CSICSERIBORSÓCSIPSZ, avagy mi legyen a rágcsálással


Ez a csicseriborsócsipsz egy lehetőség a rágcsálásra. Sokan kérnek tőlem folyamatosan tízórai és uzsonna recepteket, amit persze szoktam adni, mert látom, hogy nagy ígény van rá. Valahogy erre lettünk szoktatva. De ennek azért nem örülök annyira. Itt a blogon csak ritkán teszek közzé rágcsa-recepteket. Leginkább azért, mert mi nem szoktunk rágcsálni, szóval nem is nagyon készítek ilyesmit. Háromszor eszünk egy nap általában: reggelit, ebédet és vacsorát. A három főétkezésen kívül a legritkább esetben szoktunk enni. Nassolni még csak-csak - lecsúszik egy süti vagy valami édesség -, de a sós rágcsák végképp nem szerepelnek a repertoárunkban. Erre akkor jöttem rá, amikor nemrég a barátnőmmel és kollégámmal beszélgettünk a születésnapja előtt, és rágcsákat készítettünk elő a partira. Előkerült a csipsz (bio, nem pálmaolajban sült, nem tartósítószeres), és sütöttünk ropogós csicseriborsót. A beszélgetés és az előkészületek közepette rádöbbentem, hogy én legalább 15 éve nem ettem csipszet (lehet, hogy több), sőt rágcsálni sem szoktam.

A rágcsálás és főétkezések közötti evés kapcsán aztán egy hosszabb beszélgetés indult el közöttünk a bécsi kollégámmal/barátnőmmel, és arra a megállapításra jutottunk, hogy valószínűleg elég sok emésztési problémától megszabadulnának a 21. századi nagyvárosi emberek, ha nem ennénk folyamatosan. Vagyis: Nem folyamatosan ennénk, hanem a főétkezésekkor leülnének enni –  nyugodtan, szezonális alapanyagokból, megfelelően elkészített, finom ételeket ennének.

Az emésztési problémák nagy részének az az oka, hogy gyenge az emésztőrendszer, és nem képes a megevett ételt megfelelően megemészteni, ebből aztán lerakódások alakulnak ki, illetve az emésztőrendszerben álló étel puffadást okoz. Az is komoly gondot okoz ilyenkor, hogy a Gyomor által megemésztett ételből a Lép nem tud megfelelően energiát előállítani. E kettőből aztán egy sor olyan tünet lesz, ami manapság szinte mindennapos: puffadás, szorulás vagy hasmenés, hasfájás, telítettség érzet, gyulladások, felszívódási problémák, és az ebből adódó vérszegénység, elhízás vagy soványság. Az olyan tünetek is ide sorolhatóak, amik első ránézésre nem is igazán emésztési problémának tűnnek: például a fáratdság és kimerültség - különösen reggel.

A rágcsálással egyrészt az a gond, hogy a főétkezések között terheljük az emésztőrendszert, és nem hagyjuk pihenni. Ez az emésztőrendszer kimerüléséhez vezet. Másrészt azért sem jó rácsgálni, mert így hajlunk arra, hogy a főétkezéseket elhanyagoljuk.

Emellett azonban azt is tapasztalom, hogy a nagyvárosi élet miatt megjelenő stressz és frusztráció is nagy szerepet játszik abban, hogy rágcsálni akarunk. Különösen jót tesz ilyenkor az olyan ételek ropogtatása, amik kemények és roppannak, mert levezetik a frusztráció miatt megjelenő agressziót. A csicseriborsócsipsz ropog és kemény, emellett azonban magas a tápértéke, és nagyon jól használható a főétkezések kiegészítéseképpen is. Mi leginkább a reggeli vagy az ebéd mellé szoktuk enni egy nagy vegyes saláta mellé, amiben a fő alkotóelem a párolt zöldség, a sok zöldfűszer, és van mellette valamilyen sűrű szósz vagy zöldségpüré.

5 TIPP AZ EMÉSZTŐRENDSZERI PROBLÉMÁK RENDEZÉSÉHEZ:

  1. A főétkezésekkor, tehát 3x naponta egyél az évszaknak megfelelően elkészített ételt: tavasszal, télen és ősszel ez mindenképpen meleg étel legyen. Különösen a meleg reggeli nagyon fontos, vacsorára pedig kenyér helyett levest egyél lehetőleg.
  2. Nyugodtan egyél, figyelj oda, rágd meg az ételt, élvezd az ízeket.
  3. Mindig megközelítően ugyabban az időben egyél, így az emésztőrendszered hozzászokik a rendszerességhez és a rendszerhez. A reggelit jó 9 óra előtt megenni, az ebédet dél körül, a vacsorát pedig lehetőleg 18 óráig. Minél később eszel vacsorát, annál inkább érvényes, hopgy legyen meleg és könnyen emészthető, tehát leves vagy párolt zöldség például.
  4. Az étkezések között vizet igyál, lehetőleg melegen, de legalább testhőmérsékletű legyen.
  5. Egyél kevesebb kenyeret és péksüteményt, és csak jó minőségű gabonából, illetve kovásszal készített pékáru legyen. A kenyérrel elsősorban az a gond, hogy túl sokat eszünk belőle. Egy átlag magyar ember tapasztalataim szerint naponta legalább 2x eszik valamilyen pékárut. Ebben a bejegyzésben írtam bővebben a kenyérről és a hatásáról.

