ARÁNYOK ÉS SZABÁLYOK: Ősszel és télen tényleg ne egyek semmi nyerset???


Workshopokon és tanfolyamokon nagyon gyakran kapom ezeket a kérdéseket, és itt az ideje, hogy írjak róla: Mi legyen a hűtő alapanyagokkal és a salátákkal, nyers gyümölcsökkel ősszel és télen? Ősszel és télen zavart szokott okozni, hogy mennyi nyers ételt jó enni hideg időben. Sokaknak az is nagy kérdés, hogy mi legyen a még beérő paradicsommal október végén, amik hűtenek, és miért nem jó déli gyümölcsöket enni télen. Ráadásul aztán jön egy recept – pl. Lencseleves naranccsal vagy paradicsommal –, amiben pont a tiltólistáról szerepel egy alapanyag. Ekkor aztán teljes a zűrzavar: Akkor most egyek déligyümölcsöt, vagy ne…? Fő kérdés pedig majdnem minden workshopon és tanfolyamon: Télen akkor még egy almát sem ehetek meg nyersen???

A NAGY DILEMMA: Ne egyek nyerset télen? Mi legyen a hűtő alapanyagokkal?

A nyers gyümölcsök kérdéskör leegyszerűsödik, ha nem mereven a szabályokat nézzük, hanem az egyensúlyra törekszünk. Ha az étrended alapvetően melegítő-főtt-párolt és sült ételekből áll, eszel ragukat és leveseket, akkor semmi akadálya, hogy uzsonnára vagy tízóraira elrágcsálj egy almát vagy körtét nyersen.

A paradicsom, a déligyümölcsök, az uborka és a joghurt erősen hűtő hatású, amint kint hidegebbre fordul az idő, jó vele csínján bánni. Ilyenkor tehát a nyers paradicsomsaláta, a joghurt reggelire nem a legjobb megoldás. Sokkal inkább érdemes ezeket az ízletes és nyári, alapvetően hűtő alapanyagokat főzéshez használni, és ízeket és színeket varázsolni velük az ételeinkbe.

PARADICSOM: Addig edd, amíg olyan paradicsomhoz jutsz, ami természetes körülmények között érik. Mindenképpen főzd vagy süsd meg valamilyen formában, és melegítő fűszerekkel kombináld.

 

TIPPEK
Néhány ötlet paradicsomra: Készíthetsz melegítő fűszerekkel ízletes és gyors paradicsomszószt, levest, de akár karikára vágva egyszerűen egy kevés olívaolajon is megfuttathatod, és bazsalikommal, rozmaringgal fűszerezve, kevés frissen őrölt borssal akár meleg salátaként is tálalhatod. Ugyanígy elkészítve, de kockára vágva főtt gabonát (pl. bulgurt, quinoát és kuszkuszt) is nagyon jól feldobhatsz vele. Nálunk ez utóbbi gyakran szerepel ilyenkor az étlapon, mert gyors és üde színeivel még a nyári íz kavalkádot idézi. Ugyancsak remek, egyszerűen elkészíthető, és akár vendégváró köretként is megteszi a zöldfűszeres gabonával – vagy akár darált hússal – töltött paradicsom.

FONTOS! A fenti tanácsok és a lenti receptek természetes körülmények között termő paradicsomokra vonatkoznak, és nem a szupermarketek polcain egész évben mosolygó paradicsomutánzatokra.

Zöldfűszeres töltött paradicsom
Készítsd el a tölteléket: keverj össze főtt gabonát vagy pirított napraforgómagot/fenyőmagot kb. ugyanolyan mennyiségű zöldfűszerrel, és egy cikk fokhagymával, kevés sóval és frissen őrölt borssal. Bármilyen zöldfűszert használhatsz, amit szeretsz. Én a paradicsommal leginkább a rozmaringot, bazsalikomot, zsályát, a kakukkfüvet, a majoránnát, lestyánt, snidlinget szeretem kombinálni. A paradicsomok tetejét vágd le, és tedd félre. Vájd ki a paradicsom közepét úgy, hogy ne sértsd meg a külső burkot. Állítsd a paradicsomokat szorosan egymás mellé (így nem dőlnek el) egy kiolajozott tűzálló tálba. Töltsd meg a paradicsomokat az elkészített töltelékkel, és tedd vissza a tetejére a paradicsomok levágott tetejét. Told a sütőbe, és 20-25 perc alatt süsd meg a paradicsomokat 180⁰C-on. Tálald előételként vagy köretként.

Tápláló és finom lencselevest is készíthetsz kockára vágott paradicsommal, spenóttal vagy zöldfűszerekkel, illetve római köménnyel és babérlevéllel.

SZEZONÁLISAN: AZT EDD, AMI TEREM

A szezonalitás mostanában divattá vált, és ebben egy jó iránymutató lehet, ha termelői piacokon és boltokban vásárolunk a szupermarketek helyett. A nagyáruházak kínálata nagyon félrevezető lehet, hiszen nem tükrözi a természet változásait: majdnem mindig ugyanazt lehet kapni.

A szezonális alapanyagokat a következő irányelvek alapján használd a konyhában:

  1. Alkalmazkodj a természet változásaihoz.
  2. Ismerd meg az alapanyagok hatásait, és alkalmazd őket a hétköznapokban.
  3. Nyáron egyél több frissítő és hűtő ételt/alapanyagot, télen melegítsd magad. Minden évszakban a párolt-főtt-sült ételek adják az étrended alapját, és ezeket aszerint fűszerezd és kombináld, hogy az évszaknak megfelelő legyen. 
  4. Figyelj oda a tested jeleire, és tanuld meg értelmezni őket. Ennek megfelelően alkalmazd magadra az általános szabályokat.
  5. Főzz magadra: Mindig főzz többet, mint amennyit megeszel, és a maradékokat használd fel egy újabb étel elkészítésére.

