100 adag leves egy üvegből: Levesalap és ételízesítő


Ha tél, akkor leves. Ez lehetne az egyik egyszerű sommázata az 5 Elemes étrendnek. Nem szeretem ugyan az általánosításokat, ez azonban megállja a helyét. Feltéve, ha télen meleg leveseket készítünk szezonális alapanyagok felhasználásával. A leves-hagyomány ráadásul nagyon is élő Magyarországon is. Anyukámnál mindig van valamilyen leves, ha meglátogatjuk: télen általában zöldségleves vagy húsleves, esetleg valamilyen krémleves, nyáron pedig frissítő gyümölcslevest készít, vagy sóskából, cukkiniből vagy valamilyen zöldből krémlevest csinál. Most hogy ezt így leírtam, talán érthető is, hogy miért áll közel hozzám a levesek szeretete a Hagyományos Kínai Gyógymódok közül: ezt gyermekkoromtól belém ívódott, és talán másokkal is így van ez Magyarországon. Mondhatnánk tehát, hogy szerencsénk van, és igazából nincs is más dolgunk, mint ápolni a hagyományainkat.

A levesek nem csupán a hétköznapok és ünnepek egyik elengedhetetlen összetevői a legtöbb hagyományos konyhában, hanem fontos elemei a gyógyító konyhának is. A Hagyományos Kínai Gyógyító konyha levest ajánl kimerültségre, fáradékonyságra, téli hideg időben a test felmelegítésére, a szülés utáni gyermekágyi időszakra, vérszegénységre, vérhiányos tünetekre, emésztőszervrendszervi problémákra - pl. puffadásra vagy székrekedésre többek között. Ezek a tünetek jól csoportosíthatók a Yang Hiány, a Vér Hiány, illetve a Qi Hiány és a Lép Qi Hiány tünetegyüttesek köré, laikus szemmel nézve azonban igazi csodaszernek tűnik a leves, oly sok mindenre jó. Nem csupán a kínaiak tartják azonban gyógyító ételnek, hanem a magyar konyha is nagyra becsüli betegségek idején a leveseket: megfázáskor és szülés után egyaránt hosszan főtt húslevest főzünk hagyományosan Magyarországon is. Anyukám legalábbis a mai napig erre esküszik, és szülés után is ezt kapta a gyermekágy alatt a családi tűzhelyről. 

5 FONTOS ÉRV A MELEG LEVESEK MELLETT

A leves a legkönnyebben emészthető ételek egyike, ezért rendkívül tápláló. Az emésztés szempontjából igazából mindig az a kérdés, hogy az emésztés során több energiánk maradjon, mint amennyit a megevett étel megemésztésére használ fel a test. 

