Jókedvűen ősszel is: Főzz kompótot, fűszerezd vaníliával!


Az 5 Elem és a kínai étrend kapcsán sokféle reakciót kapok: Valaki számára izgalmas egzotikum, másoknak a logikus és nagyon jól átlátható rendszer tetszik benne, de vannak természetesen olyanok is, aki számára inkább idegen. De miért jó nekünk itt Közép-Kelet-Európában kínai gyógyászattal, kínai étkezési elméletekkel foglalkozni? A hagyományos magyar receptek nagyon fontosak számunkra, mert alapvetően a nálunk termő alapanyagokra támaszkodnak, és az időjárásnak megfelelően fűszereznek. A hagyományok fontosak, mert egy olyan tudásból gyökereznek, amikor még tudtuk, hogy mit miért csinálunk. Milyen fűszereket érdemes ősszel használni? Milyen ételeket jó enni hideg időben? Milyen hagyományokat érdemes megtartani, és melyek azok, amiket érdemes újragondolni?

Hiteles forrást számomra édesanyám jelent a hagyományok kapcsán, aki 69 évesen makkegészséges, és fantasztikusan főz. Mindig szezonálisan táplálkozik, bár nem biztos, hogy tud róla. Az étkezései a gerincét az adja, ami a kertjében terem: tavasszal zöldségleveseket eszik, nyáron a salátafőzelék, a borsóleves, gyümölcslevesek, a spenótos tészta, a sült cékla a kedvencei, ősszel a főzelékeket eszi, télen pedig a savanyított káposzta a mindene. Mindezekhez eszik persze húst is, halat is. Ahogy elnézem, nyáron eszik sok tejszínt és tejfölt, és ilyenkor ösztönösen hanyagolja. És imádja a kávét… - mondjuk arról sikerült leszoktatnom, hogy naponta 3-4-et megigyon. A gyümölcsök is nagy kedvencei: nyáron nyersen, a hideg őszi és téli időszakban azonban gyakran készít kompótot – magának és nekem is. Általában almából és birsalmából, valahogy a körte nem gyakori vendég nála. Amint látjátok, eléggé jól hozza a szezonális étrendet, és valahogy ösztönösen érzi, hogy mikor mi a jó. Amikor kérdezgetem, akkor mindig anyai nagyanyjára hivatkozik: tőle tanulta a tésztakészítést, a káposzta-savanyítást, a kertészkedést, és valószínűleg az alapanyagok és az ételek szeretetét, ösztönös ismeretét.


Balról jobbra: anyukám, a nővérem és én a balatoni közös nyaraláson…

Anyukám nyáron tejszínes gyümölcslevest főz, ősszel pedig fűszeres kompótokat. A kompótokat majdcsak teljesen elfelejtettük, pedig az őszi-téli hideg időben az egyik legjobb uzsonna gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. Anyukámmal ellentétben én teljesen cukor nélkül készítem, és bátran fűszerezem, emellett pedig alig pár percig főzöm. Sokszor kísérletezem a fűszerekkel: kardamom, szerecsendió, ánizs, vanília, gyömbér gyakran kerül a fahéj, szegfűszeg, szegfűbors helyett a kompótjaimba. Az általam használt fűszerek melegítő hatásúak, míg a fahéj és a többiek forrósítóak. Ha kicsit is érzékenyebb vagy, érdemes az enyhébb fűszereket választanod. Mindegyik fűszer másképpen hat, de mindegyikre jellemző, hogy melegítő hatású. A recept alatt összeírtam a hatásaikat, ami alapján ki tudod választani, hogy neked melyik lenne a legmegfelelőbb. 

A kompótok kapcsán persze mindig jön az ellenvetés: hogy a főzéssel megöljük a vitaminokat. A gyümölcseink legfőbb feladata a testnedveink táplálása. Hideg időben ezt fontos úgy megoldani, hogy mindeközben ne hűtsük le az emésztőrendszert, tehát nem nyersen esszük a gyümölcseinket. A gyümölcsöket hideg időben szoktam kevés vízben megfőzve vagy tisztított vajon párolva is készíteni.

Most kompótot főzünk, mégpedig néhány apró eltéréssel a hagyományos (anyukáink) receptjeihez képest:

  1. Ne tegyél bele cukrot: az alma és a körte önmagában elég édes, így szükségtelen tovább édesíteni. Sokszor ez csak szokás kérdése. Próbáld ki, és néhányszor készítsd el így. megszokja a család, és nem fog hiányozni belőle a cukor.
    • ha neked mégsem elég édes, akkor:
      • használj mindenképpen vaníliát a fűszerezéskor, mert az édes ízt ad hozzá
      • tegyél bele utólag mézet
      • főzd almalében, mert az édesíti
  2. Csak 3-5 (max.10) percig főzd, attól függően, hogy mennyire kemény a gyümölcs. 
  3. Bátran fűszerezd. Ne csak fahéjat használj! Az alábbi leírásban megtalálod a fűszerek hatásait, és így személyre szabottan ki tudod választani, hogy melyik jó neked.

Ez a recept a Felkészülés a télre tisztítókúrával online program egyik snack-receptje.
Ilyen és ehhez hasonló ételeket eszünk a tisztítókúra alatt.