Ez a csicseriborsócsipsz tehát jó snack, de jobb, ha megmarad kivételes alkalmakra rágcsának (pl. partikra – akkor viszont sokkal egészségesebb, mint a(z pálma)olajban sült csipsz). Nagy hasznát veheted azonban, ha a főétkezések kiegészítéseként használod, mert az előkészítést követően csak be kell tenni a sütőbe, és megsül magának. Miután elkészül, és kihűtötted, nagyon jól tárolható, hetekig eláll, és egy munkás napon, amikor kevesebb időd van előkészíteni a másnapi ebédet vagy a reggeleti, igazából csak előkapod, és máris színesebb, táplálóbb, ízletesebb és izgalmasabb lesz az ebéded vagy reggelid.

A legjobb benne, hogy tényleg gyorsan elkészül: 10 perc előkészítés, 15 perc sütés, lehűl, és máris eheted, vagy elteheted.

A gyorsan előkészíthető, jól tárolható receptek sokat segítenek a hétköznapokon. Ilyen recepteket osztok meg az 5 Elem magazinban is, mely hónapról hónapra végigvezet az egész éven.

MIVEL ÉS HOGYAN TÁLALD?

  • egyszerű párolt zöldséghez szósszal, salátával fehérjeforrásként, ropogtatnivalóként, ízesítésként
  • párolt zöldségekből, zöldekből kevert salátát teljesen más dimenzióba emelheted, ha mellé csicseriborsócsipszet tálalsz
  • ropogós kiegészítőként krémlevesekhez vagy zöldséglevesekhez nagyon jól működik
  • zöldségkrémekhez, pürékhez, mártogatósokhoz
Recept nyomtatása

ROPOGÓS CSICSERIBORSÓCSIPSZ

Hozzávalók 5 csipszhez

  • 25 dkg csicseriborsóliszt, leszitálva
  • 0,8-1 dl magas hőfokot stabilan viselő zsiradék: tisztított vaj vagy kókuszolaj, felolvasztva
  • 1 csapott teáskanál só
  • 1 csapott teáskanál sütőpor
  • 4-6 evőkanál meleg víz
  • opcionálisan: 2 evőkanál szezámmag, fekete és világos vegyesen
  • fűszerek szabadon: 1 teáskanál kurkuma, 1 teáskanál frissen őrölt (rózsa)bors, köményfélék (szerintem kurkumával és borssal a legfinomabb)
  1. Melegítsd elő a sütőt 175⁰C-ra.
  2. A csicseriborsólisztet szitáld le - ehhez használhatsz szitát vagy szűrőt.
  3. Keverd a liszthez a sót, fűszereket, sütőport, zsíradékot és a vizet. Első körben 4 evőkanál vízzel kezd, állítsd össze, és tegyél még hozzá, ha nem áll össze a massza vagy nagyon morzsolódik.
  4. Állítsd össze a masszát úgy, hogy egy jól gyúrható legyen. Kicsit morzsolódó, de jól nyújtható tésztát kapsz így.
  5. A masszát két sütőpapír között nyújtsd ki minél vékonyabbra. Minél vékonyabbra nyújtod, annál ropogósabb lesz a csipszed. Miután kinyújtottad, húzd le róla a felső sütőpapírt, és csúsztasd nagy tepsire (30x35 cm-es tepsi) vagy vágd ketté, és tedd két kisebb tepsibe.
  6. Késsel vagy derelyevágóval vágd be a masszát 5x5-ös rácsban átlósan. Így a megsült csipszeket könnyen el tudod majd választani egymástól.
  7. Tedd a meleg sütőbe, és süsd aranybarnára 10-13 perc alatt.
  8. Miután megsült, vedd ki, és hagyd kihűlni. Amikor teljesen kihűlt, akkor lesz ropogós.

Tárolás: Miután teljesen kihűlt, tedd zárható dobozba. Nálunk eddig leghosszabban 4 hétig állt, és nem volt semi baja.
Tálalás: Használhatod snackként, de remekül feldob majdnem mindent: leveseket, tavaszi salátákat, párolt zöldséget, egytálételeket. Nem csupán színt visz a tányérodra, hanem roppanósságot is, tehát egy nem gyakori, de nagyon sokak által sokszor hiányolt rágnivalót csempészhetsz így a tányérra.

CSICSERIBORSÓ HATÁSA A HAGYOMÁNYOS KÍNAI GYÓGYÍTÁS SZERINT

  • semleges hatású, édes ízű alapanyag

Hatása:

  • táplálja a test energetikai háztartását: ingadozó vércukorszint, szívritmuszavar, gyenge emésztés
    • tonizálja a Lép, Gyomor és Szív Qi-t
  • magas koleszterinszint
    • kivezeti a Nedves Hőséget
  • bélrenyheség, székrekedés
    • szabályozza a székletet

Csíráztatva, majd megfőzve:

  • táplálja a Vért: vérszegénység, Vér Hiány, vashiány, zavaros álmok
  • táplálja a Yint: D-vitamin hiány

A csíráztatott csicseriborsót mindenképpen meg kell főzni, mert nyersen nehezen emészthető, és komoly emésztési problémákat tud okozni.

HA ÉRDEKESNEK ÉS HASZNOSNAK TALÁLTAD A CIKKET, OSZD MEG A BARÁTAIDDAL, CSALÁDODDAL, HOGY ŐK IS TANULJANAK ÉS FEJLŐDJENEK.

Tagged: Emésztés, gluténmentes, Gyomor-Lép, mentes, vegán

Pin It on Pinterest

Share This