  1.  könnyen emészthető, mert meleg és lédús egyszerre: Az emésztés számára a lédús étel sokkal könnyebben feldolgozható, mint például egy száraz szendvics. A száraz szendvicset ugyanis leginkább nem rágjuk meg rendesen, ezért nagyobb darabokban kerül a gyomorba, ami aztán a gyomorra plusz munkát ró. A száraz ételek hatékony feldolgozásához ráadásul sok emésztőfolyadékra is szükség van. Mindez a levesek esetében szükségtelen, így az emésztés során a test által befeketett energia minimális, így több marad mint amennyit felhasználunk. Sokakat ilyenkor a vitaminok aggasztanak, amik kifőnek az ételekből: egyrészt van rengeteg zsírban oldódó vitamin, ami éppen így tud sokkal hatékonyabban felszívódni, másrészt pedig nem csupán hőre érzékeny vitaminok vannak. Harmadrészt pedig a Hagyományos Kínai Gyógyítás egy fontos mondása itt is érvényes: Az táplálja a testedet, amit meg is tudsz emészteni. Ha hideg ételeket eszel, és az emésztőrendszered nem működik 100% hatékonysággal, akkor abból a tested kevesebb vitamint tud nyerni és beépíteni, mintha meleg levest ennél, amiből a hatóanyagok is könnyebben beépülhetnek, mert a főzés által mintegy “félig meg van emésztve”.
  2. melegíti az emésztőrendszert, ezáltal táplálja az emésztőtüzet: A leveseket melegen esszük - legalábbis legtöbbször, de télen mindenképpen -, így az emésztőrendszernek nem kerül plusz energiájába felmelegíteni a gyomorba kerülő táplálékot. A gyomorban lezajló emésztésnek ugyanis mindenképpen melegre van szüksége. Ha hideg ételt nyelünk le, azt a testnek pluszban fel kell melegítenie. Így a meleg levesek a felmelegítés energiáját megspórolják a testnek, hiszen ez a testen kívül megtörténik.
  3. a legoptimálisabb téli étel, mert átmelegíti a testet: A testünknek a hideg téli időben védenie kell magát a külő hideg időjárással szemben. Ha meleg levest eszünk, ezzel nem csupán “egyfrontossá” tesszük a test harcát a hideg ellen - csak a kívülről jövő hideggel kell megküzdenie -, hanem ráadásul még abban is segítjük, hogy felmelegítjük belülről. Így még hatékonyabban veszi fel a harcot a külső hideg ellen.
  4. a legjobb vacsora (vagy reggeli), így akár még súlycsökkenést is remélhetsz tőle: A levesek lédúsak, így sokkal könnyebben jóllakunk tőle, mint egy tányét tésztától, amellett hogy valójában kevesebb ételt eszünk. Vacsorára az egyik legideálisabb étel, ugyanis könnyen emészthető, és így kevésbé terheli meg a májat és az emésztőrendszert, mint egy töményebb étel. Így sokkal nyugodtabb lesz az éjszakánk. A nyugtalan éjszakák, a rossz álmok, illetve az élénk álmok oka legtöbbször a máj túlműködésében keresendő. Könnyű leves-vacsorákkal kímélhetjük a májunkat. Ha alvászavar vagy nyugtalan álmok zavarják a pihenésünket éjszaka, akkor leginkább hús nélkül készítsük a leveseinket.
  5. a maradékot másnap bármely napszakban megeheted: Jól tárolható, mert a természetes tartósítási technikával, hűtőben akár 1-2 hétig is eláll. Így ha van otthon leves a hűtőben, akkor akár este hazaérve is jól tudsz étkezni, és nem kell vajas kenyeret nyammognod.

Most hogy már látjuk, hogy milyen fantasztikus, ha van levesünk otthon,
szeretnék segítséget nyújtani neked, hogyaz elmélet a gyakorlatba is át legyen ültetve. 

Összeállítottam egy 7 NAPOS TÉLI LEVESKÚRÁT,
amitől nem csak megkönnyebbülsz,
hanem több energiád is lesz. 

A leveskúra alatt a receptek mellett tippeket és trükköket osztok meg:
1. Hogyan tartósítsd a leveseidet egyzserűen, hogy legalább 1-2 hétig elálljon?
2. Hogy variáld a már kész levesed, hogy másnap egy újabb legyen belőle?
3. Hogyan kombináld az alapanyagokat, hogy kiegyensúlyozott és tápláló leveseid legyenek?

Egy olyan receptet szeretnék most megosztani veletek, ami már régóta a tarsolyomban van, nagyon hasznos, és valahogy eddig mindig lemaradt a blogról. Egy alapreceptről van szó, ami rendkívüli mértékben fogja megkönnyíteni a hétköznapjaitokat. Egy kis üvegbe zárt tömény zöldségpasztáról van szó, ami tulajdonképpen egy levesalap, és ugyanúgy működik mint egy leveskocka. Vízzel hígítva telt ízű zöldségleves-alapod lesz, amiből 10 perc alatt tudsz jóízű vacsorát vagy épp reggelit varázsolni magadnak vagy akár az egész családnak. A recept még a bécsi hőskorból származik, és az évek során nemhogy elkopott volna, hanem csak egyre inkább kifinomult…:)

