HÚSVÉTI KALAUZ: Ötletek, tippek, receptek és javaslatok

2017. április 11. | Blog

TORMA, MUSTÁR, RETEK, ZÖLDEK A HÚSVÉTI ASZTALON   


A sonka, a tojás és a kalács elmaradhatatlan a húsvéti asztalról, hagyományosan a húsvéti ünneplés szerves részévé váltak. Nem emlegetjük ilyen kiemelten, de ugyanilyen fontos kiegészítő még hagyományosan a retek, a mustár és a torma is. Ezek tipikusan tavaszi alapanyagok, és semmiképpen ne feledkezzünk el rólunk, mert aromásan csípnek, és így ellensúlyozni tudják a nehéz ételek hatását, segítik az emésztést.

A torma kifejezetten segíti a gyomor emésztő munkáját, ami a füstölt hússal való párosítását jól magyarázza, a füstölt hús ugyanis nehezen emészthető alapanyag. A retek ellensúlyozza a füstölt sonka és az alkohol melegítő-forrósító hatását, oldja a nyálkát. A nyálka lerakódására a húsvéti időszak túlzó mennyiségei, a rengeteg édesség nagyon előnyösen hat. A mustár a tormához hasonlóan segíti az emésztés átalakító funkcióját, így a nehéz ételek mellett nem véletlenül van bérelt helye. Mindezek mellett nagyon jól járunk, ha zöldek is kerülnek az asztalra ilyenkor: a zöld salátafélék frissítő hatásúak, és ezzel szépen ellensúlyozzák a húsok melegítő hatását, ami a füstöt húsok esetében különösen erős.

MIVEL KÖNNYÍTHETÜNK MÉG MAGUNKON HÚSVÉTKOR?

Ha odafigyelünk a mennyiségekre, és nem háromszor annyit eszünk és iszunk, mint máskor, az sokat segít az emésztésünknek. A rettentő mennyiségek feldolgozhatatlanok az emésztőrendszer számára, és így képződnek a lerakódások.

5 Elem magazin!

Szezonális étrend, irányelvek, alapanyagok hatásai és felhasználása

 

Egészséges életmód szezonálisan

TIPPEK ÉS RECETEK KAJAKÓMA ELLEN

  • Étkezésenként válaszd szét a szénhidrátot és a fehérjét, és mindkettőt zöldséggel edd: ha sonkát eszel tehát, akkor azt tormával és sok zöldséggel tedd.
  • Nagyon mutatós kis falatkákat készíthetsz salátalevelekben: egy szép salátalevél, bele egy falat hús vagy egy szelet tojás, torma, csírák, fermentált zöldség vagy bármi kedvedre való kerülhet - pl. színes zöldségpástétom.
  • A mustár és a torma kikönnyíti a nehezebben emészthető fehérjéket - amilyen a tojás, a sonka, sült húsok, fasírtok.  Bátran használd fűszerként.
  • Kapjanak helyet a tavaszi zöldségek az asztalon: retek, zöldsaláta. Ha bátrabb vagy, szedhetsz gyermekláncfű levelet és tyúkhúrt is a zöldsalátádhoz.
  • Savanyúságot is tegyél az astalra, mert segíti az emésztést - lehet csemegeuborka vagy fermentált zöldség
  • Készíts zöldségpástétomot Zö gyökérzöldségekből - pl. cékla vagy sárgarépa, hogy legyen húsmentes alternatíva is az asztalon. Itt találsz hozzá egy jó receptet: Diós céklapástétom
  • A zöldséges pite nagyon praktikus, mert előre elkészíthető, és a maradékot is viszonylag sokáig tárolhatod hűtőben, ha véletlenül nem fogy el. Itt találsz hozzá receptet: Zöldséges pite

 

HAGYOMÁNYOS ÉTELEK KICSIT MÁSKÉNT

 

  • Én általában kísérletezek ilyenkor is. Most például érdekes színű pácolt főtt tojásokat készítek: főtt tojást megpucolva céklával illetve kurkumával fogok pácolni, hogy szép színesek legyenek. Ezek kifejezetten az asztal díszei lehetnek. A kurkumával színezett tojás receptjét az 5 Elem Magazin májusi számában találod. A céklával gyönyörűen pinkre színezett főtt tojások (angol nyelvű recept): Pink tojások céklával
  • Színes főtt tojások természetes alapanyagokkal Hajgató Sárától, a Botanika megalkotójától: Természetes alapanyagokkal festett tojások
  • Lesz még mindenféle sóval fermentált zöldség nálunk: retek, rebarbara, sárgarépa, cékla.
  • Savanyított retek
  • Pácolt cékla
  • Savanyított rebarbara (angol nyelvű recept)
  • Készítek ecetes tormát – már meg is vettem a tormát hozzá a piacon -, amit céklalével fogok színezni
  • Készül kalács is, mégpedig a felülmúlhatatlan csokis babka kovásszal
  • Sonkát nem veszek, helyette hosszan sült omlós tartját szoktam sütni David Chang receptje alapján, aki az egyik kedvenc szakácsom. Őrült, vicces és nagyon elhívatott. Pulled pork szendvicset készítek belőle salátalevelekbe tekerve: húsfalatok, savanyított és párolt zöldségek, torma és/vagy mustár, csírák

5 Elem magazin!

Szezonális étrend, irányelvek, alapanyagok hatásai és felhasználása

 

Egészséges életmód szezonálisan

Pin It on Pinterest

Share This