HÚSVÉTI KALAUZ: Ötletek, tippek, receptek és javaslatok


MIÉRT EGYÜNK MINDENKÉPPEN TORMÁT, MUSTÁRT, RETKET HÚSVÉTKOR A SONKA MELLÉ?   

A sonka, a tojás és a kalács elmaradhatatlan a húsvéti asztalról, hagyományosan a húsvéti ünneplés szerves részévé váltak. Nem emlegetjük ilyen kiemelten, de ugyanilyen fontos kiegészítő még hagyományosan a retek és a torma is. Ezek tipikusan tavaszi alapanyagok, és semmiképpen ne feledkezzünk el rólunk, mert aromásan csípnek, és így ellensúlyozni tudják a nehéz ételek hatását, segítik az emésztést. A torma kifejezetten segíti a gyomor emésztő munkáját, ami a füstölt hússal való párosítását jól magyarázza, a füstölt hús ugyanis nehezen emészthető alapanyag. A retek ellensúlyozza a füstölt sonka és az alkohol melegítő-forrósító hatását, oldja a nyálkát. A nyálka lerakódására a húsvéti időszak túlzó mennyiségei, a rengeteg édesség nagyon előnyösen hat. A mustár a tormához hasonlóan segíti az emésztés átalakító funkcióját, így a nehéz ételek mellett nem véletlenül van bérelt helye.

MIVEL KÖNNYÍTHETÜNK MÉG MAGUNKON HÚSVÉTKOR?

Ha odafigyelünk a mennyiségekre, és nem háromszor annyit eszünk és iszunk, mint máskor, az sokat segít az emésztésünknek. A rettentő mennyiségek feldolgozhatatlanok az emésztőrendszer számára, és így képződnek a lerakódások.

6 EGYSZERŰ TANÁCS A MEGRAKOTT ASZTAL MELLÉ

  1. Étkezésenként válaszd szét a szénhidrátot és a fehérjét, és mindkettőt zöldséggel edd: ha sonkát eszel tehát, akkor azt tormával és sok zöldséggel tedd.
  2. A sütemény legyen egy külön étkezés, és nem desszert, tehát az étkezés után, néhány órával később egyél belőle
  3. Legyen az asztalon mustár, torma, retek a fent leírt hatásuk miatt
  4. Kapjanak helyet a tavaszi zöldségek az asztalon: retek, saláta, ha bátrabb vagy, szedhetsz gyermekláncfűt és tyúkhúrt is
  5. Készíts zöldségpástétomot a sonka és a tojás mellé
  6. A kelt tésztákat kovásszal készítsd, és ne élesztővel, az alábbi recept alapján: http://otelemesfozes.hu/?q=node/399

HAGYOMÁNYOS ALAPANYAGOK MÁSKÉNT

Én általában kísérletezek ilyenkor is. Most például érdekes színű pácolt főtt tojásokat készítek: főtt tojást megpucolva céklával illetve kurkumával fogok pácolni, hogy szép színesek legyenek. Ezek kifejezetten az asztal díszei lehetnek.

A kurkumásval színezett tojás receptjét itt találod: http://www.101cookbooks.com/archives/pickled-turmeric-eggs-recipe.html

A céklával gyönyörűen pinkre színezett főtt tojások: http://www.bonappetit.com/recipes/article/beet-pickled-eggs

Színes főtt tojások: http://www.bonappetit.com/recipe/pickled-eggs

Lesz még mindenféle sóval fermentált zöldség nálunk: retek, rebarbara, sárgarépa, cékla.

Savanyított retek: http://otelemesfozes.hu/?q=node/401

Pácolt cékla: http://otelemesfozes.hu/?q=node/355

Savanyított rebarbara: http://ferment.works/blog/2013/5/7/fermented-vegetables-rhubarb-fools?rq=rhubarb

Készítek ecetes tormát – már meg is vettem a tormát hozzá a piacon -, amit céklalével fogok színezni: http://chiliesvanilia.hu/2007/01/06/ecetes-torma-hazilag-kicsit-rozsaszin/

Csinálok mustárt is: http://www.otelemesfozes.hu/?q=node/112

Készül kalács is, mégpedig a felülmúlhatatlan csokis babka kovásszalhttp://otelemesfozes.hu/?q=node/399

Sonkát nem veszek, helyette hosszan, egyben sütött omlós tarja készül a barátoknak David Chang receptje alapján, aki az egyik kedvenc szakácsom. Őrült, vicces és nagyon elhívatott. A receptben lapockát használnak, de nálunk a hentesek valahogy úgy bontják az állatot, hogy lapocka nincs. http://luckypeach.com/recipes/momofuku-pork-shoulder/

Tarját használok hozzá. Ebből aztán pulled pork szendvics lesz kétféleképpen:

  1. gőzölt kenyérrel, savanyított és párolt zöldségekkel, salátával, tormával és mustárral
  2. és salátalevélbe göngyölt hús, chili szósszal és gyömbérszósszal, pácolt zöldségekkel https://cooking.nytimes.com/recipes/12197-momofukus-bo-ssam

Tagged: 5 elem, szezonális, Tavasz

Pin It on Pinterest

Share This