ŐSZI ÉTREND: Nyár és tél között


A színes ősz napsütötte napjai kezdetben melegek és hívogatóak, később egyre hidegebb és szelesebb lesz az időjárás. Az ősz átmeneti időszak a meleg-forró nyár, illetve a hideg-szeles tél között. Fontos, hogy ezt az átmenetet szem előtt tartsuk, és ennek megfelelően táplálkozzunk: a nyári forróság és a szeles ősz szárító hatását ellensúlyozzuk, illetve a hideg télre felkészüljünk szezonális étrenddel. Ebben a blogbejegyzésben az őszi időszak sajátosságairól lesz szó, különös tekintettel az őszi étrendre és az alapanyagokra. Ha figyelmesen elolvasod és betratod a tanácsokat, akkor az immunrendszered biztosan meghálálja, és sokkal nagyobb a valószínűsége, hogy a tipikus őszi betegségek elkerülnek.

Fókuszban a Tüdő és a Vastagbél

A kínai 5 Elem szerint az ősz a Fém elemhez tartozik, így az érintett szervek is a Fém Elem szervei: a Tüdő és a Vastagbél. Az ősz beköszöntével fokozottan érdemes odafigyelni tehát a tüdőnk és a vastagbél egészségére, illetve harmonikus működésére.

A Tüdő a kínai orvoslás szerint az a szervünk, amely a külvilággal való kapcsolatot szabályozza a testben:

  • a légzésen keresztül összekapcsolja a külső környezetet a belsővel
  • a bőr, illetve a testfelszín szabályozója: nyitja és zárja a bőr pórusait, mely által egyrészt a test hőháztartását szabályozza, másrészt pedig a testnedveket áramoltatja, illetve nedvesíti a bőrt

A Tüdő és a Vastagbél legnagyobb ellensége a szárazság és a nyálka. A nyálka a tüdőben okoz náthával járó betegségeket (erről ebben a cikkben olvashatsz bővebben), a vastagbélben pedig gyulladások formájában jelenik meg. A szárazság hasonlóan komoly gondokat okoz: száraz bőr, száraz nyálkahártyák, szorulás,száraz széklet, száraz köhögés.

IMMUNRENDSZER ÉS TÁPLÁLKOZÁS

Az immunrendszer a kínai felfogás szerint olyan mint egy védőpajzs, ami védi a testet és a szerveinket. Nappal elsősorban a test felszínén található, és véd a külső behatásoktól. Éjszaka a test felszínéről a Védő Qi (ejtsd: csí) a test belsejébe húzódik vissza, és ott a test regenerációs folyamatait támogatja.

A Védő Qi funkciói: véd, melegít vagy/és hűt, szabályozza a bőr pórusait, táplálja a testet borító szőrt

A Védő Qi minősége, tehát az immunrendszer ereje elsősorban a Tüdő és az emésztés harmonikus működésétől függ. Ha erős a tüdőd, és jól működik az emésztésed, illetve az időjárásnak megfelelő ételeket eszel, akkor az immunrendszered is erős lesz.

Az őszi időszak kezdetével sokan panaszkodnak megfázásokra, influenzára, amitől egy erős immunrendszer tud megvédeni minket. Ha a testet védő Qi erős, akkor a külvilág testet gyengítő hatása sokkal kevésbé tud behatolni a testbe. Ilyen gyengítő hatások  többek között a hideg és a szél, illetve nyugati szemszögből nézve a vírusok és kórokozók is.

A megfelelő táplálkozásnak nagy szerepe van abban, hogy elég erős legyen a test Védő Qi-je – tehát a test immunitása –, és hathatósan fel tudjon lépni a külső ártók ellen. A test Védő Qijéért a Tüdő felelős, a Tüdőben keveredik össze ugyanis a légzésből származó Qi a táplálékból kivont Qivel és a test raktáraiból származó Qivel. Szezonális étrenddel az emésztésünket olyan ételekkel és alapanyagokkal tápláljuk, amik az adott időszak hatásait ellensúlyozzák. Ősszel tehát melegítő ételeket érdemes enni, amik felkészítenek a hideg télre, és ellensúlyozzák az őszi szeles időjárást; illetve a testnedveket tápláló ételeket érdemes készíteni, amik a nyári forróság és az őszi szél szárító hatását küszöbölik ki.

A kínaiak egy bevált és rendkívül ízletes melengető itala a gyömbéres körtetea, melyet az öregek és a gyermekek egész télen fogyasztanak megelőzésképpen, meghűlés, köhögés, nátha esetén azonban mindenkinek ajánlott.

Gyömbéres körteital
Hozzávalók 4 főre

1 l jó minőségű víz (lehetőleg forrásvíz)
5 cm-es darabka gyömbér, megtisztítva és vékony szeletekre vágva
2 db közepes, édes körte,  megmosva és kockára vágva.

A körtét és a gyömbért hideg vízben tedd fel főni.
Forrald fel, majd hagyd főni fedő alatt 20 percig.
Melegen kortyolgatva fogyasszd el.

ŐSZI ÉTREND

Az egyik fő szempontunk az őszi étrend összeállításakor, hogy felkészüljünk a hideg napokra – tehát váltsunk a nyári frissítő-hűtő étrendről a melegítő ételek felé, melyek biztosítják a test számára a belső meleget, és ezáltal a védelmet a hideg ellen. Emellett fontos szempont még a nyári meleg és az őszi szél szárító hatását ellensúlyozni a testnedveinket tápláló alapanyagokkal és ételekkel.