VANILIÁS ALMAKOMPÓT 

Előkészítési idő: 15 perc
Elkészítési idő: 5-8 perc

  • 50 dkg gyümölcs: alma (vagy körte, birsalma)
  • víz
  • 1 csipetnyi só
  • ¼ bio citrom héja + 1-2 evőkanál frissen facsart citromlé
  • fűszert válassz az alábbiakból a kívánt hatás szerint:
    • a vaníliát érdemes alapfűszerként megtartani, és ehhez választani egy kiegészítő fűszert, mert édes ízű, és jól elfedi a cukor hiányát
    • a kardamom is jól megy a legtöbb fűszerhez, kivéve talán az ánizst
      • ½ evőkanál ánizsmag
      • ½ rúd vanília
      • 1 teáskanál frissen reszelt gyömbér
      • 1 rúd fahéj
      • 3-5 szem zöld kardamom apró magjai mozsárban frissen megőrölve
      • ½ szerecsendió frissen őrölve
  1. Az almát tisztítsd meg és csumázd ki, vágd kockára vagy vékony szeletekre.
  2. Forgasd össze a citromlével, hogy ne barnuljon be.
  3. Öntsd rá a vizet, tedd bele a fűszert vagy fűszereket, és fedő alatt főzd fel, és 2-3 percig főzd.
  4. Vedd le a tűzről, és tálald.

Tálaláshoz: Szórhatsz a tetejére pirított magokat, csorgathatsz rá mandulakrémet vagy kesudiókrémet egy mutatós és kényeztető, mégis egészséges uzsonnához. Egy kiforrázott üvegben, hűtőben tárolva napokig eláll, így akár nagyobb adagot is készíthetsz, és adagokban elteheted üvegekbe.
A kompótokat eheted uzsonnára vagy tízóraira, a reggeli kásádhoz vagy akár vacsora helyett is.

FŰSZEREK ÉS HATÁSAIK A HAGYOMÁNYOS KÍNAI GYÓGYÍTÁS SZERINT:

Az alábbi alapanyag-leírások és fényképek a Felkészülés a télre őszi tisztítókúra tudásanyagából származnak. 

ÁNIZS (MAG)

  • édes-aromás, enyhén csípős ízű fűszer, melegítő hatású

Hatása:

  • melegíti az emésztőrendszert, ezáltal segíti az emésztést: étvágytalanság, puffadás, hasmenés, gyenge emésztés, hasfájás, bélgyulladások
    • tonizálja a Lép Qi-t és Yangot, melegíti a Gyomor Hideget, tonizálja a Vastagbél mozgását
  • melegíti a testet, serkenti a nemi vágyat
    • tonizálja a Vese Yangot
  • oldja a Tüdőben lévő nyálkát, csillapítja a köhögést; nátha, bronchtis esetén melegít és szétoszlatja a Nedvességet
    • Nedves Hideg a Tüdőben
  • fájdalmas menstruáció esetén oldja a görcsöket
    • oldja a Máj Qi pangást

GYÖMBÉR (friss gyökér)

  • csípős ízű fűszer, melegítő hatású

Hatása:

  • melegíti az emésztőrendszert, ezáltal segíti az emésztést: étvágytalanság, émelygés
    • Melegíti a Középső Melegítőt, visszafordítja a Gyomor Qi-t
  • előzi a hideget, csillapítja a köhögést: fehér nyálkával járó köhögés esetén
  • megfázás, fertőzések (fázással, láz nélkül)
    • nyitja a test felszínét és elűzi a Hideget Szelet
  • hideg érzet a medencében, kimaradó menstruáció, menstruációs panaszok
    • melegíti és szabályozza a méhet:

 

SZERECSENDIÓ

  • csípős ízű, melegítő hatású

Hatása:

  • melegíti az emésztőrendszert, ezáltal segíti az emésztést: émelygés, puffadás, hasmenés, gyenge emésztés, hideg kezek, ödémák, krónikus fáradtság, hasfájás
    • melegíti a Középső Melegítőt
  • melegíti a beleket: puffadás, krónikus hasmenés esetén

 

KARDAMOM (zöld, mag)

  • csípős-aromás ízű fűszer, melegítő hatású

Hatása:

  • melegíti az emésztőrendszert, ezáltal segíti az emésztést: émelygés, puffadás, hasmenés, gyenge emésztés, elnehezültség, túlsúly, pajzsmirigy alulműködés
    • tonizálja a Lép Yangot, átalakítja a Nedvességet és a Nyálkát, lefelé irányítja a rebellis Qi-t, serkenti a Vékonybél szétválasztó funkcióját, melegíti és mozgatja a beleket
  • többlet gyomorsav esetén nyugtatja a gyomrot
  • bronchitis
    • átalakítja a Nedvességet és a Nyálkát

FAHÉJ

  • csípős-édes-aromás ízű fűszer, melegítő-forrósító hatású

Hatása:

  • fázósság, hideg kezek-lábak, impotencia, csökkent nemi vágy, étvágytalanság, hasmenés (emésztetlen ételdarabokkal), kimerültség, ciszták, pjzsmirigy-alulműködés
    • melegíti a Vese Yangot, melegíti a csatornákat, melegíti a testet, táplálja a Qi-t és a Vért
  • NE HASZNÁLD!: várandósság alatt nagy menyiségben

 

VANÍLIA (rúd)

  • édes-aromás, enyhén csípős ízű, melegítő hatású fűszer

Hatása:

  • melegíti a testet, táplálja a test raktárait: derékfájdalmak, hidegérzet a medencében és az alhasban, hideg lábak
    • melegíti a Vese Yangot, erősíti a Vese Qi-t
  • jókedvre derít, élénkít
    • megmozgatja a Szív Qi-t

Ha szeretnél ehhez hasonló ismeretekkel gazdagodni, a Felkészülés a télre tisztítókúrával programban
ilyen részletes alapanyag-leírásokat kaphatsz, ha a tudás-csomagot választod.
Ezzel a tudással felvértezve egyértelműen tudod, hogy mit válasz magad és a családod számára.

Téli Őzi megfázás letölthető anyag

Légy naprakész, és kövesd a tudást!

Közelgő események

Nincsenek következő events.

Tagged: alma, kompót

Pin It on Pinterest

Share This