Granola magokból: snack, amit akár ajándékba is adhatsz


Ez a magokból készült granola egyértelműen az egyik legjobb felfedezésem a 2017-es évben, így a barátaim biztosan kapnak belőle a fa alá. A sok remek recept közül - amiket még nem osztottam meg veletek -, azért esett most a választásom a granolára, mert gyors, finom és látványos ajándék varázsolható belőle 45 perc alatt. Ha szeretsz a barátaidnak saját magad ajándékokat készíteni, akkor ez egy biztos befutó. Az itt megadott mennyiséget nyugodtan lehet négyfelé csomagolni.

Az év vége sokak számára zsúfolt és stresszes: a sok munka mellé a rengeteg ajándék beszerzése vagy elkészítése és az ünnepi előkészületek is társulnak. Az ajándékozás öröm, viszont az év végi ünnep sokakban feszültséget teremt, hiszen muszáj valamit adni mindenkinek. Én ezt (is) a konyhában oldom meg: általában kiválasztok 4-6 olyan gasztroajándékot, amiről tudom, hogy a barátaink és a családtagok örülnének neki, és egy-egy üres örában elkészítem nagy mennyiségben.

KARÁCSONYI GASZTROAJÁNDÉK-ŐTLETEK

Snackek, édességek cukormentesen: 

  • Szezámgolyók a vér táplálásához datolyával és fekete szezámmaggal: gyorsan elkészül és nagyon látvágyos. Hűtőben 2 hétig eláll. 
  • Az alábbi receptben található granola, ami egy nagyon picit édes csupán, és sokféleképpen felhasználható: útközben majszoláshoz és a reggeli kására egyaránt ideális.

Fűszerkeverékeket, fűszereket:

  • Sóban eltett citrom: ez egy közel keleti fermentált fűszer, ami igazi ízbomba. Azért szeretek itthon mindig tartani belőle, mert egy-egy darabkájával  az egész étel fűszerezése egy csapásra megoldódik. Az elkészítésére szánj legalább 1 órát, ha nagyobb mennyiségben készíted, akkor többet.
  • Kókuszos-mogyorós fűszerkeverék (indonéz Serundeng): Enyhén pikáns, édeskés és sós egyszerre. Legjobban az egyszerű, semleges ízű ételeket dobja fel: egy egyszerű főtt rizsre szórva teljesen más megvilágításba helyezi a főtt rizst - köretből fűszereplővé váilk.
  • Zataar: ennek számtalan változatát készítem, és mindig tartok itthon belőle, mert a gyors ebédek és vacsorák nagy megmentője. Ez a sorban áll, amit szeretnék hamarosan megosztani veletek. A szezonális tisztítókúrán gyakran előkerül. Én általában alapként fekete és fehér szezámmagot használok vegyesen, hozzá kakukkfüvet vagy zsályát, sót és citromhéjat, néha római köményt keverek. Igazán egyszerű elkészíteni: Egy mozsárban összekeversz szezámmagot, kakukkfüvet, szumákot (török élelmiszerboltokban keresd) és sót. Itt találsz egy jó receptet hozzá angolul.

Italok: 

  • Előfordul, hogy saját magam által gyűjtött gyögynövényeket, keveréketet ajándékozok - ilyenkor érdemes valamilyen jó ízű, általános keveréket választani
  • A nagy evészetek után jól jöjet egy kis tisztító kurkumás-gyömbéres keverék, amit kikeverve egy tiszta üvegbe tegyél, és így add át. Ez nem egy hosszan eltartható ajándék, így érdemes pár nappal az átadás előtt elkészíteni, és gyors felhasználásra buzdítani. Az üvegre valamilyen formában kerüljön rá a felhasználási javaslat is, illetve a receptet is mellékeld.

A gabonamentes granola jó kis snack, amit sokféleképpen fel lehet használni, ráadásul elég jól variálható. Elsőre érdemes a receptnél maradni, hogy lásd az eredményt, aztán azonban bármi bármivel helyettesíthetsz: a dió vagy törökmogyór helyett használhatsz mandulát, a fűszerekkel kedvedre kísérletezhetsz, az édesítőszert pedig tényleg nyugodtan elhasgyhatod, ha gondolod, mert anélkül is nagyon finom. 

Remek útravaló: dléutáni snackként vagy akár utazások alkalmával a reggeli kása megmentője, de a sűrű hétköznapokon is nagyon jól jöhet, ha van a polcon. Amígy a kása megfő, te teheted a dolgod, utána pedig csak rászórod a granolát, ami fűszerezi a kásádat (igazi ízbomba), lesz benne valami “harapható”, feldobja a látványt - megmenti a gyors reggelidet. 

Recept nyomtatása

ROPOGÓS GRANOLA MAGOKBÓL (gabona nélkül)
Hozzávalók: 2 db 7 dl-es üveg granolához

  • 20 dkg dió vagy törökmogyoró, 5-8 órára beáztatva
  • 20 dkg napraforgómag
  • 10 dkg kókuszchips
  • 5 dkg kókuszreszelék
  • 2 evőkanál tisztított vaj vagy kókuszolaj

Fűszerek:

  • 10 szem zöld kardamom, frissen megőrölve
  • ½ teáskanál fahéj vagy szerecsendió
  • ½ teáskanál vanília
  • ½  teáskanál só
  • opcionálisan édesíthető: 2 evőkanál kókuszvirágnektár vagy juharszirup
  1. Melegítsd elő a sütőt 140⁰C-ra.
  2. A diót vagy törökmogyorót szűrd le, és mosd át.
  3. Az összes hozzávalót keverd össze egy tálban, szórd egy sütőpapírral bélelt tepsire, és tedd a meleg sütőbe 30 percre. Közben 3x-4x forgasd át.
  4. Hagyd kihűlni, és tedd jól zárható üvegbe.

Fogyasztási és tálalási tipp: Szórhatod a reggeli kásádra vagy vajban párolt gyümölcsre, esetleg kompótra, de akár magában is majszolható.

OLAJOS MAGOK HATÁSA A HAGYOMÁNYOS KÍNAI GYÓGYÍTÁS SZERINT

Az olajos magokról egy hosszabb cikkben az olajos magok hatásairól bővebben írtam. Itt talász fogyasztási és tárolási javaslatokat, tippeket az olajos magok könnyebb emészthetőségéhez, illetve néhány olajos magot kiemelten részletesebben leírtam. Ezek voltak a dió, mandula és törökmogyoró. Most a kókuszdióról szeretnék bővebben írni, ugyanis a granolában az előbbiek mellett ez kap még nagyobb szerepet.

KÓKUSZDIÓ HATÁSA

  • semleges-enyhén melegítő hatású, édes ízű
  • legfőbb hatásterülete a Yin és a Vér táplálása
    • hátfájás, fogszuvasodás, csontritkulás, ritka haj, töredező körmök
    • gyengeség, kóros soványság, alultápláltság kezelésére 

Tipp: Magas a telített zsír tartalma, ezért sok hús fogyasztása mellett érdemes odafigyelni a mennyiségre.

Tagged: cukor nélkül, édesség, karácsony, Olajos magok, Ősz, snack

Pin It on Pinterest

Share This