Recept nyomtatása

LEVES-ALAP ÉS ÉTELÍZESÍTŐ, AVAGY LEVESKOCKA TERMÉSZETESEN ÉS EGYSZERŰEN ÜVEGEKBE TÖLTVE

4 db 2 dl-es üveghez
Elkészítési idő: előkészítés 15 perc, főzési idő 30 perc

  • 80 dkg gyökérzöldség vegyesen: pasztinák vagy petrezselyemgyökér, sárgarépa, zeller, szárzeller, kelkáposzta - ami van otthon
  • 1 hagyma vagy 1/2 póréhagyma vagy 2-3 szál újhagyma
  • 2-3 vékony szelet friss gyömbér
  • 5 szál friss zöldfűszer vegyesen: petrezselyemzöld, majoranna, kakukkfű, lestyán, szurokfű, zsálya - amit találsz otthon
  • 10 dkg tengeri- vagy kősó
  • 0,5 dl fehérbor vagy víz
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • télen melegítő fűszereket is tehetsz bele: 1 szem csillagánizs, 2 babérlevél, 5 szem borókabogyó - elhagyható
  1.  A zöldségeket adagonként daráld le a hagymával, gyömbérrel, zöldfűszerekkel. Ha nincs aprítód, le is reszelheted vagy egészen apróra fel is vághatod a zölségeket.
  2. Egy vastag falú serpenyőben olívaolajon párold a zöldségkeveréket a sóval, a fűszerekkel és a fehérborral alacsony lángon fedő alatt 30 percig.
  3. Mikor egészen puhára párolódott, pürésítsd alaposan botmixerrel.
  4. Forrázz ki 2 dl-es üvegeket a tetejükkel együtt, és töltsd bele a forró masszát. Azonnal zárd le az üvegeket, majd tedd hideg vízfürdőbe az üvegeket/állítsd a tetejükre, és várd meg míg kihűlnek. Hűtőben tárold. Hetekig eláll.

Felhasználás: Vízzel hígítva tulajdonképpen egy alaplé lesz belőle. Vigyázat,mert sós, így a készülő levest már nem kell sózni, vagy legalábbis ügyelni érdmes a sózásnál, mert jóval kevesebb kell csak bele, mint általában.

MELEGÍTŐ KÖNNYŰ TÉLI ZÖLDSÉGLEVES

4 adaghoz
Előkészítési idő: 10 perc, főzési idő: 25 perc

  • 25 dkg sárgarépa, megtisztítva és vékony csíkokra vágva
  • 25 dkg krumpli, megtisztítva és hosszúkás darabokra vágva
  • 10 dkg póréhagyma, megmosva és apróra vágva
  • 1 szál szárzeller
  • 1 evőkanál tisztított vaj vagy olívaolaj
  • 2 db babérlevél
  • 5 szem borókabogyó vagy 3 szegfűszeg
  • 1 evőkanál frissen reszelt gyömbér
  • 1 liter víz
  • 1 evőkanál levesalap
  • ¼ frissen reszelt szerecsendió
  • kevés só, frissen őrölt bors ízlés szerint
  • ízlés szerint 1-2 evőkanál kókusztej adagonként
  • Tálaláshoz: friss zöldfűszerek – petrezselyemzöld, zsázsa vagy koriander
  1. Az olajban 1-2 percig kevergetve pirítsd közepes lángon a póréhagymát kevés sóval.
  2. Keverd hozzá a sárgarépát és a krumplit, és fedő alatt alacsony lángon párold 10 percig a zöldségeket.
  3. Tedd bele a fűszereket – a gyömbért, borókabogyót vagy szegfűszeget, babérlevelet –, a levesalapot, és öntsd fel vízzel, majd forrald fel, és vedd közepes lángra, hogy épp csak főjön. Fedő alatt főzd 15 perc alatt puhára a zöldségeket.
  4. Tedd bele a szárzellert, és főzd 5 percig fedő alatt, hogy roppanósra főjön a szárzeller is.
  5. Sóval (ha szükségesnek érzed) és frissen őrölt borssal ízesítsd, és reszeld bele a szerecsendiót.
  6. Szedd ki tálkákba, és 1-1 evőkanál kókusztejjel és sok zöldfűszerrel tálald.

A MELEGÍTŐ FŰSZEREK HATÁSA A HAGYOMÁNYOS KÍNAI GYÓGYÍTÁS SZERINT

BORÓKABOGYÓ

  • enyhén csípős, édes-aromás,  ízű fűszer, melegítő hatású

Hatása:

  • fázás, hideg érzet az alsó testrészekben (medence, lábak), fáradtság, kimerültség, gyakori megfázás
    • tonizálja a Vese Yangot
  • ciszták, fehérfolyás
    • kivevezeti a Nedevességet 
  • fájdalmas menstruáció esetén 
    • méhösszehúzódást okoz, Hideg okozta fájdalmakat oldja

BABÉRLEVÉL

  •  csípős ízű fűszer, melegítő hatású

Hatása:

  • melegíti belülről a testet: puffadás, bélkólika, gyenge emésztőrendszer

Tagged: Emésztés, Föld, leves, sárgarépa, Tél

Pin It on Pinterest

Share This