Hummusz párolt zöldségekkel

2016. február 08. | Receptek

A hummusz kezd mindennapi szereplővé válni sokak étrendjében, és sok nagy élelmiszerboltban már készen is kapható. Mégis megéri a fáradtságot, hogy otthon készítsd el, mert szerintem sokkal finomabb, ráadásul biztos lehetsz benne, hogy csak az van benne, amit te beleteszel.

Sokféleképpen fűszerezheted a hummuszt, de köményt, a citromlevet, a sót és a szezámmagot/szezámkrémet nem érdemes kihagyni belőle. Így mind az 5 Elem szerepel benne, és biztosan harmonikus lesz az eredmény: csicseriborsó (Föld), szezámkrém/szezámmag (Tűz), kömény/római kömény (Fém), citromlé (Fa), só (Víz).

Az ebédünk összeállításánál arra szoktam figyelni, hogy mindenki megtalálja a számára megfelelő hozzávalót a tányéron, mégse tartson órákig a főzés.

ELŐRE ELŐKÉSZÍTETT HOZZÁVALÓK
Ehhez általában előre előkészített hozzávalókat használok, és ezek mellé párolok valamilyen zöldséget. Ebben az esetben a hummuszt megcsinálom előre, majd párolok mellé zellert és kelbimbót. A zöldségeket meg is tisztíthatod előre, és akkor sokkal gyorsabban haladsz. A megtisztított és felszeletelt zöldségek 2-3 napig lezárt dobozban jól elvannak a hűtőben.

EBÉDKOR MINDIG VAN FEHÉRJE A TÁNYÉRUNKON
Fontos, hogy ebédkor mindig legyen valamilyen fehérjeforrás a tányérodon. Ez lehet hüvelyes, hús, hal, és ezek keveréke is, de kerülhet mellé tejtermék is, illetve a gomba is remek alapanyag ebédkor.

A TÁNYÉRODON LEGYEN SOK ZÖLDSÉG
Gyakran az az egyik legnagyobb probléma, hogy nem kerül elég zöldség a tányérra. Legyen a tányérodon 40-60%-ban zöldség, és sokkal jobb lesz az emésztésed. Meglátod!

Recept nyomtatása

Hummusz 

  • 20 dkg száraz csicseriborsó, éjszakára beáztatva, majd 1/2 teáskanál szódabikarbónával puhára főzve (ez kb. 45-50 perc)
  • 1/2 teáskanál frissen őrölt római kömény
  • 1/2 teáskanál frissen őrölt koriander
  • 1/2 citrom leve
  • 1 evőkanál szezámkrém vagy 2 evőkanál pirított szezámmag, mozsárban megőrölve
  • kevés só
  • 4 evőkanál olivaolaj
  • 2 evőkanál víz

A főtt csicseriborsót konyhai robotgépben pürésítsük - én húsdarálót használok ehhez…
Keverjük hozzá az összes hozzávalót, és ízesítsük kedvünkre.

 

CSICSERIBORSÓ HATÁSA A HAGYOMÁNYOS KÍNAI GYÓGYÍTÁS SZERINT

  • semleges hatású, édes ízű alapanyag

Hatása:

  • táplálja a test energetikai háztartását: ingadozó vércukorszint, szívritmuszavar, gyenge emésztés
    • tonizálja a Lép, Gyomor és Szív Qi-t
  • magas koleszterinszint
    • kivezeti a Nedves Hőséget
  • bélrenyheség, székrekedés
    • szabályozza a székletet

Csíráztatva, majd megfőzve:

  • táplálja a Vért: vérszegénység, Vér Hiány, vashiány, zavaros álmok
  • táplálja a Yint: D-vitamin hiány

A csíráztatott csicseriborsót mindenképpen meg kell főzni, mert nyersen nehezen emészthető, és komoly emésztési problémákat tud okozni.

HA ÉRDEKESNEK ÉS HASZNOSNAK TALÁLTAD A CIKKET, OSZD MEG A BARÁTAIDDAL, CSALÁDODDAL, HOGY ŐK IS TANULJANAK ÉS FEJLŐDJENEK.

TUDJ MEG MÉG TÖBBET!

Szeretnél energikusabb lenni? Vegyél részt a következő tisztítókúrán!

Pin It on Pinterest

Share This