkedünk, hogy mindenki számára lehetővé váljon az egészséges táplálkozás a rohanó hétköznapokban is. További infókat az évindító tisztítókúráról itt találsz: szezonális tisztítókúra

5 Elem magazin!

Szezonális étrend, irányelvek, alapanyagok hatásai és felhasználása

 

Egészséges életmód szezonálisan

RECEPT

Rizsgombócok grill alól erős japán beütéssel 

8 db közepes gombóchoz

Elkészítési idő: előkészítés 15 perc, grillezési idő 2 perc

  • 40 dkg főtt kerek szemű (barna)rizs
  • 10 dkg főtt mungóbab vagy más hüvelyes (pl. lencse)
  • 2 evőkanál szezámmag, mozsárban megőrölve
  • 1 csokor snidling vagy 1 db újhagyma, egészen apróra felvágva
  • 1 csokor zöld-fűszer: petrezselyemzöld vagy koriander
  • 2 evőkanál szójaszósz

Tetejére:

  • 1 evőkanál miszó
  • 1 evőkanál szezámkrém
  • ½ lap nori alga, csíkokra vágva
  1. Egy tálban keverd össze a rizst, a mungóbabot, a szezámmagot és a zöld-fűszereket, szójaszószt.
  2. Egy kis csészét bélelj ki frissen tartó fóliával.
  3. A rizskeveréket oszd el 6-8 részre, és adagonként nyomd bele jó alaposan a fóliával kibélelt csészébe. Fontos, hogy jól nyomkodd le, különben szétesik a gombócod.
  4. A fólia segítségével emeld ki a rizskeveréket a csészéből, és tedd egymás mellé.
  5. Egy kis csészében keverd össze a miszót, szezámkérmet. Minden onigiri tetejére kenj egy adag szószt. A norilapok két végét vizezd be, és tekerd rá a rizsgombócra.
  6. Kapcsold be a sütőt grillfokozaton, és melegítsd fel a sütőt.
  7. Tedd be egy tepsibe a rizsgombócokat, és pirítsd meg a tetejét 1 perc alatt a grill alatt, hogy átmelegedjen. Vigyázz, mert könnyen megég – figyelj rá folyamatosan.
  8. Vedd ki a sütőből.

Tálalás:

Készítsd hozzá egy könnyű miszóvelest vagy egyszerű zöldséglevest. A miszóleveshez egyszerűen forró vízben oldj fel miszót, és keverj hozzá egy kevés gyömbért. Ha kedved tartja, párolhatsz bele egy kevés zöldséget, vagy csak sok zöldfűszerrel is fogyaszthatod a levesed.

5 Elem magazin!

Szezonális étrend, irányelvek, alapanyagok hatásai és felhasználása

 

Egészséges életmód szezonálisan

Pin It on Pinterest

Share This