NINCS TILTÓLISTA: SZABÁLYOK HELYETT IRÁNYELVEK

Fontos, hogy ne szabályokat kövess, amikhez mereven ragaszkodnod kell, és tiltólista sincs. A szabályok, a tiltások és a merevség frusztrációhoz vezet. Fontosabb, hogy megértsd, hogy mit miért csinálsz és eszel, megtanuld értelmezni a tested jeleit, és odafigyelj a természet változásaira. Irányelveket fogalmazz meg.
Ha nagyon leegyszerűsítjük mindezt, akkor ez így néz ki:

Amikor hideg van, egyél meleget. Hőségben hűtsd magad.

Ha ez olyan egyszerű lenne, akkor nyilván mindenki pontosan tudná, hogy mikor mit egyen. Ehhez képest sok a bizonytalanság, és a megválaszolatlan kérdés. Annál is inkább, mert sajnos nyáronhajlamosak vagyunk túlságosan sokat enni a hűtő ételekből, ami nem csak minket, hanem az egész emésztőrendszert is lehűti. Ez aztán mindenféle betegség melegágya, mivel a lehűlt emésztőrendszert nyálkát halmoz fel a testben. Sokszor az őszi-téli nátháknak is ez a fő oka.

KULCS: ARÁNYOK ÉS KOMBINÁCIÓ

A megfelelő arányok és az ételek, alapanyagok kombinációja a kulcsa mindennek. A téli melegítő ételeket nyugodtan kombinálhatod frissítő salátákkal, nyers gyümölccsel – csak tudd, hogy mennyit és mikor eszel belőle. Az is fontos, hogy érzékeld a tested jeleit: ha fázós vagy, kevesebb nyers ételt egyél.

Tegnap kimentem sétálni az erdőbe a kutyákkal, és egy nagy zsák gomba helyett (brühühü, nem találtam gombát), egy nagy csokor tyúkhúrral tértem haza (juhúúú). A tyúkhúr nyers salátaféle, ami hűt, most hideg van… Mi legyen akkor vele? – merül fel sokakban a kérdés. A gomba nyilván egy sokkal inkább szezonális alapanyag lett volna ebben a hideg időben, mert jól megpároltam volna tisztított vajon rozmaringgal. Ehelyett egy nagy csokor zölddel tértem haza. Arányok! Az október végén szedett tyúkhúrt nyilván nem egy zöldturmixba fogom keverni, sőt nem is paradicsomsalátát fogok vele ízesíteni, hanem a melegítő sütőtököt vagy édesburgonyát párolom meg gyömbérrel, főzök hozzá fekete lencsét. A fekete lencséből és a tyúkhúrból, jó olívaolajból készítek egy színes salátát kb. így http://otelemesfozes.hu/?q=node/407 , így a tyúkhúr megtalálja a helyét. A tyúkhúr ugyan hűt, de abszolút szezonális egészen kora tavasztól, késő őszig, sőt sokszor még enyhébb napokon a hó alól is kikandikál. Szóval valószínűleg csak jó valamire most is…

TYÚKHÚR HATÁSA

  • semleges-édes ízű, enyhén sós, hűtő zöldség
  • jól használható szorulás, száraz széklet, szomjúság és gyakori maró éhség (gyomorégés), száraz köhögés, gyulladt pattanások, gyulladások (kötőhártya-, húgyhólyag-gyulladás), piros és gyulladt bőrkiütések, vérszegénység esetén
    • minden olyan problémánál tehát, amit úgy érdemes hűteni, hogy közben táplálni is kell a testet – a tyúkhúr és a párolt és főtt ételek párosítása tehát épp megfelelő

ÖSSZEGEZZÜNK: Hogy csináljam?

A legfontosabb tehát, hogy egyre inkább saját orientációs pontjaid legyenek a tested és az étrended kapcsán:

  1. Ismerd meg az alapanyagok hatásait, és táplálkozz szezonálisan.
  2. Élj együtt a természet változásaival, és reflektálj rá az életmódoddal és étrendeddel: ehhez ismerd meg az évszakokat és hatásait.
  3. Tanulj meg figyelni a testedre, hogy reagálni tudj, amikor szükség van rá.
  4. Ismerd meg a tested jeleit, és tanuld meg értelmezni, ezáltal lesz fogalmad róla, hogy mikor, mit és hogyan jó neked személyesen enned, mikor kell többet pihenned, és mikor szükséges aktívabban megmozgatni a testedet a jólléted érdekében.
  5. Főzz magadnak finom és tápláló ételeket.

 

Ezek a legfőbb céljaink a 2 HETES TAPASZTALÁS-PROGRAMMAL, ami az első azok közül az online programok közül, amiket az elkövetkező egy évben tervezünk. Ez a program a FELKÉSZÜLÉS A TÉLRE  TISZTÍTÓKÚRÚVAL ONLINE program keretei között valósul meg 2017. november 3. és 19 között. Itt az alapanyagok hatásai, illetve a télre való felkészülés mellett  mellett elsősorban a testünk jeleinek érzékelése áll az érdeklődésünk középpontjában. A programmal az a célunk, hogy az alapanyagok és az évszakok hatásairól szerzett tudásunkat saját magunkra alkalmazzuk, megtanuljunk figyelni a testünkre, és egy olyan érzékenységet fejlesszünk saját magunk felé, ami által ösztönösen képesek vagyunk reagálni.

HA ÉRDEKESNEK ÉS HASZNOSNAK TALÁLTAD A CIKKET, OSZD MEG A BARÁTAIDDAL, CSALÁDODDAL.

Tagged: Ősz, szezonális, Tél

Pin It on Pinterest

Share This