  • Melegítő alapanyagok és fűszerek

A szezonálisan termő alapanyagok jó kiindulópontot jelenthetnek az őszi alapanyagaink kiválasztásánál, mert ezek semleges vagy melegítő hatásúak. A nyáron termő alapanyagok ezzel szemben sokszor frissítőek vagy éppen hűtő hatásúak, amik által a természet pontosan azt kínálja számunkra, ami szükségünk van.
Zöldségek: sárgarépa, cékla, sütőtök, káposztafélék, brokkoli, karfiol, krumpli, hagymafélék, karalábé, mángold, spenót, paszternák, patiszon, zeller
Gyümölcsök: füge, szőlő, alma, körte, naspolya, homoktövis, kökény
Fűszerek:
friss: kakukkfű, borsikafű, lestyán, snidling, majoránna, tárkony, zeller, petrezselyemzöld, gyömbér, hagymafélék, rozmaring
szárított: szerecsendió, köményfélék, ánizs
Húsok: a húsfélék nagyrészt melegítő hatásúak, így a hidegebb napokon jól táplálják a testet. Nem véletlen, hogy sokan a nyári melegben nem kívánják a húst, télen viszont szívesen fogyasztják.
Csípős íz: retek, karalébé, zsázsa, hagymafélék, torma, káposzta, csili, paprika, bors

  •  Naponta minimum 2x meleg étel kerüljön az asztalra

A hideg és nyers ételek hűtenek, ezért a nyári időszak ideális táplálékai. Ősszel azonban egyre hidegebbek köszöntenek be, így a testet melegíteni érdemes. A nyers gyümölcsök és zöldségek, a saláták frissítő hatásúak, és a forró nyári napokon oltják a szomjat, frissítenek, táplálják a testnedveket, hűtik a testet a forróságban. Ezt azonban érdemes főétkezésként ősztől egyre inkább a háttérbe szorítani, és sokkal inkább a melegítő, főtt ragukat, leveseket, főzelékeket, párolt zöldségeket előnyben részesíteni, a salátákat pedig inkább köretként fogyasztani.
TIPPEK
Azokból a salátafélékből válogassunk, amik még a hidegebb napokat is kibírják. Ilyen például a madársaláta, a rukkola, tyúkhúr és az aromás zöldfűszerek. Alkossák ezek a salátáink bázisát, mivel ezek semleges hatásúak, és nem hűtenek. A salátákat fogyasszuk körteként párolt és főtt ételek kiegészítéseképpen.
Készíts több levest, ragut, sült zöldségeket és húsokat. Reggelire egyél kásákat vagy párolt zöldséget tojással, esetleg levest. A gyümölcsöket fűszerekkel süsd meg sütőben vagy főzd meg kompótnak, esetleg fűszeres szószt készíts belőle, amit sült zöldségek vagy húsok mellé tálalj.

  •  Megfelelő vitaminforrások

Az európai átlagember hajlik rá, hogy nyers salátákból és a citrusfélékből próbálja fedezni a megfelelő vitaminokat az étrendjében. Egyik sem szezonális, sőt nem is regionális – ráadásul erősen hűtenek, ezért nem igazán a mi éghajlatunknak megfelelő alapanyagok a hidegebb napokon. Sokkal bölcsebben tesszük, ha a nagyanyáink nyomdokain haladva inkább nálunk is termő alapanyagokat választunk, és ezek által biztosítjuk a test számára a megfelelő vitamin-utánpótlást. A hűtő alapanyagok ugyanisgyengítik az emésztőrendszer hatásfokát, és ezáltal blokkolják a felszívódást. Ha azonban semleges-melegítő hatású alapanyagokból biztosítjuk a test számára a vitaminbevitelt, akkor az emésztőrendszer hatékonyabban tudja beépíteni az ételeinkben lévő tápanyagokat és vitaminokat. A jégsalátát, a narancsot és a paradicsomot tedd inkább vissza a polcra most, vagy nagyon tudatosan melegítő ételekkel kombináld.
Szezonális alapanyagok, melyek magas C-vitamin tartalma ellát minket a megfelelő mennyiségű vitaminnal:
Gyümölcsök: homoktövis, csipkebogyó, kökény, naspolya, alma
Zöldségek, saláták: madársaláta, petrezselyemzöld, savanyú káposzta

  • Testnedveket tápláló alapanyagok és ételek

A forró nyár során a testnedveink kiszáradnak, ami az őszi szeles időszakban ugyancsak problémát tud okozni. A száraz tünetek elsősorban a Tüdőhöz és Vastagbélhez tartozó testterületeken jelennek meg: bőr, nyálkahártyák (torok, száj, orr), száraz köhögés, széklet. A tetsnedvek táplálására leinkább a kompótok, levesek, párolt zöldségek, szószos raguk alkalmasak. 
Körtekompót ánizzsal, biralmapüré vagy -kompót, párolt zöldségek (retek, karalábé)
Krémlevesek, levesek: póréhagymakérmleves, karalábékrémleves
Kásák kompóttal tálalva: főtt rizs, rizskása, köleskása
Párolt retek kakukkfűvel, párolt karalábé

Regionális és szezonális alapanyagok nagy választékban találhatóak a Szatyorboltban

FORRÁSOK

  • Winckler, Natali: Thymian, Brenessel und Karottan – das könnte unsere Revolution sein. Ein Lesebuch über westliche Pflanzen aus Sicht der TCM. 2016

  • Paxisbuch Nahrungsmittel und Chinesische Medizin. Wirkungsbeschreibungen und Indikationen der im Westen gebräuchlichen Nahrungsmittel. Bacopa Verlag, 2013

  • Schneider B., Karola: Kraftsuppen nach der Chinesischen Heilkunde. Wohltuende und stärkende Fünf-Elemente-Suppen für die westliche Küche. Joy Verlag, 2014

Tagged: immunrendszer, Ősz, szezonális

Pin It on Pinterest

Share This